7 συνήθειες μιας τοξικής σχέσης που μοιάζουν φυσιολογικές

7 συνήθειες μιας τοξικής σχέσης που μοιάζουν φυσιολογικές

Μελετήσαμε τη φυσική, τη χημεία, τη φιλοσοφία, τη γυμναστική … τίποτα! Δεν υπήρχε κανένα μάθημα στο σχολείο που να μας δίδαξε πως να συμπεριφερόμαστε και να διατηρούμε μια υγιή σχέση. Έτσι, δεχτήκαμε όλες τις συμβουλές για μία σχέση από τον Nicholas Sparks, τον γοητευτικό Tom Cruise, από το ειδύλλιο μεταξύ Ross και Rachel, αλλά και από τη σχέση μίσους-πάθους των πρωταγωνιστών στην ταινία “Γυμνή Αλήθεια”.

Ξέρεις ποια είναι όμως η …γυμνή αλήθεια; Οι τοξικές συνήθειες σε μια σχέση δεν είναι μόνο φυσιολογικές στην κοινωνία μας, αλλά λατρεύονται. Οι παθιασμένες ιστορίες αγάπης γίνονται τεράστιες επιτυχίες, οι δυσκολίες και τα εμπόδια του πρώτου έρωτα βραβεύονται (βλ. The Notebook) και η ιδέα της “πραγματικής αγάπης” χαρακτηρίζεται από το “ολοκληρωτικό”, το “όλα ή τίποτα” και το “ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα” . Τα πράγματα που κάνουν όμως μια σχέση πραγματικά καλή, σταθερή και υγιή δεν είναι πολύ συναρπαστικά, ούτε “πουλάνε”, ούτε ταιριάζουν στη μεγάλη οθόνη. Έτσι, συχνά, καταλήγουμε να μπερδεύουμε την “αγάπη “με την τοξική συμπεριφορά.

Εδώ συγκεντρώσαμε τις συνήθειες που μοιάζουν φυσιολογικές στην κοινωνία μας, αλλά μπορεί να βλάπτουν τη σχέση σας (και τι πρέπει να κάνουμε αντί αυτών):

 

1) Προσδοκείς να διορθώσει ο σύντροφός σου κάθε συναισθηματική ανασφάλειά σου

Πόσες φορές έχεις μαλώσει με το σύντροφό σου γιατί δεν ήταν εκεί για εσένα ή δε σε στήριξε αρκετά σε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά; Μάλλον πολλές! Φυσικά και είναι σημαντικό να αναζητάμε υποστήριξη και κατανόηση από τον σύντροφό μας, αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να είσαι υποστηρικτικός και να είσαι συναισθηματικά υποχρεωμένος. Πρέπει να συμπλήρωνουμε τη ζωή του άλλου, όχι να τη χρωστάμε ο ένας στον άλλον!

Αντ’αυτού: Ρώτα τον σύντροφό σου: Αυτό φαίνεται δύσκολο. Θέλεις τη βοήθειά μου; (είτε πρόκειται για κάτι πρακτικό, είτε για κάποια συναισθηματική δυσκολία)

 

2) Κάνεις την ισότητα και την ισορροπία προτεραιότητα της σχέσης

Προφανώς η δικαιοσύνη και η ισορροπία είναι δύο πολύ βασικά χαρακτηριστικά μιας σχέσης, αλλά όταν αρχίζεις να κρατάς το σκορ …το πράγμα ξεφεύγει! Η σχέση σου δεν πρέπει να περιλαμβάνει μια καρτέλα βαθμολογίας που να δείχνει ποιος έχει δώσει τα περισσότερα ή που υστερεί και που χρωστάει.

Αντ’ αυτού: Οι σχέσεις δεν πρέπει να είναι πάντα δίκαιες για να είναι καλές. Μπορείς να προσφερθείς να κάνεις το ξεσκόνισμα που ξέρεις ότι ο σύντροφός σου σιχαίνεται να κάνει και αντίστροφα ο άλλος να βοηθήσει σε κάτι που απεχθάνεσαι εσύ. Αυτή ειναι η πραγματική ισορροπία.

 

3) Ο σύντροφός σου δεν είναι “το άλλο σου μισό”

Έχεις ακούσει τη φράση: “Δεν έχω άλλο μισό, γεννήθηκα ολόκληρος”;;; Πολύ σοφή!

Αντ’ αυτού: Δες το σύντροφό σου ως έναν άνθρωπο που συμβάλλει στην ήδη υπάρχουσα ευτυχία και ολοκλήρωσή σου. Εστίασε σε αυτά που σε κάνουν χαρούμενο άτομο και σε κάνουν να νιώθεις πλήρης και μοιράσου τη χαρά σου με τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου!

 

4) Μη μιλάς απόλυτα

Αντί να λες “Αυτό που είπες δεν μου φάνηκε ωραίο”, συνήθως λες “Δε θα μπορούσα ποτέ να είμαι με κάποιον που μιλάει έτσι”. Ναι, αλλά είσαι. Γι’ αυτό αντί να κάνεις το σύντροφό σου να αισθάνεται “λίγος”, φρόντισε να του δείχνεις τι είναι αυτό που σε ενοχλεί με πιο κοψούς τρόπους.

Αντ’ αυτού: Μη γενικεύεις. Εστίασε στο πρόβλήμα που προκύπτει κάθε φορά και προσπάθησε να λύσεις αυτό καθεαυτό.

 

5) Οι συγκρούσεις φέρνουν το πάθος

Όλοι αναστενάξαμε βαθιά, ονειροπολήσαμε, χαρήκαμε, γελάσαμε, κλπ, όταν είδαμε το Notebook και τις σκηνές έντονου πάθους μετά από καβγάδες και ξεσπάσματα. Αυτό, όμως, δεν είναι σίγουρα ο πιο υγιής τρόπος επίλυσης των προβλημάτων μιας σχέσης. Συγκεκριμένα, βγάζει περισσότερο ανωριμότητα και αδυναμία διαχείρισης καταστάσεων, για να μην πουμε -σε ακραίες περιπτώσεις- ακόμα και κακοποίηση, συναισθηματική και σωματική, ίσως.

Αντ’αυτού: Μια σχέση πρέπει να προσφέρει τρυφερότητα και ηρεμία. Πρέπει και οι δύο να αναθεωρήσετε τον τρόπο που βλέπετε τα προβλήματα. Είστε εσείς οι δύο εναντίον στο πρόβλημα. Όχι, αντίπαλοι μεταξύ σας. Εκφράστε την αγάπη, την ευγνωμοσύνη σας και τη συγγνώμη σας, όταν χρειάζεται. Μια υγιής σχέση έχει περισσότερο πάθος, από μια “βίαιη”, όπως νομίζεις.

 

6) Μη δίνεις -εμμέσως- συμβουλές

Το να σου κάνει που και που δώρα κι εκπλήξεις ο σύντροφός σου, είναι απόλυτα υγιές και ακίνδυνο. Το να του υποδεικνύεις εμμέσως, όμως, τι είναι αυτό που θες, π.χ. με το να αφήνεις ανοιχτές σελίδες με σκουλαρίκια ή επιμένοντας πόσο ωραίο είναι το Παρίσι και δεν έχεις πάει ποτέ, κοιτάζοντάς τον άλλο στα μάτια, δεν είναι τόσο φυσιολογικό όσο νομίζεις.

Αντ’ αυτού: Μην τρέφεις ελπίδες πως ο σύντροφός σου θα αισθανθεί από μόνος του τι είναι αυτό που ε΄χεις ανάγκη. Δείξε θάρρος και πες του τι χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή (όχι μόνο για υλικά αγαθά, βέβαια). Επίσης, έχε στο νου σου πως δεν είναι υποχρεωμένος να στο δώσει αυτό …

 

7) Πιστεύεις στην ιδέα της “αδελφής-ψυχής”

Ακόμα μια επίπτωση που έφεραν τα παραμύθια, όπως η Σταχτοπούτα και πιο σύγχρονα όπως το Twilight Saga. Το πρόβλημα με την “αδελφή-ψυχή” είναι ότι περνάς τη ζωή σου υπολογίζοντας αυτά που ΔΕΝ έχει ο σύντροφός σου, παρά αυτά που έχει.

Αντ’ αυτού: Σκέψου τη σχέση σου σαν μια επιλογή κι όχι σαν κάτι …μοιραίο. Σκέψου αν ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου θα ήθελες να γίνει γονιός του παιδιού σου. Τέλος, γίνε πρώτα απόλυτα ευχαριστημένος/η και νιώσε ολοκλήρωση με τον εαυτό σου κι έπειτα ψάξε τα αρνητικά του άλλου …

Διαβάστε επίσης

Close