7 τρόποι να μάθεις στο παιδί την έννοια της ευγνωμοσύνης

7 τρόποι να μάθεις στο παιδί την έννοια της ευγνωμοσύνης

Η διδαχή της ευγνωμοσύνης στα παιδιά είναι ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια της μητρότητας. Η ευγνωμοσύνη είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά και τα μικρά παιδιά από τη φύση τους είναι αρκετά εγωκεντρικά (φυσικά, με χαριτωμένο τρόπο). Έτσι, αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείς να διδάξεις τα παιδιά σου – η άσκηση ευγνωμοσύνης κάνει τα παιδιά να είναι πιο ευαίσθητα και με ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους, λιγότερο απαιτητικά και γενικά πιο δίκαια. Πολλοί ειδικοί λένε, επίσης, ότι η ευγνωμοσύνη οδηγεί στην αύξηση της συνολικής ευτυχίας (και αυτό ισχύει και για εμάς τους ενήλικες).

Μερικές φορές αποφεύγουμε να προσπαθήσουμε να διδάξουμε ένα τέτοιο εξαιρετικά αφηρημένο πράγμα σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά μας “περιμένουν” να το κάνουμε αυτό. Τα βρέφη ηλικίας έως 18 μηνών μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι φροντίζονται από άλλους και ότι άλλοι κάνουν πράγματα για να τα κάνουν ευτυχισμένα – μια βασική προϋπόθεση για την εκμάθηση της εκτίμησης. Μέχρι την ηλικία 2 ετών, τα μικρά παιδιά μπορούν να αρχίσουν να αρθρώνουν τα πράγματα για τα οποία είναι ευγνώμονα, όπως η μαμά και ο μπαμπάς ή τα αγαπημένα παιχνίδια ή τα κατοικίδια ζωάκια τους. Και, από την ηλικία των τεσσάρων ετών, οι μικροί εγκέφαλοι μπορούν να αρχίσουν να καταλαβαίνουν ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να περιλαμβάνει όχι μόνο τα πράγματα και τους ανθρώπους αλλά και τις πράξεις αγάπης και καλοσύνης.

Αν και η κατανόηση του πώς να είσαι ευγνώμων είναι ουσιαστικά μια διαδικασία δια βίου μάθησης, υπάρχουν πολλοί τρόποι να αρχίσουν να ενστερνίζονται αυτές τις ιδιότητες τα παιδιά με “ευγενικό” τρόπο. Αυτές οι απλές δραστηριότητες θα σε βοηθήσουν να αρχίσεις τη συζήτηση με το παιδί σου και η συνέπεια αυτών των συνομιλιών θα … φυτέψει τους σπόρους, ώστε να αναπτυχθεί ένα πραγματικά ευγνώμον και χαρούμενο παιδί.

 

Πρότυπο ευγνωμοσύνης

Αυτό το βήμα είναι το πιο απλό, αλλά ταυτόχρονα αυτό που “σκοντάφτουμε” όλοι.Τα παιδιά μας μαθαίνουν περισσότερο από αυτό που κάνουμε και λέμε, αλλά και από αυτό που δεν κάνουμε, ούτε λέμε. Αν δεν ασκείς ενεργά την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη με τρόπο που είναι κατανοητός και αποτελεσματικός, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το αντιληφθούν τα παιδιά σου. Η πρακτική αυτή δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Απλά πάρε το χρόνο σου και σταμάτα σε μικρές στιγμές για να πεις δυνατά ότι έρχεται στο μυαλό σου. Μπορεί να είναι κάτι μικρό σαν, “Ουάου, αυτά τα δέντρα με τα φύλλα που αλλάζουν είναι απλά όμορφα. Η φύση είναι τόσο εκπληκτική και μου αρέσει να μοιράζομαι αυτές τις στιγμές μαζί σας. ” ή ” Κοίτα αυτό το καλάθι με όλα αυτά τα νόστιμα και υγιεινά τρόφιμα. Είμαστε τόσο τυχεροί που μπορούμε να τα αγοράσουμε για μας και την οικογένειά μας”. Δεν χρειάζονται πολλά – λέγοντας αυτά τα πράγματα δυνατά θα διευκολύνεις τα παιδιά σου να κατανοήσουν την έννοια της ευγνωμοσύνης και να μάθουν τι ακριβώς είναι αυτά για τα οποία είναι ευγνώμονα.

 

Φτιάξε ένα δέντρο ή ένα βάζο “ευγνωμοσύνης”

Τα μικρά παιδιά αγαπούν τα παιχνίδια και τα δέντρα ευγνωμοσύνης ή τα βάζα ευγνωμοσύνης είναι ένας εύκολος τρόπος να διατηρήσεις αυτή την έννοια στο μυαλό των μελών της οικογένειας σε καθημερινή βάση. Μπορείς να τα φτιάξεις και να τα διακοσμήσεις όπως θες, αρκεί κάθε μέρα, κάθε μέλος να γράφει ένα πράγμα που είναι ευγνώμων σε ένα φύλλο για το δέντρο ή σε ένα χαρτάκι για το βάζο. Τα μικρότερα μέλη ίσως χρειάζονται πρώτα μια ώθηση, αλλά σύντομα θα το καταλάβουν με τα παραδείγματα από την υπόλοιπη οικογένεια. Το καλύτερο πράγμα για αυτό είναι να “ακούσεις” τι είναι σημαντικό και ουσιαστικό για τα παιδιά σου.

 

Διάβασε βιβλία

Δε νομίζω πως υπάρχει άρθρο για γονείς που να μην περιλαμβάνει αυτή τη συμβουλή. Η ανάγνωση με τα παιδιά μας είναι τόσο σημαντική σε πολλά επίπεδα, αλλά ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν τα παιδιά από την έκθεση τους στην παιδική λογοτεχνία με μια ποικιλία από υπέροχα αναγνώσματα, είναι το … παράθυρο που αποκτούν στον έξω κόσμο. Ο μικρόκοσμος των παιδιών περιλαμβάνει τους γονείς, τους φίλους τους, το σχολείο και τα πράγματά τους και τα βιβλία, παρέχουν έναν κόσμο έξω από αυτά τα κουτάκια. Επιπλέον, βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση λόγω της εικόνας που προσφέρουν.

 

Κολάζ “ευγνωμοσύνης”

Μετά από το δέντρο/βάζο, μπορείς να φτιάξεις κι ένα καταπληκτικό κολάζ με το παιδί σου. Πάρτε περιοδικά και ζήτα από το παιδί σου να επιλέξει τις φωτογραφίες από πράγματα που έχει και είναι χαρούμενο γι’ αυτά. Έπειτα, κολλήστε τα σε ένα μεγάλο, όμορφο χαρτόνι και κρεμάστε το κολάζ στο δωμάτιό του.

 

Κάντε μαζί δωρεές

Αφού κάνετε μαζί ένα ξεκαθάρισμα από ρούχα και πράγματα που δε χρειάζεστε, πηγαίνετε σε κάποιο ίδρυμα ή bazaar ή οτιδήποτε υπάρχει στην πόλη σχετικά με βοήθεια προς αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη, για να τα προσφέρετε. Κάνοντας αυτή την πράξη το παιδί, αποκτά περισσότερη γενναιοδωρία και το όμορφο συναίσθημα του να μοιράζεσαι αυτά που έχεις.

 

Μιλήστε γι’ αυτό

Συζήτησε με το παιδί σου. Κάνε του τις παρακάτω ερωτήσεις: “Τι παρατηρούμε στη ζωή μας για το οποίο μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες;”, “Τι σκεφτόμαστε σχετικά με το γιατί μας δόθηκαν αυτά τα πράγματα;“, “Πώς αισθανόμαστε για τα πράγματα που μας δόθηκαν”; και “Τι κάνουμε για να εκφράσουμε την εκτίμησή μας με τη σειρά του”; Κάνοντας αυτές τις ερωτήσεις στο παιδί σχετικά με τα πράγματα που μας δίνονται στη ζωή, μπορείς να βοηθήσεις στην αύξηση της συναισθηματικής και πνευματικής τους ικανότητας για εκτίμηση και ευγνωμοσύνη.

 

Κάνε την ευγνωμοσύνη μέρος της ημέρας σας, κάθε μέρα

Πολλές οικογένειες επιλέγουν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στο τραπέζι, την ώρα του δείπνου, ενώ άλλοι κάνουν τον απολογισμό τους πριν πέσουν για ύπνο. Ότι κι αν κάνετε εσείς, κάντε το συνήθεια. Κάνοντας αυτό καθημερινά θα βοηθήσει το παιδί σου να μπει στη ρουτίνα για να ασχοληθεί με τη σκέψη για ευγνωμοσύνη καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς πλησιάζει η ώρα να πουν το δικό τους κομμάτι. Είναι μια διαδικασία που συνηθίζεται πολύ στο εξωτερικό και θα ήταν καλό να την εφαρμόζουμε κι εμείς.

 

Διαβάστε επίσης

Close