9 τρόποι βελτίωσης της συναισθηματικής υγείας

9 τρόποι βελτίωσης της συναισθηματικής υγείας

Ο Peter ήταν εύκολος στις συναισθηματικές αντιδράσεις.

Τις περισσότερες φορές, η οικογένειά του πίστευε ότι αντιδρούσε υπερβολικά. Οι διαφημίσεις του προκαλούσαν κλάματα, ένα καμένο τοστ ήταν αρκετό για να τον θυμώσει, ο εκνευρισμός του στην κίνηση ένα σύνηθες φαινόμενο και οι κρίσεις πανικού του έμοιαζαν με καρδιακές προσβολές. Μετά από πολλές ιατρικές εξετάσεις, ο γιατρός του είπε ότι το πρόβλημα ίσως είναι ψυχολογικό.

Αντίθετα, η Margaret δεν είχε καμία συναισθηματική αντίδραση. Τίποτα δεν φαινόταν να την αγγίζει, αφού μπορούσε να βλέπει σειρές με άγρια εγκλήματα χωρίς την παραμικρή αγωνία. Η οικογένεια της ανησυχούσε για διαφορετικό λόγο. Στο παρελθόν, θα είχε κάποια συναισθηματική αντίδραση, αλλά τώρα ήταν επίπεδη χωρίς εναλλαγές εκφράσεων και συναισθημάτων. Έμοιαζε με ζόμπι.

Τι είναι η Συναισθηματική Υγεία;
Ένας συναισθηματικά υγιής άνθρωπος αισθάνεται την ελευθερία και την άνεση να εκφράζει τα συναισθήματά του. Το επίπεδο έντασης της αντίδρασης του είναι ανάλογο με τη σημασία του γεγονότος. Το πιο σημαντικό είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία συναισθημάτων που εκφράζονται διαφορετικά ανάλογα με τις αποχρώσεις τους.

Ούτε ο Peter με τις υπερβολικές αντιδράσεις και την απλούστευση των συναισθημάτων του, ούτε η Margaret με την απουσία αντιδράσεων και τη συσσώρευση συναισθημάτων ήταν συναισθηματικά υγιείς. Ευτυχώς και οι δύο τους επιθυμούσαν να βελτιωθούν. Η διαδικασία βελτίωσης της συναισθηματικής υγείας εξαρτάται από την προθυμία του ενδιαφερόμενου να διαθέσει το χρόνο για να εργαστεί πάνω σε όλα τα βήματα.

Τα εννέα αυτά βήματα είναι τα εξής:

1.Προσδιορίστε το ακριβές συναίσθημα
Ένας τροχός συναισθημάτων. όπως αυτός που παρουσιάζεται παραπάνω, είναι η καλύτερη αρχή για να μάθουμε για τις διαφορές στα συναισθήματα. Στο κέντρο του τροχού βρίσκονται τα συναισθήματα βάσης. Οι εξωτερικοί δύο κύκλοι επεκτείνονται στα συναισθήματα βάσης δείχνοντας τις αποχρώσεις τους. Το πρώτο βήμα στη συναισθηματική υγεία είναι να μάθουμε να αναγνωρίζουμε σωστά τα συναισθήματα. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ταυτόχρονα τρία συναισθήματα, τα οποία δεν απορρέουν απαραίτητα από την ίδια συναισθηματική βάση.

2.Αποδεχτείτε τα συναισθήματα
Όταν ένα άβολο συναίσθημα αναδύεται, η τάση είναι να το κρατάμε μακριά. Το πρόβλημα είναι ότι το συναίσθημα δεν εξαφανίζεται, παραμένει μέσα μας. Στο τέλος, ξεφεύγει και ξεσπά σε μια αναπάντεχη έκρηξη που είναι δύσκολο να ελεγχθεί. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος συναίσθημα. Όλα τα συναισθήματα είναι καλά, ο τρόπος έκφρασης τους μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνος. Αποφύγετε να κρίνετε τα συναισθήματα ή να επιτρέπετε στους άλλους να κρίνουν τα συναισθήματά σας.

3. Μάθετε τους πυροδοτητές (triggers)
Συγκεκριμένα περιβάλλοντα, άνθρωποι ή καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν μια ενστικτώδη συναισθηματική αντίδραση. Ο οποιοσδήποτε έχει βιώσει τραύμα και στους περισσότερους έχει συμβεί, θα συναντήσει σε διάφορες καταστάσεις πιθανά triggers που θα του θυμίσουν το αρχικό τραύμα. Έχοντας συνειδητοποιήσει ποια μπορεί να είναι αυτά τα πιθανά triggers, η ρύθμιση των συναισθημάτων του γίνεται φυσικά.

4. Διαχειριστείτε τις αντιδράσεις του στρες
Το στρες βγάζει το χειρότερο εαυτό στους ανθρώπους και καθιστά τις συναισθηματικές αντιδράσεις υπερβολικές. Ακόμα και εκείνοι που ευημερούν σε αγχωτικές καταστάσεις τείνουν να αφήνουν τη διαχείριση του για μετέπειτα χρόνο με αποτέλεσμα την έκρηξη τους στο μέλλον. Η συνειδητοποίηση των αιτιών του άγχος μας, σε συνδυασμό με την καλή αυτο-φροντίδα και ξεκούραση, μπορεί να μειώσει την ένταση της συναισθηματικής έκφρασης.

5. Ρυθμίστε τη συναισθηματική αντίδραση
Επειδή κάποιος νιώθει ένα συναίσθημα έντονα, δεν σημαίνει ότι η κατάσταση απαιτεί μια έντονη συναισθηματική αντίδραση. Συχνά βοηθά να χρησιμοποιούμε τον τροχό των συναισθημάτων και να καταγράφουμε παραδείγματα των καταστάσεων που μας προκαλούν ενοχή, απογοήτευση, ενόχληση, σοκ ή ενθουσιασμένο. Αυτή η αυτο-καθοδήγηση συχνά βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας.

6.Διατηρήστε την ισορροπία εργασίας / προσωπικής ζωής
Όταν η ζωή μας δεν έχει ισορροπία, είναι γεμάτη με πολύ δουλειά και όχι αρκετή διασκέδαση ή υπερβολική διασκέδαση και καθόλου δουλειά, τα συναισθήματα μας δεν είναι συγχρονισμένα. Η σωστή ανάπαυση, η διατροφή, η άσκηση, η κοινωνική δραστηριότητα και οι δημιουργικές προσπάθειες είναι τα βασικά συστατικά που χρειάζονται για την καλή συναισθηματική υγεία.

7. Αντιμετωπίστε το άλυτο τραύμα
Οι ακατάλληλες συναισθηματικές, υπερβολικές ή χαμηλότονες, αντιδράσεις είναι συχνά ενδείξεις παρελθοντικού ανεπίλυτου τραύματος. Η διαδικασία της θεραπείας δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μόνοι μας. Συχνά εξαιτίας του τραύματος μας η αντίληψή μας για την πραγματικότητα είναι λανθασμένη και χρειαζόμαστε μια καλύτερη προοπτική από ένα άτομο που βλέπει την κατάσταση απέξω. Αποζητήστε τη βοήθεια ειδικού για τη θεραπεία, ώστε να κρατήσετε τη συναισθηματική ισορροπία σας υπό έλεγχο στο παρόν.

8. Απελευθερώστε τα συναισθήματα από το σώμα σας
Το σώμα μας γραπώνεται στο τραύμα όχι μόνο πάνω του αλλά και μέσα μας. Η απελευθέρωση των συναισθημάτων μας από το σώμα προαπαιτεί την κατανόηση και την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων. Μόνο τότε μπορεί να γίνει κατανοητό πως ο πόνος ή η ένταση συνδέεται με την ενοχή, τη ντροπή, το θυμό, το φόβο ή το άγχος.

9. Αφήστε πίσω σας τα συναισθήματα εμμονής
Κάποιοι άνθρωποι έχουν εμμονικές σκέψεις, σκέφτονται δηλαδή το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά. Με παρόμοιο τρόπο, μπορεί να έχουμε εμμονικά συναισθήματα, τα οποία επαναφέρουμε στη σκέψη μας ξανά και ξανά. Μαθαίνοντας να αναγνωρίζουμε αυτά τα εμμονικά συναισθήματα και να τα αφήνουμε πίσω μας επαναπροσδιορίζουμε τη συναισθηματική μας υγεία.

Αφού δούλεψαν τα 9 αυτά βήματα, ο Peter και η Margaret κατάφεραν να βρουν τη συναισθηματική τους υγεία. Ο Peter χρειάστηκε περισσότερο χρόνο από τη Margaret, γιατί δεν είχε βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν όπως εκείνη. Στο τέλος όμως και οι δύο τους αισθάνθηκαν πολύ καλύτερα.

Συγγραφέας: Christine Hammond, MS, LMHC Η Christine είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας στην πολιτεία της Φλόριντα με 15 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας. Εργαζεται κυρίως με εξουθενωμένες γυναίκες και τις οικογένειες τους που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις με σκοπό την εύρεση λύσεων. Είναι συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «The Exhausted Woman’s Handbook».
Πηγή: pro.psychcentral.com

Πηγή: omorfizoi.gr

Διαβάστε επίσης

Close