Ανοιχτή επιστολή προς τον εαυτό μου, τους άλλους και τον χρόνο που πέρασε

Ανοιχτή επιστολή προς τον εαυτό μου, τους άλλους και τον χρόνο που πέρασε

“Well done 2020, σε συγχωρούμε και σε αγαπάμε.”

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, κάνουμε την ανασκόπηση και τον απολογισμό του έτους που φεύγει και βάζουμε νέους στόχους και θέτουμε υποσχέσεις που θέλουμε να τηρήσουμε με τον ερχομό του νέου έτους.

Και εμείς οι Coaches, σας δίνουμε συμβουλές και tips για το λεγόμενο “New Year’s Resolution”. Εγώ αρνούμαι να το κάνω φέτος. Δε θέλω να με πιέσω σε τίποτα και δε θέλω να πιέσω και εσάς.

Αρκετά δεν περάσαμε; Ποιος θα μας πει το “Μπράβο”; Ποιος θα μας πει “καλά τα κατάφερες”;

Τι θα λέγατε να παραλείψουμε φέτος όλες τις μεταμέλειες και τις υποσχέσεις που φυλάγαμε για την αρχή του νέου χρόνου;

Τι θα λέγατε να μην υποσχεθούμε να είμαστε πιο καλοί, πιο κομψοί, πιο εργατικοί, πιο πειθαρχημένοι.

Τι θα λέγατε αντ’ αυτού να κοιτάξουμε τους ελαφρώς μεγαλύτερους και κατά κάτι πιο “ανυψωμένους” εαυτούς μας και να αποδεχτούμε, ότι αυτός είναι “ο μόνος τρόπος να είμαστε” μετά από αυτό τον διαβολοχρόνο. Και να πούμε “είναι εντάξει που είναι έτσι”. Και να είμαστε λιγότεροι αυστηροί με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους.

Αρκετά δεν περάσαμε; Αρκετά δεν καταφέραμε και μόνο που επιβιώσαμε αυτή την ραγδαία αλλαγή στον τρόπο που ζούμε, που εργαζόμαστε, που αγαπάμε, που θυμώνουμε, που λυπόμαστε, που νοσταλγούμε;

Ίσως φέτος, να μην είναι η χρονιά που πρέπει να πούμε στον εαυτό μας τι πρέπει να κάνει. Αντ’ αυτού να μας επαινέσουμε, ότι είμαστε ακόμη εδώ, έστω και έτσι.

Να συγχαρούμε τον εαυτό μας για το ότι αγωνιστήκαμε και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, τόσο σκληρά με τόση αβεβαιότητα και αμφιβολία γύρω μας, καθ’όλη τη διάρκεια αυτής της περίεργης χρονιάς. Να μας επαινέσουμε που συνεχίζουμε να παλεύουμε να αντιμετωπίσουμε τους απείθαρχους δαίμονες μας στον εγκλεισμό και στη διαχείριση των κυμάτων της πανδημίας, των κυμάτων της κρίσης, των αλλαγών και των κακών ειδήσεων.

Φτάνει πια! Περάσαμε πολλά, δε νομίζετε;

Ας δώσουμε στον εαυτό σας αυτό το παρηγορητικό και συνάμα ενθαρρυντικό χτύπημα κατανόησης και επιβράβευσης στην πλάτη. Και αν πρέπει να αποφασίσουμε να κάνουμε οτιδήποτε διαφορετικό για το νέο έτος που έρχεται, ας αποφασίσουμε να απολαύσουμε κάθε λεπτό της ζωής μας, όποτε μπορούμε και όσο συχνά θέλουμε και αντέχουμε.

Ο νέος χρόνος ας είναι ωδή στη ζωή. Ας ζήσουμε περισσότερο τη στιγμή και το τώρα. Ας εστιάσουμε στα σημαντικά και τα ουσιαστικά.

Αυτός ο χρόνος που πέρασε από επάνω μας ήταν κατάρα και ευλογία συγχρόνως. Ήταν η αφετηρία σε κάτι που αδυνατούμε να “δούμε” ακόμη ξεκάθαρα σήμερα. Μας έδειξε όμως, ότι ο κόσμος μας, μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα. Μας έδειξε ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε πολύ λίγα πράγματα: στους ανθρώπους μας, στους φίλους μας, στην οικογένειά μας, στο κουράγιο και στο θάρρος μας. Και αποδείξαμε ότι αντέχουμε!

Ποιος ξέρει τι θα φέρει ο επόμενος χρόνος;

Μας προτρέπω να είμαστε ευγενικοί με τον εαυτό μας. Ας του δείξουμε την συμπάθεια και την κατανόηση μας, ας τον παρηγορήσουμε. Ας τον αγκαλιάσουμε και ας πούμε με βαθιά ανακούφιση “Μπράβο σου, καλά τα κατάφερες!”
Δε νιώθετε πιο ήρεμοι τώρα;

Τα πήγαμε καλά! Δε νομίζετε;

Πήραμε τόση πληροφορία χωρίς να μας δοθεί η δυνατότητα της άνεσης και της ελευθερίας να την απορροφήσουμε και να την επεξεργαστούμε. Ας “πάρουμε” τον χρόνο μας για την αφομοίωση. Ο καθένας μας έχει τους δικούς του διαφορετικούς χρόνους σε αυτό.

Και ίσως φέτος, πρέπει να πούμε ένα «well done» και στον χρόνο τον ίδιο που φεύγει. “Well done” λοιπόν στο 2020, στον χρόνο τον ίδιο, που μας έφερε αλήθειες και αποκαλύψεις, που μας έφερε βίαιες αλλαγές και μας εκπαίδευσε ταχύρυθμα και χωρίς έλεος σε αυτό το “όσα δεν φέρνει ο χρόνος τα φέρνει η στιγμή”.

Μπράβο σε όλους μας!
Μπράβο στον καθένα μας!

Αυτό θέλω να ακούσω τώρα! Ένα “Μπράβο”. ‘Έξι γράμματα, δύο συλλαβές. Μια μικρή λέξη που την κατανοεί όλος ο πλανήτης.

Με αγκαλιάζω, με συγχωρώ και με αγαπώ! Σας αγκαλιάζω, σας συγχωρώ και σας αγαπώ!

Το παραπάνω κείμενο είναι μια ανοιχτή επιστολή από την Φωτεινή Δημίου προς τον εαυτό της και τους άλλους, με επιρροές από τη συγγραφέα και ποιήτρια Donna Ashworth.

Φωτεινή Δημίου, MBA & Diploma in Evidence based Coaching
Coach | Mentor | Public Speaker

[email protected]
+30 6942460740
FB: FotiniDimiouCoach
FB personal profile: FotiniDimiou
Linkedin: dimiou
Instagram: fotinidimiou

Διαβάστε επίσης

Close