Αυτοφροντίδα ή Διασκέδαση: Η μεγάλη σύγχυση!

Αυτοφροντίδα ή Διασκέδαση: Η μεγάλη σύγχυση!

Όλα ξεκίνησαν όταν ρώτησα μια ημέρα όσους παρακολούθησα είτε δια ζώσης, είτε online «τι σημαίνει αυτοφροντίδα;» για τους ίδιους. Ρώτησα επίσης και φίλους μου για να διασταυρώσω την αντιπροσωπευτικότητα όλων των απαντήσεων. Δεν έκανα μελέτη όπως γίνεται στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο οι περισσότερες απαντήσεις που έλαβα ήταν παρόμοιες και είχαν πολύ ενδιαφέρον, όπως:

-να κάνω μασάζ σε ένα σπα
-να βγω για καφέ με ένα φίλο
-να πάω ένα ταξίδι

Πουθενά η διατροφή ως Αυτοφροντίδα
Και όταν τους ρώτησα αν θα την έβλεπαν ως αυτοφροντίδα, οι περισσότεροι απάντησαν ότι ήταν μια υποχρέωση για την υγεία, την άσκηση και την εικόνα σώματός τους. Το ψιλοπαραδέχτηκαν ότι θα μπορούσε να ήταν και αυτοφροντίδα γιατί τους παρέχει θρεπτικά συστατικά για καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητα τους.

Στο άρθρο, αυτό, θα μάθεις περισσότερα για την αυτοφροντίδα, γιατί να μην την συγχέεις με τη διασκέδαση και πως να την ενσωματώσεις στον τρόπο ζωής σου.

Αρχικά να σου αναφέρω τι είναι η Αυτοφροντίδα
Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που οφείλεις να κάνεις, το χρόνο που θα διαθέσεις, τα χρήματα που θα επενδύσεις για να καλύψεις τις συναισθηματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, ακόμη και τις οικονομικές σου ανάγκες.

H αυτοφροντίδα είναι μια υποχρέωση, ένα καθήκον

Ποιες όμως είναι οι διαφορές μεταξύ της Διασκέδασης και της Αυτοφροντίδας; Στον παρακάτω πίνακα σου παραθέτω ορισμένα παραδείγματα, για να καταλάβεις τη διαφορά.

Η διασκέδαση περιλαμβάνει όλα τα χρήματα, τον χρόνο και την ενέργεια που διαθέτεις ΣΕ εσένα, ενώ η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει όλα όσα διαθέτεις ΓΙΑ εσένα

Με άλλα λόγια, πρακτικά η αυτοφροντίδα είναι να βάζεις όρια:

-να ακυρώσεις μια συνάντηση για να έχεις χρόνο για σένα.
-να βρεις χρόνο να κοινωνικοποιηθείς μιλώντας με άλλους ανθρώπους
-να ζητήσεις βοήθεια στο να πετύχεις κάτι ή να ολοκληρώσεις ένα project
-να εξελίξεις μια δεξιότητα σου πχ το πιάνο, το τένις.

Αλλά που Χρόνος για Αυτοφροντίδα
Επειδή είσαι απασχολημένος/η με τη διασκέδαση δεν μένει χρόνος και προσοχή να ασχοληθείς με την αυτοφροντίδα.

Η αυτοφροντίδα δεν πρέπει/χρειάζεται να σε κάνει χαρούμενο/η, αλλά να συμβάλει στο να προσεγγίζεις την ευεξία σου και την αυτοβελτίωση

Διάβασε αυτό
Μπορεί να μην σου ακούγεται τόσο ιδιαίτερη, τόσο εξαιρετική η αυτοφροντίδα, όπως ένα ταξίδι στο Παρίσι. Όσο όμως φροντίζεις τον εαυτό σου, μπορείς να βελτιώνεις, να διαχειρίζεσαι το στρες, να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές σου προκλήσεις.

Αυτοφροντίδα δεν είναι μία πρόκληση ή εκδήλωση, είναι καθημερινή εξάσκηση είναι τρόπος ζωής

Εμπορευματοποιήση της Αυτοφροντίδας
Τα τελευταία χρόνια, η αυτοφροντίδα έχει εμπορευματοποιηθεί πολύ και συγχέεται με την κατανάλωση υλικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως ανέφερα παραπάνω με την επίσκεψη σε ένα spa. Πολύ πιθανόν να την μπερδεύεις και εσύ με τη διασκέδαση. Αυτή η εμπορευματοποίηση της αυτοφροντίδας, όμως, δεν σε αφήνει να δεις μια άλλη οπτική, την πιο σημαντική μορφή της αυτοφροντίδας, την ευημερία σου.

Παρακάτω θα σου αναφέρω γιατί όμως συμβαίνει αυτή η σύγχυση και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για σένα.

Το πρόβλημα με τη Σύγχυση της Αυτοφροντίδας με τη Διασκέδαση
Πολλές φορές βάζουμε στόχους στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή, παραβλέποντας εμάς. Πατάμε PAUSE σε εμάς. Και όταν βρεθεί χρόνος και οικονομικές δυνατότητες θα κοιτάξουμε περισσότερο την εξωτερική μας εμφάνιση και εικόνα, πατώντας για δεύτερη φορά PAUSE σε εμάς, στις πραγματικές μας ανάγκες. Δηλαδή θα ανατρέξουμε αγορά ρούχων, ενός αμαξιού, μιας τηλεόρασης στο σπίτι κ.ά.

Ωστόσο οφείλεις να δεις ποιες είναι οι προτεραιότητες σου όσον αφορά την αυτοφροντίδα. Και το δεύτερο PAUSE είναι χειρότερο από το πρώτο, γιατί στο δεύτερο νομίζεις ότι είσαι σε PLAY, ότι φροντίζεις τον εαυτό σου!

Βάλε και εσένα μέσα στην Εξίσωση της Καθημερινότητας
Φυσικά δεν είναι κακό να περνάς καλά και να διασκεδάζεις! Ωστόσο, το να εξισώνεις τη διασκέδαση με την αυτοφροντίδα ή να περιορίσεις την αυτοφροντίδα ως υποσύνολο της διασκέδασης μπορεί να επιφέρει δύο σημαντικά προβλήματα. Να πέσεις στην παγίδα ότι:

-μπορείς να κάνεις πράγματα για να φροντίσεις τον εαυτό σου μόνο αν διαθέτεις χρόνο και χρήματα
-αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, η αυτοφροντίδα μπορεί να περιμένει και να μην αποτελεί προτεραιότητα.

Τυχαία Σύγχυση
Ωστόσο, η προσέγγιση λόγω της «καθόλου τυχαίας σύγχυσης», θεωρείται λάθος. Μπορεί οι καταστάσεις που βιώνεις να είναι δύσκολες, 10 χρόνια οικονομική κρίση, 2 χρόνια πανδημική κρίση και τώρα έχουμε και την ενεργειακή κρίση. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να σε οδηγήσουν στο να λάβεις μέτρα για να περιοριστείς στα απαραίτητα. Ποια είναι τα απαραίτητα όμως για σένα, όταν όλα εντάσσονται στη, Αυτοφροντίδα;

Τι σου πλασάρει η Βιομηχανία της Διασκέδασης;
Η βιομηχανία της διασκέδασης σε παροτρύνει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα και χρόνο, καθώς δημιούργησε την πεποίθηση ότι η «αυτοφροντίδα» και η διασκέδαση είναι το ίδιο, με αποτέλεσμα να σε απομακρύνει από τους πραγματικούς στόχους σου.

H διασκέδαση έχει σαν στόχο μόνο να σε κάνει χαρούμενο!

Σκέψου όμως
Φυσικά και υπήρχε ζωή και πριν, που ο καθένας φρόντιζε τον εαυτό του χωρίς κεριά και μπουρμπουλήθρες στη μπανιέρα του. Αν σου αρέσουν και σε ηρεμούν, συνέχισέ τα, ωστόσο το σκεπτικό που σου παρουσιάζω εδώ είναι διαφορετικό.

Τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει;
Αν η αυτοφροντίδα δεν αποτελεί μία από τις προτεραιότητές σου μπορεί, όμως, να έχει ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις!

Ψυχολογικές Επιπτώσεις
-εξάντληση
-κούραση
-στρες
-καταθλιπτική διάθεση
-έλλειψη συγκέντρωσης

Σωματικές Επιπτώσεις
Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος

Τι θέλω να κρατήσεις

Καθημερινά να εξασκείς την αυτοφροντίδα:
-να τρως ισορροπημένα και θρεπτικά
-να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι καλά
-να κινείσαι και να ασκείσαι
-να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους

Φυσιολογικός Τρόπος Διατροφής
Η ισορροπημένη διατροφή, καθώς και οι σωστές συνήθειες του ευρύτερου τρόπου ζωής δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις μόνο για να ρυθμίσεις το βάρος σου. Είναι ένα δώρο για τον εαυτό σου και για την υγεία σου.

Ισορροπημένη διατροφή = Αυτοφροντίδα

Σου δίνει, άλλωστε, ενέργεια και ποιότητα στην καθημερινότητά σου! Είναι κάτι που αξίζει να γίνει τρόπος ζωής!

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc., Ιδρυτής του medNutrition.gr, Συγγραφέας

Πηγή: diaitologos.com

Διαβάστε επίσης

Close