Έχεις σκεφτεί ποτέ τι είσαι ικανός να πετύχεις; Από τη Φωτεινή Δημίου

Έχεις σκεφτεί ποτέ τι είσαι ικανός να πετύχεις; Από τη Φωτεινή Δημίου

Πιθανότατα να έχετε ακούσει για το κίνημα της Νοοτροπίας Ανάπτυξης που αναλύεται στο βιβλίο: Mindset: The New Psychology of Success (απόδοση: «Νοοτροπία: Η Νέα Ψυχολογία της Επιτυχίας»), της αμερικανίδας ψυχολόγου Carol Dweck.

Φυσικά και η σκληρή εργασία ήταν παραδοσιακά απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων μας. Σήμερα γνωρίζουμε όμως, ότι η έξυπνη εργασία και όχι απαραίτητα η σκληρή, η αξιοποίηση των εγγενών ταλέντων μας και η καλλιέργεια νοοτροπίας ανάπτυξης, είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξή τους.

Το βασικό ερώτημα σήμερα, δεν είναι το αν και πόσο εκτιμούμε την αξία της εργασίας, αλλά το αν έχουμε αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία της εξέλιξης και αξιοποίησης των φυσικών μας ικανοτήτων.

Έτσι, αν δούμε τα επιτεύγματα εξαίρετων ανθρώπων στο διάβα της ιστορίας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η επιτυχία τους, προέρχεται από έναν υπέροχο συνδυασμό αφοσίωσης και προσήλωσης σε αυτό που κάνουν, ο οποίος πατάει πάνω στην αξιοποίηση των έμφυτων ταλέντων τους.

Σε τελική ανάλυση, ο Αϊνστάιν δεν θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση που έφερε στις επιστήμες με μία ευφυΐα κάτω του μέσου όρου, όσο σκληρά και αν εργαζόταν, σωστά; Θα μπορούσε ο Michael Jordan με ατελείωτες προπονήσεις να γίνει ο φανταστικός παίκτης που ξέρουμε αν δεν είχε ένα εγγενές ταλέντο στο μπάσκετ; Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις είναι σχεδόν σίγουρα «Όχι».

Οι πιο εξαίρετοι άνθρωποι σε οποιαδήποτε τομέα, πιθανότατα δεν θα ήταν στην κορυφή χωρίς κάποιες έμφυτες ικανότητες.

Ωστόσο, υπάρχει ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι πέρα από τη σκληρή προσπάθεια και τις ικανότητες που οδηγεί στον δρόμο της επιτυχίας που πολλοί άνθρωποι αγνοούν – δεν γίνεσαι ο καλύτερος μόνο με επίμονη ενασχόληση και με παράλληλη αξιοποίηση του έμφυτου ταλέντου σου. Χρειάζεται οπωσδήποτε να έχεις και νοοτροπία προόδου και ανάπτυξης.

Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς δεν θα γίνουμε ποτέ οι καλύτεροι στον τομέα μας, αυτή η απλή αλήθεια έχει και κάποιες σημαντικές εφαρμογές για εμάς. Δηλαδή, φτάνουμε ψηλότερα από εκεί όπου βρισκόμαστε μέσω ενός συνδυασμού έμφυτης ικανότητας αλλά και αέναης προσπάθειας για ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων και αυτό προϋποθέτει να έχουμε νοοτροπία ανάπτυξης.

Μια άλλη μεγάλη αλήθεια, που αρκετοί από εσάς ήδη γνωρίζετε (εύχομαι και βιωματικά πέρα από θεωρητικά), είναι ότι, εκτός από εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ισχυρής γενετικής, τα γονίδια μας δεν ορίζουν τίποτα για εμάς. Εμείς οι ίδιοι ορίζουμε την εξέλιξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων μας.
Έχουμε εκπληκτική επιρροή στις ικανότητες και τις δεξιότητες μας – πολύ μεγαλύτερη επιρροή απ’ ότι νομίζουμε. Ας το αξιοποιήσουμε!

Θα έχετε επίσης ακούσει και για την πλαστικότητα του εγκεφάλου. Ένας όρος που χρησιμοποιείται σήμερα στην ψυχολογία και στις νευροεπιστήμες και αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει τη δομή και τη λειτουργία του καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Αυτό προκύπτει ως αντίδραση στην ποικιλομορφία του περιβάλλοντος που ζούμε και στα ερεθίσματα που δεχόμαστε από αυτό καθώς και τις εμπειρίες που αποκτούμε.

Έτσι ενώ οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο εγκέφαλος ήταν σταθερός μετά από μια ορισμένη ηλικία, νεότερες έρευνες, αποκάλυψαν ότι ο εγκέφαλος δεν σταματά ποτέ να αλλάζει ανταποκρινόμενος στη νέα μάθηση.

Αν εκμεταλλευτούμε αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου μας να αλλάζει δομικά μέσα από τα ερεθίσματα που δέχεται και τη συνδυάσουμε με τη θέληση μας για ανάπτυξη των δεξιοτήτων μας και την αξιοποίηση των ικανοτήτων μας, και συνάμα παραμένουμε αφοσιωμένοι στο όραμα και προσηλωμένοι στους στόχους μας με συνεχή προσπάθεια, μπορείτε να σκεφτείτε τι είμαστε ικανοί να πετύχουμε;

Περιμένω τις απαντήσεις σας!

Φωτεινή Δημίου, MBA & Diploma in Evidence based Coaching
Coach | Mentor | Public Speaker

[email protected]
+30 6942460740
FB: FotiniDimiouCoach
FB personal profile: FotiniDimiou
Linkedin: dimiou
Instagram: fotinidimiou

Διαβάστε επίσης

Close