Είναι ωραίο να αποδέχεσαι ότι είσαι γυναίκα

Είναι ωραίο να αποδέχεσαι ότι είσαι γυναίκα

Αν μεγάλωσες με μια μητέρα, που όσο κοντά σου κι αν ήταν ένιωθε δύσκολα συναισθήματα για τον άντρα της τα οποία στα μετέφερε, δυσκολεύεσαι να δημιουργήσεις ισότιμες σχέσεις με το άλλο φύλο.

Ο θυμός της μητέρας σου γίνεται και δικός σου θυμός που εκφράζεται στους άντρες που συναντάς, ακόμα κι αν εκείνοι είναι θετικοί προς εσένα.

Ο ρόλος να σώσεις τη μητέρα σου γίνεται ένας ρόλος που σε βαραίνει και δεν σε βοηθά να εκφράσεις τη θηλυκότητά σου όπως θα ήθελες. Παραμένεις ένα αντιδραστικό παιδί όπου αντιδράς στο ευάλωτα γόνιμο κομμάτι σου, όπως αντιδράς και στην επιθετική φύση του άντρα.

Παρερμηνεύεις τις προθέσεις του ανθρώπου που σε ενδιαφέρει, νομίζοντας πως προσπαθεί να σου επιβληθεί, παρόλο που εκείνος σε καλεί να είστε μαζί ουσιαστικά. Νιώθεις να ασφυκτιάς στη σχέση, να πνίγεσαι στη δέσμευση, να δυσφορείς κάθε φορά που προσπαθείς να συνδεθείς.

Έχεις σχηματίσει μια λάθος εικόνα για το ζευγάρι και είτε προσπαθείς να επιβληθείς είτε υποτάσσεσαι. Ζητάς πράγματα που μόνο ένας πατέρας θα μπορούσε να σου δώσει και ματαιώνεσαι όταν δεν λαμβάνεις τα δώρα που προσδοκάς, ώστε να τα χαρίσεις στη μητέρα σου, σε μια εξαρτητική σχέση μαζί της.

Παίζεις παιγνίδια εξουσίας και όσο περισσότερο σε βάζει ένας άντρας στη ζωή του, τόσο προκαλείς ρήγματα για να αποφύγεις την επιθυμία σου. Η αποδοχή της επιθυμίας σου σε κάνει να αισθάνεσαι γυναίκα, αλλά για να επιτρέψεις να συμβεί αυτό χρειάζεται να ταυτιστείς με τη γυναίκα μέσα σου. Γυναίκα όμως για σένα σημαίνει υποταγή και όχι παράδοση, έλεγχος και όχι άφημα, μοναξιά και όχι «μαζί». Υποτιμάς τη γυναίκα και ο φόβος σου να αποδεχτείς τη γυναικεία σου φύση δεν σε βοηθά να εκτιμήσεις τον άντρα, να σεβαστείς τη δική του φύση και να τον καταλάβεις.

Προτιμάς τους άντρες με τους οποίους μένεις μόνη σου τελικά, γιατί έτσι δικαιώνεις το ρόλο που νομίζεις πως σου αξίζει.

Ένας άντρας που σε καλεί, που σου ζητά να είσαι δίπλα του ουσιαστικά, αποτελεί απειλή για σένα, γιατί σε βγάζει από το ρόλο του παιδιού που προσπαθεί να σώσει τη μητέρα του. Αντιδράς και σε εκείνη, βέβαια, απαιτώντας να σου προσφέρει τα πάντα, μια που έχεις θυσιάσει τις ανάγκες σου για εκείνη, όπως τουλάχιστον φαντάζεσαι.

Ενας άντρας που σε διεκδικεί, που δημιουργεί χώρο στη ζωή του για σένα, σε βοηθά να ξεδιπλώσεις την ερωτική σου επιθυμία, να την παραδώσεις, να την μοιραστείς, να αφεθείς και να χαρίσεις.

Ένας άντρας που βάζει όρια στους δικούς του ρόλους και αποδέχεται την αντρική του φύση, σε βοηθά να νιώσεις γυναίκα. Όσο πιο έτοιμη νιώθεις να δεχτείς αυτό που είσαι, τόσο ανοίγεσαι και δίνεσαι, τόσο αγαπάς και αγαπιέσαι.

Αγγελική Μπολουδάκη – Ειδικός Ψυχικής Υγείας
Πηγή: boloudaki.gr

Διαβάστε επίσης

Artist: Michael Borremans (λεπτομέρεια)

Το αίσθημα κατωτερότητας ξεκινά από την παιδική ηλικία, από τον Adler

Ενώ στην ορθόδοξη ψυχαναλυτική θεωρία ο πυρήνας γύρω από τον οποίο σχηματίζεται η προσωπικότητα του κάθε ατόμου και αντίστοιχα και ο χαρακτήρας του είναι η τόσο πολυσυζητημένη πλέον σεξουαλικότητα,

Close