Εργασία το καλοκαίρι; Γιατί πρέπει να πείτε «ναι»

Εργασία το καλοκαίρι; Γιατί πρέπει να πείτε «ναι»

«Να εργαστώ το καλοκαίρι;», «Τι θα μου προσφέρει μία δουλειά λίγων μηνών;»

Τα οφέλη μίας καλοκαιρινής εργασίας είναι πολλά για οποιονδήποτε άνεργο ή και για αυτόν που αποφοίτησε πριν από μερικούς μήνες από την σχολή του και αναζητά έναν τρόπο για να εισέλθει στον εργασιακό χώρο. Όμως, αρκετοί είναι αυτοί που την υποτιμούν.

Στις παραγράφους που ακολουθούν, θα μάθετε γιατί είναι χρήσιμο να απαντήσετε καταφατικά, εάν σας προτείνουν εποχιακή απασχόληση.

Τα οφέλη μίας καλοκαιρινής εργασίας
Η εργασία τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ωφέλιμη για όλους για πολλούς λόγους και θα προσπαθήσουμε να τους εξηγήσουμε αναλυτικά. Τι πιο ωραίο άλλωστε να δουλεύεις σε ένα παραδεισένιο νησί σεζόν και στην ουσία να συνδυάζεις διακοπές και δουλειά!

-Θα γίνετε οικονομικά ανεξάρτητοι:
Ο μισθός είναι ο πρώτος και πολύ σημαντικός λόγος, για να δουλέψετε τους μήνες του καλοκαιριού. Εάν δεν έχετε εργαστεί ποτέ ξανά, σκεφτείτε πώς θα νιώσετε μόλις αποκτήσετε τα πρώτα σας χρήματα. Θα αποκτήσετε οικονομική ανεξαρτησία. Θα αγοράσετε τα ρούχα που είδατε στην βιτρίνα ενός καταστήματος, θα βγείτε με την παρέα σας για φαγητό, ποτό, χωρίς να ζητήσετε χρήματα από την οικογένεια σας.

Επίσης, αν μείνατε άνεργος πρόσφατα, η προσωρινή εργασία, θα σας δώσει περισσότερα κίνητρα για αναζήτηση μίας μόνιμης και ελπίδα για την «επόμενη ημέρα» στην καριέρα σας.

-Θα αποκτήσετε ή θα βελτιώσετε τα απαραίτητα για τον εργασιακό χώρο soft skills:
Είναι γνωστό πως για μία πολύχρονη και επιτυχημένη καριέρα, δεν αρκεί μόνο το πτυχίο και οι αποδεδειγμένες γνώσεις πάνω σε ένα τομέα. Είναι απαραίτητες και οι δεξιότητες που βοηθούν τον εργαζόμενο να εργάζεται αποτελεσματικά με άλλα άτομα σε ένα καθορισμένο περιβάλλον. Έτσι, με την καλοκαιρινή δουλειά θα αποκτήσετε σπουδαίες δεξιότητες, όπως:

-Αυτοπεποίθηση:
Με το βασικό αυτό soft skill θα δείξετε πως είστε αρκετά ευφυής για να ολοκληρώσετε επιτυχώς οποιοδήποτε project σας αναθέσει ο προϊστάμενος και θα έχετε ένα επιπλέον πλεονέκτημα στην αναζήτηση μίας νέας εργασίας,

-Προσαρμοστικότητα:
Ένας εποχιακός υπάλληλος είναι πολύτιμος για μία επιχείρηση και κινείται σε πιο γοργούς ρυθμούς από ένα εργαζόμενο σε μόνιμη θέση εργασίας. Γι αυτό θα κληθείτε να κάνετε πολλά πράγματα ταυτόχρονα και να προσαρμοστείτε σε πολλές καταστάσεις.

Το skill της προσαρμοστικότητας που θα αποκτήσετε από την καλοκαιρινή δουλειά θα σας κάνει να ξεχωρίσετε σε μία μελλοντική συνέντευξη εργασίας από κάποιον άλλον υποψήφιο.

-Διαχείριση χρόνου και η ανθεκτικότητα:
Η σωστή διαχείριση χρόνου και η ανθεκτικότητα είναι άλλες δύο σημαντικές δεξιότητες που θα αποκτήσετε χάρη της καλοκαιρινής εργασίας. Θα μάθετε να βάζετε προτεραιότητες και να σχεδιάζετε επιτυχώς το πρόγραμμα των εργασιακών σας projects και η αντιμετώπιση κάθε δύσκολης στιγμής στον χώρο της εργασίας θα σας κάνει πιο δυνατούς.

-Επικοινωνία και ομαδικότητα:
Οι δεξιότητες επικοινωνίας και ομαδικότητας θα σας βοηθήσουν πολύ καθώς εργάζεστε μαζί με άλλους ανθρώπους. Αυτές τις ικανότητες αναζητούν πολλοί εργοδότες από τους υποψήφιους σε μία συνέντευξη εργασίας.

-Θα αποκτήσετε εργασιακή εμπειρία:
Άλλο ένα πλεονέκτημα της καλοκαιρινής δουλειάς είναι η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Εάν εισέρχεστε για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας, θα μπορέσετε να προσθέσετε στο βιογραφικό σας την εμπειρία που αποκτήσατε τους καλοκαιρινούς μήνες και αμέσως θα ελκύσει την προσοχή ενός δυνητικού εργοδότη.

Θα υπερτερείτε από ένα άλλο υποψήφιο που έχει το ίδιο μορφωτικό επίπεδο με εσάς αλλά του λείπει η εργασιακή πείρα. Επίσης, η εργασιακή εμπειρία μίας εποχιακής απασχόλησης είναι ωφέλιμη και για τους μακροχρόνια άνεργους. Θα τους βοηθήσει να ενισχύσουν περισσότερο το βιογραφικό τους και να καλύψουν «κενά» μέχρι να αποκτήσουν μία μόνιμη εργασία.

-Θα διευρύνετε τον επαγγελματικό σας κύκλο:
Αν εργαστείτε το καλοκαίρι, θα γνωρίσετε και θα συνεργαστείτε με νέα άτομα. Μόλις ολοκληρωθεί η σεζόν και η εργασία σας, μπορείτε να συνεχίσετε την επικοινωνία με τα συγκεκριμένα άτομα. Αν υπάρξουν στο μέλλον νέες θέσεις εργασίας στην ίδια επιχείρηση ή σε κάποια άλλη, είναι πολύ πιθανόν να σας ενημερώσουν οι πρώην συνάδερφοι σας.

-Με την καλοκαιρινή εργασία, θα γνωρίσετε τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον:
Αν μόλις αποφοιτήσατε από κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα και δεν είστε σίγουροι ποια ακριβώς δουλειά σας ταιριάζει, η προσωρινή απασχόληση θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τα δυνατά και τα αδύναμα σας σημεία και να αποφασίσετε καλύτερα τι θα κάνετε μελλοντικά.

Αυξάνονται οι πιθανότητες η καλοκαιρινή απασχόληση να συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν

Και αν δεν προσληφθείτε στην καλοκαιρινή εργασία;
Η απόρριψη από μία προσωρινή εργασία, σίγουρα δεν είναι ευχάριστη και όλοι το απεύχονται. Παρόλα αυτά, ακόμη και αυτή, μπορεί να είναι ωφέλιμη για εσάς. Και αυτό γιατί θα «προπονηθείτε» στις συνεντεύξεις εργασίας και θα αναπτύσσετε δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να βρείτε μία εργασία πλήρους απασχόλησης στο μέλλον. Επίσης, θα μάθετε να αντιμετωπίσετε θαρραλέα κάθε δύσκολη στιγμή στην επαγγελματική σας ζωή.

Πού να εργαστείτε το καλοκαίρι
Πειστήκατε να αναζητήσετε μία δουλειά τώρα που ξεκινά το καλοκαίρι; Μπράβο, είναι ενθαρρυντικό αυτό το πρώτο βήμα. Τώρα, χρειάζεται να μάθετε ποιες καλοκαιρινές δουλειές υπάρχουν.

Αυτό, είναι εύκολο, καθώς η Ελλάδα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες σε νησιά και παραθαλάσσια μέρη. Μπορείτε να εργαστείτε παντού, αρκεί να το ψάξετε. Σε νησιά όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Πάρος, η Νάξος, η Ύδρα, οι Σπέτσες, η Χαλκιδική κ.α.

Στις τουριστικές περιοχές, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αναζητούν εποχιακούς εργαζομένους. Θα μπορούσατε να εργαστείτε στον τομέα της εστίασης ως σεφ, σερβιτόρος, barista κ.α. Ή θα μπορούσατε να εργαστείτε ως πωλητής/τρια σε διάφορα καταστήματα.

Επίσης, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια αναζητούν υπαλλήλους για να εργαστούν ως καμαριέρες, receptionists, φύλακες ή ναυαγοσώστες για την πισίνα τους.

Άλλες καλοκαιρινές δουλειές που μπορείτε να διαλέξετε είναι οι ακόλουθες:
-Υπεύθυνος σε παιδικές κατασκηνώσεις
-Animateur ή τραγουδιστής ή καμαρότος σε κρουαζιερόπλοια,
-Οργανωτής εκδρομών σε ταξιδιωτικά γραφεία,
-Ξεναγός,
-Μεσίτης καλοκαιρινών κατοικιών κλπ.

Πώς να αναζητήσετε μία καλοκαιρινή εργασία
Για να βρείτε μία εργασία, χρειάζεται πρώτα να έχετε ένα βιογραφικό. Εάν δεν έχετε εργαστεί ποτέ ξανά, προσθέστε σε αυτό τις ακαδημαϊκές σας γνώσεις. Εάν έχετε εργαστεί παλαιότερα, ελέγξτε ξανά το βιογραφικό και συμπληρώστε τυχόν νέα σεμινάρια που παρακολουθήσατε ή συνέδρια, το διάστημα που παραμείνατε άνεργος.

Έπειτα, ρωτήστε φίλους και γνωστούς μήπως γνωρίζουν κάποια επιχείρηση που προσλαμβάνει αυτό το διάστημα εποχιακούς εργαζόμενους.

Τέλος, μπορείτε να αναζητήσετε καλοκαιρινή απασχόληση στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλές ειδικές πλατφόρμες που μπορείτε να βρείτε πολλές νέες αγγελίες εργασίας ενώ μπορείτε να καταχωρήσετε και την δική σας αγγελία, για να σας βρουν πιο εύκολα οι μελλοντικοί εργοδότες.

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Πηγή: ligoapoola.gr

Διαβάστε επίσης

Να είστε αυτόνομοι

Να είστε αυτόνομοι

Η αυτόνομη προσωπικότητα δεν αποδέχεται θέσφατα, αξιώματα και αυθεντίες.
Αποζητά την απόδειξη, το επιχείρημα, τη λογική, αρνείται το…

Close