Εσείς, πόσες φορές φάγατε παρέα με την οικογένειά σας;

Εσείς, πόσες φορές φάγατε παρέα με την οικογένειά σας;

Η σημασία της ώρας του φαγητού για την οικογένεια

Τι σχέδια για φαγητό έχετε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου; Μήπως να βρεθείτε μαζεμένοι με όλη σας την οικογένεια γύρω από το τραπέζι για φαγητό; Η ημερομηνία αυτή ορίστηκε ως Ημέρα Οικογένειας, ή μέρα φαγητού με όλη την οικογένεια. Γιατί άραγε τόση σημασία σε αυτό το γεγονός;

«Έτοιμο το φαγητό! Ελάτε στο τραπέζι!» μια καθημερινή φράση-κλειδί για πολλές οικογένειες, κυρίως περασμένων δεκαετιών. Σήμερα, με δύο εργαζόμενους γονείς, πολλαπλές υποχρεώσεις παιδιών και γονιών, η ώρα του οικογενειακού δείπνου (ή μεσημεριανού) συνήθως δεν τηρείται.

Τα μέλη της οικογένειας, με τα διαφορετικά ωράρια και υποχρεώσεις, μπαινοβγαίνουν στο σπίτι και είτε τσιμπούν κάτι βιαστικά είτε κάθονται μπροστά στην τηλεόραση με ένα δίσκο φαγητό στα πόδια τους. Συχνά η ώρα του φαγητού περνάει βιαστικά και σιωπηλά, με σχόλια όπως «δώσε μου το αλάτι» και «άλλαξε κανάλι».

Με λίγα λόγια, η ώρα του φαγητού είναι ένα αναγκαίο κακό, κατά κάποιον τρόπο, ένας τρόπος για να τραφεί ο άνθρωπος και να συντηρήσει τη φυσική του υπόσταση. Όμως, το φαγητό γύρω από το τραπέζι με όλη την οικογένεια έχει και μια άλλη διάσταση, ψυχολογική.

Η ώρα του φαγητού για την οικογένεια είναι ένας ιδιαίτερος χώρος και χρόνος, ένας τρόπος να βρεθούμε και να επανασυνδεθούμε με τα άτομα που αγαπούμε και νοιαζόμαστε πιο πολύ. Ακόμα και αν πρόκειται για πρόχειρο φαγητό, μια ομελέτα και σαλάτα, ή σουβλάκια από το σουβλατζίδικο της γωνίας, αυτό που συμβαίνει στη διάρκεια του οικογενειακού φαγητού είναι μια σύνθετη ψυχική διεργασία με ποικίλες συνέπειες.

Καταρχήν, η ώρα του φαγητού, από την προετοιμασία του μέχρι την κατανάλωσή του, είναι μια ιεροτελεστία που φέρνει τα μέλη της οικογένειας κοντά και αναζωπυρώνει τη σχέση τους. Είναι η ώρα που όλοι ανταλλάσσουν νέα, σκέψεις, συναισθήματα, που μιλάνε ο ένας στον άλλον και ακούνε. Είναι η ώρα της επικοινωνίας, από τα απλά και τα καθημερινά ως τα μεγάλα και τα σύνθετα.

Το νόημα αυτής της ώρας είναι το ότι τα μέλη της οικογένειας δείχνουν ότι νοιάζονται και φροντίζουν το ένα το άλλο. Πρόκειται για έναν ακόμα τρόπο για τους γονείς να έρθουν κοντά στα παιδιά τους, να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους και με αυτόν τον τρόπο να τα επηρεάσουν θετικά.

Η Ημέρα της Οικογένειας θεσπίστηκε από το Εθνικό Κέντρο της Εξάρτησης και Χρήσης Ουσιών του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Έρευνες από το 1996 δείχνουν ότι όσο πιο συχνά ένα παιδί γευματίζει με τους γονείς του, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αρχίσει να καπνίζει, να πίνει, ή να χρησιμοποιεί παράνομες ουσίες.

Τι λένε οι αριθμοί

Οι έφηβοι που τρώνε ένα γεύμα την ημέρα με τους γονείς τους, έξι με επτά φορές την εβδομάδα είναι τέσσερις φορές λιγότερο πιθανό να αρχίσουν το κάπνισμα, τρείς φορές λιγότερο πιθανό να καπνίσουν μαριχουάνα και έχουν περίπου τις μισές πιθανότητες να αρχίσουν να πίνουν, σε σχέση με τους εφήβους που τρώνε με τους γονείς τους δύο φορές την εβδομάδα ή λιγότερο.

Οι αριθμοί δείχνουν ότι τα παιδιά που δεν τρώνε ποτέ μαζί με τους γονείς τους έχουν 61% περισσότερες πιθανότητες να καπνίσουν, να αρχίσουν το ποτό, ή να δοκιμάσουν παράνομα ναρκωτικά. Από την άλλη, τα παιδιά που γευματίζουν με τους γονείς τους καθημερινά, έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες από τον μέσο έφηβο να ξεκινήσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Τι λένε οι ερευνητές

Οι ερευνητές του προγράμματος του πανεπιστημίου Columbia είχαν ως στόχο να χρησιμοποιήσουν οι γονείς την ώρα του οικογενειακού δείπνου για να μιλήσουν για θέματα σχετικά με την ουσιοεξάρτηση και να βοηθήσουν στην πρόληψή της. Όμως, καθ’ οδόν, οι ερευνητές ανακάλυψαν την τεράστια σημασία του ποιοτικού χρόνου και της συζήτησης που γίνεται κατά τη διάρκεια της οικογενειακής συγκέντρωσης γύρω από το τραπέζι για την ψυχική υγεία των παιδιών.

Έτσι, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να αξιοποιηθεί για συζητήσεις σχετικά με την επικαιρότητα, για τα θέματα που προβάλλονται στις ειδήσεις για να μπορέσουν οι γονείς να δημιουργήσουν ένα κλίμα ασφάλειας και σιγουριάς μέσα στο σπίτι.

Υγεία και Σωστή Διατροφή

Αλλά πέρα από τη σύσφιξη των διαπροσωπικών σχέσεων και την προστασία εναντίων των εξαρτησιογόνων ουσιών που προσφέρει η ώρα του οικογενειακού δείπνου, οι ειδικοί διαβεβαιώνουν ότι υπάρχουν και άλλα οφέλη, μαθήματα ζωής. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία, το παιδί καταρχήν τρώει μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών και καλύτερη ποιότητα.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Family Medicine, φάνηκε ότι τα παιδιά που τρώνε με την οικογένειά τους φαγητό μαγειρεμένο στο σπίτι τείνουν να τρώνε πιο ισορροπημένα γεύματα που τους προσφέρουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτείνες που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να έχουν καλή υγεία. Το παιδί μαθαίνει θετικές διατροφικές συνήθειες, καλούς τρόπους, συνεργασία και άλλες θετικές κοινωνικές συμπεριφορές.

Καλύτερες Ικανότητες στην Γλώσσα και τη Συζήτηση

Η ώρα του οικογενειακού δείπνου προσφέρει και άλλα οφέλη, μια που δίνει στο παιδί την ευκαιρία να συσφίξει τους δεσμούς του με τα άλλα μέλη της οικογένειας και να εξασκήσει την τέχνη της συζήτησης. Τα παιδιά μαθαίνουν πως να κάνουν ερωτήσεις και πως να απαντούν σχετικά με τη μέρα τους και πως να ακούνε τις πληροφορίες που δίνουν οι άλλοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ενηλίκων και παιδιών με μια κανονική συχνότητα σε ένα φυσικό περιβάλλον για το παιδί (όπως η ώρα που μαζεύεται η οικογένεια για φαγητό) συμβάλλουν στην ανάπτυξη του λεξιλογίου του παιδιού, στη βελτίωση του προφορικού του λόγου και στην ανάπτυξη των πρώιμων αναγνωστικών ικανοτήτων του και ακόμα και στην επιτυχία του στην ανάγνωση, μια που το μεγάλο λεξιλόγιο συνεισφέρει στις αναγνωστικές ικανότητες.

Δρ. Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

Διαβάστε επίσης

Close