Γιατί είναι σημαντικό να έχεις φιλοδοξίες

Γιατί είναι σημαντικό να έχεις φιλοδοξίες

Οι φιλοδοξίες είναι τα όνειρα, οι ελπίδες και οι προσδοκίες για την επίτευξη ενός στόχου που έχεις θέσει στη ζωή σου.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν φιλοδοξίες, άλλοι μεγαλύτερες, άλλοι μικρότερες. Είναι ένα κίνητρο για να ξεκινάς την μέρα σου με ενέργεια και όρεξη.

Αν θέτεις πάντα υψηλούς στόχους στη ζωή σου, σκέφτεσαι το επόμενο βήμα που θα σε οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων σου, βλέπεις τη γενικότερη εικόνα, αξιολογείς τις αδυναμίες σου ώστε να μπορέσεις να βελτιώσεις τον εαυτό σου και εργάζεσαι σκληρά για να πετύχεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, τότε σίγουρα ανήκεις σ’ αυτούς που έχουν υψηλές φιλοδοξίες για τη ζωή τους.

Η αυτοεκτίμηση είναι ένα στοιχείο που βοηθάει πολύ στις φιλοδοξίες που έχεις. Όσο πιο πολύ πιστεύεις στον εαυτό σου και στις ικανότητές σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να πετύχεις τα όνειρά σου. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση συνήθως λειτουργεί αποτρεπτικά στις προσωπικές φιλοδοξίες, καθώς μπορεί να πιστεύεις ότι δεν έχεις τα απαραίτητα εφόδια και προσόντα για να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Υπάρχουν φιλοδοξίες που συμβάλλουν στην ικανοποίηση ψυχολογικών αναγκών και στη γενικότερη ευημερία κάποιου και φιλοδοξίες που επικεντρώνονται στην επίτευξη ενός αποτελέσματος, όπως να γίνει κάποιος πλούσιος ή διάσημος.

Συνήθως οι φιλοδοξίες που σχετίζονται με οικονομικά κριτήρια οδηγούν σε αρνητικά αποτελέσματα, καθώς όσοι βασίζουν την αυτοεκτίμησή τους στην οικονομική επιτυχία είναι πολύ πιο επιρρεπείς στο άγχος, στο στρες και έχουν λιγότερη προσωπική αυτονομία.

Υπάρχουν ορισμένοι που έχουν γενικότερες φιλοδοξίες για τη ζωή τους, άλλοι που έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο όραμα για το τι θέλουν και πολλοί που δεν είναι πραγματικά σίγουροι για το ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να έχεις φιλοδοξίες!

Πώς μπορείς λοιπόν να αναπτύξεις τις φιλοδοξίες σου;

-Να κάνεις ερωτήσεις στον εαυτό σου.
Ποια είναι μερικά από τα πράγματα που ελπίζεις να πετύχεις ή να ζήσεις μια μέρα; Ποιες είναι μερικές από τις δραστηριότητες που κάνεις και νιώθεις ενθουσιασμό ή πάθος;

-Να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι, ενώ οι φιλοδοξίες μπορεί να είναι κινητήριος δύναμη και πηγή έμπνευσης, δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου να τα καταλάβει όλα τώρα. Δώσε στον εαυτό σου την ευκαιρία να μάθει και να αναπτυχθεί. Δοκίμασε νέα πράγματα, συγκέντρωσε πληροφορίες για τον εαυτό σου και σκέψου πώς αυτά που έμαθες θα μπορούσαν να συμβάλουν στις φιλοδοξίες σου.

-Να μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
Οι φιλοδοξίες δεν χρειάζεται να είναι μεγαλειώδεις ή εντυπωσιακές για να είναι σημαντικές. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολύ υψηλές φιλοδοξίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι στόχοι αυτοί είναι κατάλληλοι για σένα και τη ζωή σου. Το καλύτερο είναι να βρεις φιλοδοξίες που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις ικανοποιημένη και ευτυχισμένη στη δική σου ζωή.

-Να βρεις έναν σκοπό στη ζωή σου.
Σίγουρα θα υπάρχει κάτι που θα σε γεμίζει και θα σε ευχαριστεί. Το να βρεις τι δίνει νόημα και σκοπό στη ζωή σου θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις πιο εύκολα τις φιλοδοξίες σου.

-Να μιλήσεις μ’ έναν ειδικό.
Μερικές φορές η έλλειψη φιλοδοξιών μπορεί να συνδέεται με μια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως άγχος ή κατάθλιψη. Εάν δυσκολεύεσαι να αποκτήσεις κίνητρα ή έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου για πράγματα που σου άρεσε να κάνεις, θα είναι χρήσιμο να μιλήσεις με έναν γιατρό ή επαγγελματία ψυχικής υγείας καθώς τα αίτια μπορεί να είναι παθολογικά.

Οι φιλοδοξίες μπορεί να δώσουν σκοπό και νόημα στη ζωή σου. Ακόμα και αν τώρα σου φαίνεται ως ένα μακρινό όνειρο, είναι μια ελπίδα για το μέλλον. Όταν το μυαλό σου είναι συγκεντρωμένο στα πράγματα που χρειάζεται να κάνεις για να πετύχεις το όνειρό σου, αυτό σου δημιουργεί κίνητρο και σε παρακινεί σε πράξεις που θα σε οδηγήσουν πιο κοντά στον στόχο σου. Αντί να χάνεις τον χρόνο σου σε άσκοπες ενέργειες, που δεν θα σε βοηθήσουν και δεν θα σε οδηγήσουν πουθενά, να προσπαθείς έστω και με μικρές πράξεις να παραμείνεις στον στόχο σου.

Κάνοντας αυτό που αγαπάς, αναπτύσσοντας την πνευματική σου ευημερία και αυτογνωσία και μένοντας ευέλικτη στις όποιες αλλαγές συναντήσεις στην πορεία σου θα σε βοηθήσουν να κατακτήσεις πιο εύκολα τις φιλοδοξίες σου! Δεν πραγματοποιούνται βέβαια όλες οι φιλοδοξίες, καθώς πολλές φορές οι επιθυμίες αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου ή με αλλαγές καταστάσεων.

Αναγνωρίζοντας πότε είναι ο καιρός να εγκαταλείψεις μια φιλοδοξία που είχες και βλέποντας την αλλαγή ως κάτι θετικό θα σε βοηθήσει να θέσεις νέους στόχους και φιλοδοξίες για τη ζωή σου και το μέλλον σου.

Θέσε ψηλά τον πήχη σου και κάνε όνειρα για μια καλύτερη ζωή! Μην συμβιβάζεσαι!

Πηγή: womenslife.gr

Διαβάστε επίσης

Close