Γιατί η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή για να κρατήσει μια σχέση

Γιατί η αγάπη δεν είναι πάντα αρκετή για να κρατήσει μια σχέση

Μπορεί να νιώθεις τρελός από έρωτα για κάποιο άτομο, να λιώνεις, να πεθαίνεις γι’ αυτό, αλλά μέσα σου να ξέρεις ότι η σχέση αυτή έχει ημερομηνία λήξης. Φυσικά οι ερωτευμένοι βλέπουν μόνο τον έρωτα και αδιαφορούν για τα πρακτικά ζητήματα ή αυτά που θεωρούν «λεπτομέρειες». Η πιο ωραία φαντασίωση, που έχει περάσει μέσα από ταινίες και βιβλία στη συνείδηση του κοινού είναι το «αγάπη και ξερό ψωμί». Αλλά εμπειρικά ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει διάρκεια ζωής.
Γιατί δεν είναι η αγάπη και ο τρελός έρωτας αρκετά να κρατήσουν μια σχέση;

Η απάντηση είναι απλή: επειδή χρειάζονται και άλλα απαραίτητα συστατικά σε μία μακροχρόνια σχέση, για να κρατήσει και να ανθίσει.

Συμβατότητα ή Πόσο Ταιριαστοί Είστε

Ο έρωτας, ειδικά ο παράφορος έρωτας, δεν είναι συνώνυμος με τη συμβατότητα, ή το πόσο ταιριάζεις με το ταίρι σου. Επειδή ερωτεύτηκες τρελά κάποιον, αυτό δε σημαίνει ότι είναι το κατάλληλο άτομο για εσένα σε μία μακροχρόνια σχέση. Η αγάπη είναι συναισθηματική διαδικασία. Η συμβατότητα, το πόσο ταιριάζετε σαν άνθρωποι, είναι μια λογική διαδικασία. Και αυτά τα δύο δε «δένουν» πάντα μεταξύ τους. Έτσι, μπορεί να ερωτευτείς τρελά κάποιον που δε σου φέρεται καλά, κάποιον που σε κάνει να νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, κάποιον που είναι τελείως διαφορετικός στις αξίες και τις επιθυμίες του από ότι εσύ, ή κάποιον που έχει τεράστια προβλήματα στη ζωή του και κινδυνεύεις να σε παρασύρει κι εσένα.

Εμπιστοσύνη

Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο μιας σχέσης είναι η εμπιστοσύνη. Και μάλιστα όχι η μονόπλευρη, αλλά η αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν δεν είσαι σίγουρη για τον άνθρωπο σου, αν δε βάζεις το χέρι σου στη φωτιά γι’ αυτόν, τότε δεν τον εμπιστεύεσαι. Η εμπιστοσύνη δεν έχει να κάνει μόνο με το ερωτικό στοιχείο και το αν σου είναι πιστός. Εμπιστοσύνη είναι να ξέρεις ότι ο άλλος σου λέει την αλήθεια για το ποιος είναι σαν άνθρωπος, για το τι κάνει στην καθημερινότητά του.

Εμπιστοσύνη είναι να ξέρεις ότι ο άλλος θα σου φερθεί σωστά, θα σου μιλήσει όμορφα και θα φερθεί με λογικό τρόπο ακόμα και πάνω στα νεύρα του. Αν δεν ξέρεις τι θα σου έρθει την επόμενη στιγμή, αν θα σε βρίσει, αν θα σε ειρωνευτεί, αν θα σε απειλήσει, τότε δεν έχεις εμπιστοσύνη στη συμπεριφορά του. Και αυτό είναι κάτι που διαβρώνει τη σχέση σας, όση αγάπη και αν υπάρχει.

Αμοιβαίες Υποχωρήσεις

Η καλή σχέση είναι συντονισμένη στις συναισθηματικές και πρακτικές ανάγκες και των δύο μελών της. Τι είναι αυτό που εσύ χρειάζεσαι από τη σχέση σου; Τι είναι αυτό που επιθυμεί ο σύντροφός σου; Αυτά είναι σοβαρά θέματα που πρέπει να κουβεντιάσετε και να τα βρείτε κάπου στη μέση, εκεί που υπάρχει η χρυσή τομή, η ισορροπία που κάνει τον καθένα να νιώσει ότι αυτά που δίνει εξισορροπούν με αυτά που παίρνει. Αν οι υποχωρήσεις είναι μονόπλευρες, αν το ένα άτομο γίνεται σταθερά χαλί να το πατήσει το άλλο άτομο, κάποια στιγμή θα στραβώσει η κατάσταση.

Χρόνος και Υπομονή

Έρωτας με την πρώτη ματιά. Τρελό πάθος. Αγάπη. Υπέροχες στιγμές, είτε είσαι 20, 50, ή 60 χρονών. Αλλά αυτό που ζεις την πρώτη μέρα, την πρώτη εβδομάδα ή τον πρώτο μήνα δεν είναι το ίδιο με αυτό στο οποίο θα εξελιχθεί σε έναν χρόνο. Το πρώτο πάθος, η τρέλα και η φλόγα του πρώτου καιρού περνάνε. Για να συντηρηθεί η αγάπη, για να σταθεροποιηθεί η σχέση σε κάτι όμορφο που σε καλύπτει χρειάζεται να περάσει χρόνος. Χρειάζεται να κάνεις υπομονή. Να χτίσεις. Να επενδύσεις. Να σπείρεις. Να δεις να ανθίζει η σχέση σου.

Αυτοεκτίμηση

Εκτιμάς τον εαυτό σου, ναι ή όχι; Γιατί αν δεν τον εκτιμάς και περιμένεις να νιώσεις καλά μέσα από την αγάπη και εκτίμηση που σου δίνει ο σύντροφός σου, κάτι κάνεις λάθος… Πρώτα ξεκινάμε από τα βασικά: να αγαπάμε και να εκτιμάμε τον εαυτό μας, να του φερόμαστε όμορφα και να θεωρούμε ότι αξίζει κάτι καλό. Γιατί αν δεν έχουμε αυτή τη σταθερή αξία, αυτή τη βασική αφετηρία, το πιο πιθανό είναι ότι θα αφεθούμε στον πρώτο τυχόντα, τον πρώτο που θα μας πει ένα ωραίο παραμύθι και θα το πιστέψουμε… Και ξέρετε τι γίνεται μετά; Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον εαυτό τους και πιστεύουν στα ωραία παραμύθια, μια ωραία μέρα ξυπνάνε και διαπιστώνουν ακριβώς αυτό- ότι όλα ήταν ένα παραμύθι.

Αποδοχή

Αγάπη χωρίς αποδοχή δε γίνεται. Η αποδοχή έχει πολλά πρόσωπα: αποδέχεσαι τον εαυτό σου όπως είσαι και δεν προσπαθείς να δείξεις κάποιο άλλο πρόσωπο, να βάλεις μια μάσκα για να είσαι αρεστή στον σύντροφό σου. Αποδοχή είναι επίσης όταν δέχεσαι τον άλλον με τα προτερήματα και τα ελαττώματά του και δεν περιμένεις να είναι ο τέλειος πρίγκιπας του παραμυθιού-που φυσικά δεν υπάρχει. Αποδοχή είναι και το ότι αποδέχεσαι τη συγκεκριμένη πραγματικότητα στην οποία ζεις, με τους όποιους περιορισμούς έχεις, όπως πχ., το ότι ζείτε μακριά, το ότι ο άλλος έχει χόμπι και ενδιαφέροντα στα οποία αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του και δε θέλει να τα παρατήσει για να δίνει αυτό τον χρόνο σε σένα, κλπ.

Επικοινωνία

Αγάπη χωρίς επικοινωνία δε γίνεται. Μία καλή σχέση χρειάζεται εγκεφαλική και συναισθηματική επικοινωνία. Χρειάζεται να μπορείς να πεις στον άλλο τα όνειρα, τις επιθυμίες, τους φόβους, τις προσδοκίες σου, να μπορείς να εκφραστείς ελεύθερα, χωρίς να λογοκρίνεις τον εαυτό σου και χωρίς να φοβάσαι τι θα σκεφτεί ο άλλος για σένα. Επικοινωνία είναι επίσης το να μπορείς να ακούσεις τον άλλον σε ένα πρώτο επίπεδο χωρίς να τον διακόπτεις, χωρίς να τον κρίνεις, με επιθυμία να τον καταλάβεις και να τον στηρίξεις, και όχι να αντικρούσεις τα επιχειρήματά του ή να περάσεις τη δική σου άποψη.

Συγχώρεση

Η συγχώρεση είναι σημαντική σε μία σχέση. Ότι τύπου «άφεση αμαρτιών» και να συγχωρείς τον άλλον για απιστίες, προσβολές, άσχημη συμπεριφορά και χοντράδες κάθε είδους. Εννοώ μια διαφορετική συγχώρεση, σε ψυχολογικό επίπεδο- να μπορείς να «συγχωρήσεις» τον άλλον που δεν είναι τέλειος, που δεν είναι όπως τον φαντάζεσαι, αλλά έχει ανθρώπινες ατέλειες και αδυναμίες. Επίσης χρειάζεται να μπορείς να συγχωρήσεις τον εαυτό σου για τα λάθη σου και να έχεις το θάρρος να κάνεις μια νέα αρχή και μια νέα προσπάθεια.

Κοινές Αξίες

Είναι πολύ ωραίο να μοιράζεσαι με τον σύντροφό σου την αγάπη για τη θάλασσα, τον χορό, την ίδια μουσική ή τα ίδια φαγητά. Είναι σημαντικό να αποδέχεσαι τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του συντρόφου σου και αυτός να αποδέχεται τα δικά σου- αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να κρατήσει τη φλόγα μίας σχέσης. Πολλά ζευγάρια συνεχίζουν τη σχέση τους ενώ έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, ενώ ζευγάρια με τα ίδια ενδιαφέροντα χωρίζουν!

Το κλειδί δε βρίσκεται στα κοινά ενδιαφέροντα, αλλά στις κοινές αξίες! Αν μοιράζεσαι τις ίδιες αξίες με τον σύντροφό σου, άσχετα από τα ενδιαφέροντά σας, τότε η σχέση σας έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να κρατήσει. Οι αξίες σου είναι αυτές που επηρεάζουν τις αποφάσεις και τη συμπεριφορά σου. Οι βασικές σου αξίες είναι η πυξίδα που σου δείχνει το δρόμο σου στη ζωή, που σου δείχνει αν κάτι είναι «σωστό» και «καλό» για σένα. Αν πας κόντρα στις βαθύτερες αξίες σου, θα νιώθεις άβολα και δε θα είσαι ευτυχισμένη.

Κοινοί Στόχοι

Για να λειτουργήσει καλά και σε βάθος χρόνου ένα ζευγάρι πρέπει να έχει κοινούς στόχους. Οι στόχοι δεν είναι αποκλειστικά επαγγελματικοί, αλλά σχετίζονται με την εξέλιξη του ζευγαριού, με το είδος της σχέσης που θέλουν να έχουν. Έτσι, στο επαγγελματικό κομμάτι ο κοινός στόχος δεν είναι να θέλουν να κάνουν και οι δύο το ίδιο πράγμα, αλλά να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον στα διαφορετικά πράγματα που κάνουν. Το ζευγάρι θα πρέπει να έχει και συναισθηματικά κοινούς στόχους, όπως πχ. να θέλουν και οι δύο μονογαμική σχέση, ή παιδιά ή να είναι και φίλοι εκτός από εραστές, κλπ.

Να επενδύσεις στην αγάπη, λοιπόν, αλλά να φροντίσεις να ελέγξεις κατά πόσο υπάρχουν αυτά τα κριτήρια στη σχέση σου. Φρόντισε να διαπιστώσεις αν υπάρχουν αυτά τα στοιχεία και να δεις αν μπορείς να τα καλλιεργήσεις.

Κείμενο: ∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: varvogli.gr

Διαβάστε επίσης

Close