Η καλύτερη συγγνώμη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς

Η καλύτερη συγγνώμη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς

Το να ζητάμε συγγνώμη είναι πολύ σημαντικό όταν έχουμε σφάλει σε κάτι, ώστε να δείξουμε τη μεταμέλεια μας στο άτομο που στενοχωρήσαμε ή εκνευρίσαμε.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αρκετά μεγάλο εγωισμό, ώστε να μην καταδέχονται να ζητήσουν συγγνώμη σχεδόν ποτέ. Το τίμημα που θα πληρώσουν για αυτό είναι ότι θα καταστραφούν πολλές από τις σχέσεις τους. Άλλοι πάλι λένε συγγνώμη, αλλά χωρίς να το πολυεννοούν. Η καλύτερη συγγνώμη όμως είναι πάντα η αλλαγή συμπεριφοράς. Ας το δούμε αυτό πιο αναλυτικά παρακάτω.

Το όλο νόημα και η ουσία της συγγνώμης είναι η αναγνώριση του λάθους που κάναμε, απέναντι σε κάποιον άλλο. Όταν το κάνουμε αυτό, τότε και ο άλλος συνήθως θα την αποδεχτεί και θα εκτιμήσει αυτή μας την κίνηση που δείχνει αξιοπρέπεια.

Κανείς δεν είναι τέλειος άλλωστε, και όλοι μας θα βρεθούμε σε κάποια αντίστοιχη κατάσταση όπου πρέπει να απολογηθούμε για τις πράξεις μας. Η αναγνώριση όμως των λαθών μας υπαγορεύει δύο σημαντικά πράγματα: Πρώτον, ότι δεν είχαμε την πρόθεση να σφάλουμε, και δεύτερον ότι εφόσον το αναγνωρίζουμε θα προσπαθήσουμε να μην επαναληφθεί.

Διαφορετικά, μία συγγνώμη κατόπιν της οποίας επαλαμβάνονται οι ίδιες πράξεις, χάνει τελείως την αξία της και είναι σαν να μην ειπώθηκε ποτέ. Η επανάληψη των ίδιων λαθών δείχνει ξεκάθαρα ότι η δυσαρέσκεια του άλλου ατόμου δεν απασχολεί ιδιαίτερα το άτομο που τα πράττει, και ότι η συγγνώμη του δεν είναι αληθινή, αλλά υποκριτική.

Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν εσκεμμένα το ίδιο πράγμα, και στη συνέχεια ζητάνε συγγνώμη όταν λάβουν κάποιο παράπονο, ώστε να δείχνουν ότι τουλάχιστον απολογούνται, και έτσι να διατηρούν κάποια είδους σχέση, βασιζόμενοι στη συγχώρεση. Γι’αυτό το λόγο και η γνωστή φράση “από τότε που βγήκε η συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο”, έχει μέσα της μια δόση αλήθειας.

Οι πράξεις είναι πάντα αυτές που έχουν σημασία στη ζωή, και όχι τα λόγια. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, αλλά στο τέλος το τι πράττει είναι αυτό που μετράει. Το ίδιο λοιπόν ισχύει και με τη συγγνώμη. Το να ζητάμε συγγνώμη είναι σίγουρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν δεν το εννοούμε τότε καλύτερα να μην το λέμε καθόλου. Μόνο εφόσον αλλάξουμε συμπεριφορά και δεν κάνουμε πάλι τα ίδια, δείχνουμε την ακεραιότητα του χαρακτήρα μας και την ειλικρινή μας μεταμέλεια.

Προσέξτε λοιπόν στις διαπροσωπικές σας σχέσεις και διαπιστώστε αν το άτομο που σας απολογείται έχει αλλάξει συμπεριφορά ή όχι. Εντοπίστε τα άτομα που σας απολογούνται δήθεν συνεχώς και τεστάρουν τα όριά σας, και κάντε τους πέρα. Έπειτα, σκεφτείτε αν και εσείς κάνετε ποτέ το ίδιο.

Ζητήστε συγγνώμη όταν πρέπει, και προσπαθήστε να σταματήσετε τα ίδια λάθη. Ή μη ζητήσετε καθόλου συγγνώμη, αλλά προσπαθήστε να σεβαστείτε τον άλλο και να δείξετε ότι πήρατε το μήνυμά του με τον τρόπο σας. Διότι η καλύτερη συγγνώμη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς.

Γράφει ο dimitris

Πηγή: ligoapoola.gr

Διαβάστε επίσης

Close