Κανείς δεν ξέρει τόσα ώστε να είναι απαισιόδοξος

Κανείς δεν ξέρει τόσα ώστε να είναι απαισιόδοξος

Βρες μια ευκαιρία να παρατηρήσεις ένα μικρό πράσινο βλαστάρι καθώς ξεπετιέται από έναν σπόρο.

Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου να αισθανθεί δέος γι’ αυτό που βλέπει. Ο διάσημος ποιητής Ρουμί είπε κάποτε: “Πούλα την εξυπνάδα σου και αγόρασε έκσταση”. Η εικόνα ενός βλασταριού που φυτρώνει αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα της ζωής.

Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν έχει την παραμικρή ιδέα για το πώς γίνεται αυτό. Ποιος σπινθήρας δημιουργίας προκαλεί το ξεπέταγμα της ζωής; Τι δημιούργησε τον παρατηρητή, τη συνείδηση, την παρατήρηση και την ίδια την αντίληψη; Τα ερωτήματα δεν έχουν τέλος.

Πριν από λίγο καιρό, στο πλαίσιο ενός διαστημικού προγράμματος, τα Γήινα Πλάσματα κίνησαν με τηλεχειριστήριο ένα μικρό όχημα πάνω στον Άρη.

Χρειάστηκαν δέκα λεπτά για να ταξιδέψουν τα αόρατα σήματα μέσα στο διάστημα, να εντοπίσουν ένα φτυάρι και να του δώσουν εντολή να μαζέψει μερικά υλικά από την επιφάνεια του Άρη για εξέταση. Όλοι μένουμε έκπληκτοι με τέτοια τεχνολογικά επιτεύγματα. Αλλά ας το σκεφτούμε για ένα λεπτό.

Μέσα στο απέραντο σύμπαν, η απόσταση στην οποία βρίσκεται ο Άρης, ο πιο κοντινός μας γείτονας, αντιστοιχεί στο ένα δισεκατομμυριοστό του εκατοστού πέρα από τη σελίδα αυτού του βιβλίου. Κινούμε ένα μικρό όχημα πάνω στον γείτονα της διπλανής πόρτας και μένουμε κατάπληκτοι με το κατόρθωμά μας.

Ο γαλαξίας μας αποτελείται από εκατομμύρια πλανήτες και αστέρια, και έξω από αυτόν υπάρχουν αμέτρητα εκατομμύρια γαλαξίες. Είμαστε ένας κόκκος σε ένα αδιανόητα μεγάλο σύμπαν που δεν έχει αρχή και τέλος. Σκέψου αυτό: εάν βρίσκαμε το τέλος, θα υπήρχε άραγε τοίχος στην άκρη του σύμπαντος; Και αν υπήρχε, ποιος τον έχτισε;

Και ακόμα πιο περίπλοκο. Τι θα βρίσκαμε στην άλλη μεριά του τοίχου και πόσο μεγάλο θα ήταν το πλάτος του;
Πώς μπορεί κανείς να είναι απαισιόδοξος σε έναν κόσμο όπου γνωρίζουμε τόσο λίγα;

Μια καρδιά αρχίζει να χτυπά στη μήτρα της μητέρας λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη και αυτό είναι ένα απόλυτο μυστήριο για όλους πάνω στον πλανήτη μας. Σε ό,τι αφορά τις γνώσεις μας, βρισκόμαστε ακόμα σε εμβρυακή κατάσταση. Αυτό να το θυμάσαι όταν συναντάς ανθρώπους που είναι πεπεισμένοι πως υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να κάνουν κάτι.

Να αντιστέκεσαι στην απαισιοδοξία. Να αντιστέκεσαι με όλες σου τις δυνάμεις, γιατί δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα σε σύγκριση με όσα υπάρχουν. Μπορείς να φανταστείς τι θα σκεφτόταν για τον κόσμο που ζούμε σήμερα ένας πεσιμιστής που έζησε μόλις 200 χρόνια πριν;

Αεροπλάνα, ηλεκτρισμός, αυτοκίνητα, τηλεόραση, τηλεχειριστήρια, ίντερνετ, φαξ, τηλέφωνα, κινητά και τόσα άλλα. Και όλα αυτά χάρης στον σπινθήρα της απροκατάληπτης σκέψης που επέτρεψε στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και τη δημιουργικότητα να ανθήσουν.

Και τι θα γίνει στο μέλλον και σε κάθε δικό σου αύριο; Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ταξιδεύει πίσω στον 14ο αιώνα, να πετάει χωρίς μηχανήματα, να επικοινωνεί τηλεπαθητικά, να διασπά τα μόρια του σώματός του, να τα διακτινίζει σε άλλο γαλαξία και εκεί να τα ανασυνθέτει;

Μπορείς να διαννοηθείς την κλωνοποίηση ενός προβάτου από μια απλή φωτογραφία του; Ένας ανοιχτός νους μας επιτρέπει να ερευνάμε, να δημιουργούμε και να εξελισσόμαστε. Ένας νους χωρίς ευρύτητα σκέψης απορρίπτει κάθε δημιουργική εξήγηση.

Να θυμάσαι ότι δεν θα υπήρχε πρόοδος εάν συνεχώς κάναμε τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο, όπως γίνονταν πάντα. Η ικανότητα να συμμετέχουμε σε θαύματα – αληθινά θαύματα στη ζωή μας – έρχεται μόνο όταν διατηρούμε μια δεκτική και απροκατάληπτη στάση ως προς τις απεριόριστες δυνατότητές μας.

 

”Τα 10 μυστικά για επιτυχία και εσωτερική γαλήνη του Dr. Wayne Dyer”,Εκδόσεις, Έσοπτρον

Διαβάστε επίσης

Close