Κι όμως, η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας!

Κι όμως, η μουσική επηρεάζει τα συναισθήματά μας!

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μουσική για να βελτιώσουν τη διάθεσή τους σε καθημερινή βάση. Χρησιμοποιούμε επίτηδες τη μουσική για να ενισχύσουμε τα θετικά συναισθήματα και να μειώσουμε τα αρνητικά ή ακόμα και το αντίθετο.

7 τρόποι με τους οποίους η μουσική ρυθμίζει τα συναισθήματά μας

1. Μουσική απόλαυση
Η μουσική έχει ισχυρή σύνδεση με τα συναισθήματα της απόλαυσης. Μπορεί να πυροδοτήσει τις ίδιες βιολογικές και ψυχολογικές αποκρίσεις που σχετίζονται με άλλες θεμελιώδεις ανταμοιβές, όπως το φαγητό, το σεξ και τα χρήματα.

2. Μουσική ως κάθαρση
Η μουσική βοηθά στην επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων με έναν αβλαβή τρόπο. Για παράδειγμα, όταν ακούμε λυπητερή μουσική, αποσυνδεόμαστε από κάθε πραγματική απειλή ή κίνδυνο που η μουσική αναπαριστά.

3. Μουσική και ρυθμική κίνηση
Ο εσωτερικός μας ρυθμός επιταχύνεται ή επιβραδύνεται για να γίνει ένα με τη μουσική. Για παράδειγμα, ο χορός είναι η τυπική συμπεριφορά για να κινούμαστε σε συμφωνία με τη μουσική. Το συναίσθημα της μουσική αντανακλάται στο σώμα και στο πρόσωπό μας.

4. Αξιολογική εξάρτηση
Περιλαμβάνει μια μεταφορά των συναισθημάτων που σχετίζονται με παρελθοντικά γεγονότα. Και όταν ακούμε τη μουσική, αυτή «ξυπνά» συναισθήματα και αναμνήσεις, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

5. Συναισθηματική μετάδοση
Με τον ίδιο τρόπο που Με τον ίδιο τρόπο που νιώθουμε συμπόνια και συχνά «υιοθετούμε» τα συναισθήματα των άλλων, νιώθουμε επίσης τα συναισθήματα από τη μουσική, επειδή είναι μεταδοτικά. Η λυπητερή μουσική τείνει να θλίβει τους ανθρώπους• η χαρούμενη να φτιάχνει τη διάθεση. Μάλιστα, τείνουμε να υιοθετούμε και τις στάσεις του σώματος που σχετίζονται με το είδος της μουσικής.

6. Εργαλείο για πνευματικό οραματισμό
Η μουσική αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματική στο να υποβοηθά τον πνευματικό οραματισμό. Η φαντασία άλλωστε συνδέεται στενά με τη μουσική

7. Στίχοι
Οι στίχοι που ταιριάζουν με μια κατάσταση που ζούμε, κάτι από την προσωπική μας εμπειρία δίνει φωνή στα συναισθήματά μας, που πολλές φορές δεν μπορούν να εκφραστούν με άλλο τρόπο.

Διαβάστε επίσης

Close