Μάθε εύκολα και γρήγορα μία ξένη γλώσσα

Μάθε εύκολα και γρήγορα μία ξένη γλώσσα

Η γνώση μιας ξένης γλώσσας, εκτός από το να μας παρέχει την άνεση να μπορούμε να συνομιλούμε με κόσμο από άλλα έθνη, είναι και μια διαδικασία που κρατάει το μυαλό μας σε εκγρήγορση και μας βοηθάει να εντρυφούμε περισσότερο σε άλλες κουλτούρες (μιας και η γλώσσα είναι ένα βασικό στοιχείο αυτών).

Δεν μιλάμε, φυσικά, μόνο για τα Αγγλικά, που είναι η επίσημη γλώσσα παγκοσμίως και -εδώ που τα λέμε- μαθαίνει να τα μιλάει πολύς κόσμος, ιδιαίτερα οι νεώτεροι. Αν θέλεις να μάθεις, π.χ. Πορτογαλικά ή Σουηδικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα σου αρέσει, μπορείς να ακολουθήσεις κάποια από τα παρακάτω tips, τα οποία θα σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τη γλώσσα και να εξασκηθείς στο να τη μιλάς καλύτερα και κατ’ επέκταση να μπορείς να τη μιλάς γρηγορότερα.

 

Μάθε να εκθέτεις τον εαυτό σου όπου δε νιώθεις άνετα

Εννοώντας, φυσικά, ότι αφορά τη γλώσσα που μαθαίνεις. Αν, δηλαδή, μαθαίνεις Πορτογαλικά και βρίσκεσαι στη Λισαβόνα, καλό είναι να συναναστρέφεσαι με άτομα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί και προσπάθησε να τους μιλάς στη γλώσσα τους, παρά στα Αγγλικά, που τα έχεις πιο σίγουρα. Μπορεί να κάνεις ένα σωρό λάθη στην προσπάθειά σου, ή να μην καταλαβαίνεις απόλυτα τα όσα σου λένε, αλλά σίγουρα αυτό θα βοηθήσει το μυαλό σου να μάθει πιο άμεσα τη γλώσσα.

 

Αυτοσαρκάσου με τα λάθη σου

Σίγουρα, όσο και να διαβάζεις και να προσπαθείς να μάθεις όλο το λεξιλόγιο και τα γραμματικά φαινόμενα απ’ έξω, θα κάνεις κάποια λάθη. Είτε μικρά, είτε μεγάλα. Αυτό δεν πρέπει να σε αποθαρρύνει απ’ το να μιλάς τη γλώσσα. Ίσα, ίσα, όσο μιλάς και σε διορθώνουν οι γύρω σου, τόσο γρηγορότερα μαθαίνεις. Μη σε αγχώνουν τα λάθη σου, όλοι κάνουν. Μάλιστα, όσο γελάς με αυτά, τόσο πιο κοντά έρχεσαι με τους ανθρώπους γύρω σου …κι ας μη μιλάτε την ίδια «γλώσσα».

 

Μείνε πειθαρχημένος/η

Όταν είσαι αναγκασμένος/η να μιλάς 24/7 την γλώσσα που μαθαίνεις, π.χ. αν μένεις σε αυτή τη χώρα που τη μιλάει, κάποια στιγμή μπορεί να κουραστείς και απλά να αρχίσεις να μιλάς τη γλώσσα που σου είναι πιο εύκολο. Αυτό, όμως, είναι λάθος. Όσο δύσκολο και να σου είναι κάποιες φορές, πρέπει να συνεχίσεις την προσπάθεια. Θα ανταμειφθείς σύντομα, που θα μιλάς τη γλώσσα σαν να είναι μητρική σου …

 

Μη σταματάς να ασχολείσαι με τη γλώσσα

Ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι σε ξένη χώρα και είσαι απλά στο σπίτι σου, μη σταματάς να ασχολείσαι με τη γλώσσα που μαθαίνεις, γιατί όσο την αφήνεις τόσο θα σε αφήνει, είναι γνωστό. Μπορείς να εξασκείσαι στο σπίτι με εφαρμογές, όπως το Duolingo, ακούγοντας τραγούδια και βλέποντας ταινίες (χωρίς ελληνικούς υπότιτλους, προφανώς). Επίσης, υπέροχη εξάσκηση είναι και το διάβασμα ενός βιβλίου στη γλώσσα που μαθαίνεις.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close