Μαθήματα ζωής που μας δίνουν τα κατοικίδια

Μαθήματα ζωής που μας δίνουν τα κατοικίδια

Αν είσαι φιλόζωος, αγαπάς τα σκυλιά, τις γάτες, τις χελώνες, τα χάμστερ, τα ψάρια – όλα τα ζώα – και δίνεις σε όλα τα είδη την ίδια αξία. Υπάρχουν, βέβαια, άνθρωποι που προτιμούν τους σκύλους, άλλοι της γάτες, άλλοι τα πουλιά κι άλλοι τα φίδια. 

Το να μπορεί να έχεις ένα κατοικίδιο και να το φροντίζεις σωστά είναι μεγάλη πρόκληση. Παρότι όμως συχνά μοιάζει δύσκολο και απαιτεί κόπο, πολλές φορές σκεφτόμαστε πως τελικά εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε περισσότερη ανάγκη αυτά απ’ ότι το αντίθετο. Τα ζώα μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τη ζωή και σε αυτό το κείμενο θα δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά μαθήματα που μας δίνει η συμβίωση μαζί τους.

 

Μας μαθαίνουν την αφοσίωση

Η αλήθεια είναι πως άμα έχεις ζήσει με σκύλο ξέρεις πολύ καλά τι θα πει πίστη, αλλά όλων των ειδών τα ζώα είναι απίστευτα πιστά πλάσματα. Μας χαιρετούν όταν επιστρέφουμε στο σπίτι μας, μας προστατεύουν από τον ταχυδρόμο (είτε τους το έχουμε ζητήσει, είτε όχι) και μας δείχνουν μεγάλη αγάπη.

Μας μαθαίνουν την ικανοποίηση με λίγα και βασικά

Μπορεί κανείς να νιώθει ευλογημένος με έναν υπέροχο σύζυγο, μια απίστευτη οικογένεια, μια όμορφη παρέα φίλων, καλή υγεία, μια καλή δουλειά και ένα υπέροχο μέρος για να ζήσει και παρόλα αυτά να βρίσκει ακόμα τρόπους να συγκρίνει τον εαυτό του με τους άλλους, ψάχνοντας το που υστερεί. Είναι γελοίο, πραγματικά, κι όμως το κάνουμε πολλοί.

Όποτε προσπαθείς να αποκτήσεις πάλι τον αυτοέλεγχό σου, σκέψου τους τρόπους με τους οποίους έχεις μάθει να νιώθεις ικανοποίηση και ευτυχία από τα σκυλιά. Τα κατοικίδια ζώα δεν χρειάζεται να ανησυχούν για καθυστερημένους λογαριασμούς, ασφαλίσεις, επισκευές στο σπίτι ή άρρωστους συγγενείς, αλλά εξακολουθούν να μας θυμίζουν όλα όσα είναι απαραίτητο να ικανοποιούνται, όπως η τροφή, το νερό, η στέγη και η αγάπη. Τα κατοικίδια είναι απλά ευχαριστημένα με τους ιδιοκτήτες τους, κάτι που αποτελεί μια πολύτιμη υπενθύμιση για το πόσο ξεχωριστό και σημαντικό είναι να περνάς χρόνο με τους αγαπημένους σας, είτε έχοντας μια κοινή δραστηριότητα, είτε απλά απολαμβάνοντας την παρουσία ενός του άλλου.

 

Μας μαθαίνουν την ευγνωμοσύνη

Τα κατοικίδια μας θυμίζουν την αξία της ευγνωμοσύνης μας για όλα αυτά που έχουμε. Αυτό το μάθημα ζωής συμβαδίζει με την έννοια της ικανοποίησης, που αναφέρθηκε προηγουμένως: Αρχικά μαθαίνουμε να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό που έχουμε και στη συνέχεια μαθαίνουμε να εκφράζουμε ευγνωμοσύνη για αυτά τα πράγματα. Τα ζωάκια είναι ευγνώμονα για τα απλά, μικρά πράγματα στη ζωή και τα περισσότερα είναι σε θέση να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους με συγκεκριμένους τρόπους, είτε με τη μορφή ατέλειωτου «γλειψίματος» είτε με χαρούμενες φωνές στη «γλώσσα» τους.

 

Μας μαθαίνουν την υπευθυνότητα

Όπως γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, η φροντίδα των φίλων μας των ζώων έχει πολύ δουλειά. Αξίζει, αλλά χρειάζεται προσπάθεια.Όπως λέμε συχνά, η φροντίδα τους θυμίζει τη διαδικασία φροντίδας του γονιού προς το παιδί, αφού απαιτούνται βόλτες καθημερινά, ραντεβού με το γιατρό, φάρμακα, παιχνίδι, κ.λ.π. 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close