Μικροχειρισμός: Η κρυφή τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές σε δύσκολες καταστάσεις για να επαναφέρουν τον έλεγχο

Μικροχειρισμός: Η κρυφή τακτική που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές σε δύσκολες καταστάσεις για να επαναφέρουν τον έλεγχο

Δείτε πώς μπορείτε να αναγνωρίσετε τις βλαβερές επιπτώσεις του.

Η πρόκληση συμπάθειας και η απαίτηση προσοχής είναι αρκετά συνηθισμένες τακτικές στην πορεία μιας σχέσης – αλλά γίνονται ιδιαίτερα προβληματικές όταν εμπλέκεται ένας νάρκισσος.

Ο “Μικροχειρισμός” είναι ένα συναισθηματικό εργαλείο που συνήθως χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές για να ανακτήσουν τον έλεγχο των συντρόφων τους κατά τη διάρκεια των καβγάδων ή ενός δοκιμαστικού χωρισμού, σύμφωνα με ένα εντυπωσιακό νέο άρθρο σχετικά με το θέμα.

Η καθηγήτρια Kristy Lee Hochenberger εξηγεί ότι «οι ναρκισσιστές δεν μπορούν να δεχτούν το γεγονός ότι ένα άλλο άτομο δεν θέλει να είναι μαζί τους». Έτσι, αν νιώσουν ότι ο σύντροφός τους απομακρύνεται, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους γυρίσουν πίσω.

Συχνά αυτό περιλαμβάνει άμεση χειραγώγηση – για παράδειγμα, απειλή αυτοτραυματισμού, την οποία η Hochenberger περιγράφει ως μια κοινή και πολύ τρομακτική απάντηση σε κάποιον που θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο σε μια σχέση που κατευθύνεται προς διάλυση.

Αλλά αν αυτό δεν έχει αντίκτυπο, λέει η Hochenberger, οι ναρκισσιστές μπορεί να στραφούν στον «μικροχειρισμό». Αν μη τι άλλο, αυτό είναι ένα πιο επικίνδυνο τέχνασμα, γιατί είναι τόσο λεπτό και δύσκολο να εντοπιστεί.

«Οι μικροχειρισμοί είναι περισσότερο προσανατολισμένοι προς τη συμπάθεια και την ενσυναίσθηση του συντρόφου τους και τη δική τους αυτοαντίληψη της κατάστασης θύματος», γράφει η Hochenberger.

«Οι μικροχειρισμοί είναι σκόπιμοι τρόποι ανακατεύθυνσης της αφήγησης και ανάκτησης του ελέγχου των σκέψεων και των συναισθημάτων του άλλου. Αυτά τα σύντομα σχόλια γίνονται σε παροδική ή περιστασιακή συνομιλία, με σκοπό να χτυπήσουν βαριά και απροσδόκητα και απαιτούν από το θύμα να πάει πίσω στον χειριστή για διευκρίνιση».

Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να είναι αν ο πρώην σας μιλάει για μια δύσκολη περίοδο σε μια ανάρτηση στο Facebook, με τρόπο που προφανώς έχει σκοπό να τραβήξει την προσοχή και τη συμπάθειά σας. Αλλά όταν τους ρωτάς για αυτό, λένε κάτι που λέει «δεν έπρεπε να το δεις αυτό». Ή μπορεί να σας στείλουν ένα μήνυμα «κατά λάθος» το οποίο διαγράφουν στη συνέχεια, επειδή «προοριζόταν για κάποιον άλλο».

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι εάν συζητήσουν ότι έχουν ραντεβού με γιατρό λόγω κάποιου άγνωστου, αλλά βαθιά ανησυχητικού, ιατρικού ζητήματος. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να είστε θυμωμένοι με τον σύντροφό σας (ή με τον πρώην/μελλοντικό πρώην), αλλά οι μικροχειρισμοί του ξυπνούν ξανά την ενσυναίσθησή σας, που σημαίνει ότι αντ’ αυτού στρέφεστε για να ανησυχείτε ή να μετανιώσετε.

Οι περισσότεροι από εμάς επιδεικνύουμε ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά σε ένα ή άλλο σημείο. Είναι μια κατάσταση που υπάρχει σε μια συνέχεια, η οποία μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον τύπο της προσωπικότητας αλλά και λόγω συγκεκριμένων περιστάσεων και γεγονότων της ζωής.

Η έρευνα δείχνει ότι, στο ακραίο άκρο της κλίμακας, η Διαταραχή της Ναρκισσιστικής Προσωπικότητας είναι σπάνια και πιο διαδεδομένη στους άνδρες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να εμφανιστεί με τη μορφή κάποιου που «συμμετέχει σε επικίνδυνη συμπεριφορά, έχει μια μη ρεαλιστική ανώτερη άποψη για τον εαυτό του, έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση, δείχνει λίγη ενσυναίσθηση για τους άλλους και έχει λίγη ντροπή ή ενοχή».

Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πιθανό να εμφανίζονται με διαφορετικούς τρόπους, αλλά σε μια σχέση, μπορεί να εμφανίζονται μέσα σε μια ανάγκη για συνεχή προσοχή ή επιβεβαίωση, μια αίσθηση δικαιώματος και τάσεις ελέγχου.

Μια έκθεση του 2018 από το Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα διαπίστωσε ότι κάθε είδους ναρκισσιστές, μαζί με χειριστές και ψυχοπαθείς, (η λεγόμενη «σκοτεινή τριάδα» χαρακτηριστικών προσωπικότητας) είναι ικανοί να νοιάζονται για τους άλλους, αρκεί να βλέπουν όφελος για τον εαυτό τους από αυτό.

Ομοίως, οι ειδικοί πιστεύουν ότι, σε μια ολισθαίνουσα κλίμακα ναρκισσισμού, οι περισσότεροι «προκοινωνικοί ναρκισσιστές» οδηγούνται από την κυρίαρχη επιθυμία τους να είναι αρεστοί, που σημαίνει ότι είναι διασκεδαστικό να είναι γύρω τους και νιώθουν μεγάλη ικανοποίηση από τη θετική σας αντίδραση σε αυτούς.

Το κλειδί μέσα σε αυτόν τον λαβύρινθο χειραγώγησης είναι να κάνετε ένα βήμα πίσω και να αναγνωρίσετε τη συμπεριφορά του συντρόφου σας για αυτό που είναι και να διαχωρίσετε τις δικές σας συναισθηματικές αντιδράσεις από αυτό που πραγματικά συμβαίνει.

Εάν κάποιος που αγαπάτε έχει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά και αρχίζει να νιώθει ότι σας χειραγωγεί, πάρτε απόσταση και ξεκινήστε να καταγράφετε τη συμπεριφορά του.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δημιουργήσετε μια εικόνα τοξικών «μικροχειρισμών» για αυτό που είναι – μια τακτική ελέγχου – και να απελευθερωθείτε σε πιο υγιές έδαφος.

Πηγή: getpocket.com

Μετάφραση – Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close