Ο άνδρας και η μητέρα του

Ο άνδρας και η μητέρα του

Η αρχική σχέση ενός άνδρα με τη μητέρα του παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των σχέσεων του με τις γυναίκες – συντρόφους της ζωής του.

Ένας πελάτης μου, ένοιωθε ενοχές και ψυχολογική πίεση κάθε φορά που συζητούσε με τη μητέρα του.
»Δεν χώρισα με τον πατέρα σου, γιατί ήσουν εσύ και η αδελφή σου, αφοσιώθηκα σε σας, αλλά έμεινα σε ένα γάμο «συναισθηματικά νεκρή».

Εάν η σχέση μητέρα-γιου, ήταν υπερβολικά κλειστή, ο γιος συνήθως καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο τρόπους προσαρμογής.

Πρώτον, μπορεί να επιλέξει το ρόλο του υποκατάστατου συζύγου και γονεικού παιδιού και να αφιερώσει τη ζωή του στη φροντίδα και τη στήριξη της μητέρας του.
Αυτή η συμμαχία με τη μητέρα ενδέχεται να τον απομακρύνει ακόμη περισσότερο από τον ήδη απόμακρο πατέρα.

Του δίνει όμως κάποια εξουσία και σπουδαιότητα.

Ένας άλλος τρόπος προσαρμογής είναι να μπορέσει να αποφύγει τη  μητέρα του επειδή φοβάται μήπως τον «πνίξει», τον «ευνουχίσει».
Αυτό μπορεί να γίνει με παθητικότητα- επιθετικότητα (π.χ. ξεχνάει να κάνει πράγματα που του ζήτησε) ή ανοιχτά, εκφράζοντας θυμό, επαναστατώντας ή εκδραματίζοντας.

Σε κάθε περίπτωση, οπότε το σκηνικό γι΄αυτόν έχει στηθεί, βλέπει τις γυναίκες είτε ως ανεπαρκείς και εξαρτημένες είτε ως ελεγκτικές, απαιτητικές και φορτικές.

Οι σχέσεις του με αυτές θα χαρακτηρίζονται κυρίως από υπερβολική υπευθυνότητα και προστατευτικότητα, ή θα έχουν και εξαιρετικά ελεγκτικό χαρακτήρα στα όρια της καταπίεσης.

Είναι επίσης δυνατόν να χαρακτηρίζονται από αποστασιοποίηση, που μπορεί να παίρνει τη μορφή απόσυρσης ή εκρήξεων θυμού και νεύρων με την παραμικρή ένδειξη εξάρτησης ή έκφρασης αναγκών από την πλευρά της γυναίκας.

Και στις δύο περιπτώσεις δύσκολα μπορεί να αναπτυχθεί οικειότητα, εφόσον δεν υπάρχει εμπιστοσύνη.

Ως ψυχολόγος στο γραφείο μου αλλά και στα σεμινάρια μου, τονίζω τα ουσιαστικά οφέλη τα οποία θα αποκομίσει ο άνδρας που δυσκολεύεται στις σχέσεις του, εάν αντιμετωπίσει τη σχέση με τη μητέρα του.
Θα νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του, θα απελευθερωθεί από τα βάρη του παρελθόντος και θα διαμορφώσει καλύτερες σχέσεις στο παρόν.

Αυτό το έργο το κάνει για τον εαυτό του, μπορούν όμως και άλλοι να δρέψουν από τους καρπούς αυτής της αλλαγής.

 

Επιμέλεια: Dott.ssa Μαρία Λιακάκου, Κλινική Ψυχολόγος Πανεπιστήμιο Ρώμης “La Sapienza”

Πηγή: olagiatinsxesi.wordpress.com

 

Thessaloniki Arts and Culture 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close