Οι 10 βασικές αλήθειες που ξεχνάμε

Οι 10 βασικές αλήθειες που ξεχνάμε

1. Ζούμε τη ζωή που δημιουργούμε για τον εαυτό μας.
Η ζωή μας είναι μία, πολύτιμη και μοναδική. Και την ορίζουμε εμείς. Ή έτσι θα έπρεπε. Πολλές φορές οι άνθρωποι δημιουργούν τα δικά τους ψυχολογικά δεσμά: «δεν είχα καλή παιδική ηλικία», «πέρασα δύσκολα στο παρελθόν», «συναισθηματικά δεν είχα όσα χρειαζόμουν» είναι πολύ ισχυρές και σημαντικές εμπειρίες. Πρόκειται για την αλήθεια του καθενός, είναι κάτι αντικειμενικό, που δεν αλλάζει.

Πράγματι. Αλλά μπορεί κανείς, παρά τις όποιες δυσκολίες του παρελθόντος, να πάρει αποφάσεις για το παρόν και το μέλλον του. Πώς επιθυμείτε να είναι η ζωή σας; Τι θέλετε στην καθημερινότητά σας; Τι ποιότητες και αξίες είναι σημαντικές για εσάς; Ξεκινήστε από αυτό το σημείο: του το επιθυμείτε, όχι του τι δεν είχατε στο παρελθόν. Δώστε ψυχική και πνευματική τροφή στον εαυτό σας για να νιώσετε καλά. Πιστέψτε στις δυνάμεις μας.

2. Τρέχω και δε φτάνω.
Άλλη μια λανθασμένη και περιοριστική πεποίθηση! Γιατί να τρέχετε και δε φτάνετε; Αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε βάλει μικρούς, εφικτούς και μετρήσιμους στόχους στην καθημερινότητά σας. Επίσης σημαίνει ότι έχετε υψηλό βαθμό στρες και δεν ξέρετε πώς να το διαχειριστείτε. Είναι προτιμότερο λοιπόν, αντί να κάνετε σπασμωδικές κινήσεις και να νιώθετε ότι όλο τρέχετε και δε φτάνετε, να δημιουργήσετε μια καθημερινή ρουτίνα επιτυχίας.

«Άλλαξε τον κόσμο στρώνοντας το κρεβάτι σου κάθε μέρα» είναι μία από τις πιο πετυχημένες και εμπνευσμένες ομιλίες που έδωσε ο ναύαρχος William McRaven στην τελετή αποφοίτησης του πανεπιστημίου του Τέξας. Η βασική ιδέα πίσω από αυτό είναι απλούστατη: αν δε μπορείς να κάνεις σωστά κάτι μικρό, το πρώτο βήμα, δε μπορείς να κάνεις σωστά κάτι μεγαλύτερο. Ισχύει. Ξεκινήστε λοιπόν τη μέρα σας στρώνοντας το κρεβάτι σας, βάζοντας ρούχα και στόχο να κάνετε 2-3 συγκεκριμένα πράγματα.

3. Τα λάθη αποτελούν κομμάτι της ζωής.
Τα λάθη είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής. Οι αρχαίοι φιλόσοφοι είχαν ορίσει ότι κανένας δεν είναι αλάνθαστος. Έτσι, θα πρέπει να είστε επιεικής με τον εαυτό σας αλλά και με τους ανθρώπους που αγαπάτε όταν κάνουν λάθη. Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν τη φαντασίωση ότι θα γνωρίσουν κάποιον άλλον αλάνθαστο, με τέλεια συμπεριφορά, το τέλειο ταίρι και σύντροφο για όλη τους τη ζωή- όταν όμως το άτομο αυτό κάνει κάποιο λάθος, θυμώνουν, δεν το συγχωρούν και καταστρέφουν τη σχέση τους.

Δεχτείτε τα δικά σας λάθη. Αντί να χτυπάτε το κεφάλι σας στον τοίχο «πώς το έκανα εγώ αυτό;» και να παραμένετε σε αδιέξοδο, είναι προτιμότερο να αποδεχτείτε το λάθος, να μάθετε κάτι από αυτό και να προχωρήσετε.

4. Όταν κάτι είναι πραγματικά όμορφο στον πυρήνα του, η όποια ατέλεια έχει δεν είναι παρά ένα συμπληρωματικό στοιχείο γοητείας.
Αυτό το λέει ο Charles Baudelaire, όχι εγώ. Αλλά είναι τόσο επίκαιρο! Μην κυνηγάτε λοιπόν το «τέλειο», το «καλύτερο», το απόλυτο. Δεν υπάρχει. Ή υπάρχει υποκειμενικά.

Όσο το κυνηγάτε, τόσο πιο δυσαρεστημένοι θα είστε με τη ζωή σας και τόσο πιο ανικανοποίητοι. Δε λέω να μην αναζητήσετε κάτι καλύτερο, να μη βελτιώσετε τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής σας. Αλλά το σημαντικό είναι να αναγνωρίζετε και να εκτιμάτε το καλό και όμορφο που υπάρχει στη ζωή σας.

5. Η απόσταση από το «σκέφτομαι κάτι» μέχρι το «κάνω κάτι» είναι τεράστια.
Η ευτυχία και η επιτυχία δεν έρχονται ουρανοκατέβατες στη ζωή μας! Και οι αρχαίο έλεγαν «συν Αθηνά και χείρα κίνει», δηλαδή και παρά τη βοήθεια της θεάς Αθηνάς, να κουνήσεις το χεράκι σου για να πετύχεις αυτό που επιθυμείς. Με την ταχύτητα και την αμεσότητα της εικόνας και της πληροφορίας στις μέρες μας, μπερδεύουμε το «σκέφτομαι κάτι» με το «κάνω κάτι για να αποκτήσω αυτό το οποίο σκέφτομαι».

Δεν γίνεται απλώς να σκεφτόμαστε την υγιεινή διατροφή, την άσκηση, τη χαλάρωση για να έχουμε τα αποτελέσματά τους στη ζωή μας- πρέπει να φάμε υγιεινά, να αθληθούμε, να κάνουμε ασκήσεις χαλάρωσης για να δούμε αποτέλεσμα. Αντίστοιχα και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής: σκέφτομαι κάτι + κάνω κάτι σχετικό με αυτό που σκέφτομαι και επιθυμώ = αποτελέσματα.

6. Μάθετε να συγχωρείτε και να «ξεκολλάτε»
Πιστέψτε με, η ζωή σας θα γίνει πολύ ευκολότερη και πολύ καλύτερη, αν σταματήσετε να κρατάτε μούτρα, να κρατάτε σκορ για το ποιος σας είπε τι και το ποιος σας έκανε τι, κλπ. Το κλειδί είναι να αποδεχτείτε τις εμπειρίες σας, ακόμα και τις δυσάρεστες, και να εστιάσετε στο μάθημα που πήρατε και στο τι μάθατε για να μην επαναλάβετε το ίδιο λάθος.

Συγχωρώντας τους άλλους για όσα σας έκαναν δε σημαίνει ούτε ότι ξεχνάτε ούτε ότι αυτό που συνέβη ήταν ασήμαντο: σημαίνει ότι είστε δυνατός άνθρωπος και δεν ασχολείστε με πράγματα που δε μπορείτε να αλλάξετε και δε σας αφήνουν να πάτε μπροστά στη ζωή σας.

7. Αποδεχτείτε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που απλώς δε σας ταιριάζουν -και κάποιοι που είναι τοξικοί
Η ζωή σας και η ποιότητα της καθημερινότητάς σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους που διαλέγετε να είναι στο περιβάλλον σας. Αν έχετε σωστούς και θετικούς ανθρώπους δίπλα σας, ακόμα και τα δύσκολα γίνονται ένα κλικ ευκολότερα. Μην προσπαθείτε διαρκώς να γίνετε αρεστοί σε όλον τον κόσμο- αυτό απλώς δε γίνεται.

Σε κάποιους δε θα αρέσετε, ακριβώς όπως και σε εσάς δεν αρέσουν όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζετε. Μην αναλώνεστε να αλλάξετε την γνώμη των άλλων (ειδικά ατόμων που μόλις γνωρίσατε για εσάς). Επικεντρωθείτε στους φίλους και τους ανθρώπους που εσείς διαλέξατε. Αν υπάρχουν τοξικοί άνθρωποι στη ζωή σας, βγάλτε τους, ή αν αυτό δε γίνεται, σταματήστε να τους δίνετε σημασία και να μετράτε τα λόγια τους. Αν υπάρχουν άτομα στη ζωή σας που σας κρίνουν και σας κατακρίνουν όλη την ώρα, που δεν εκτιμούν τα θετικά σας στοιχεία, που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα και άβολα, που μαζί τους νιώθετε ανασφάλεια, τότε ξανασκεφτείτε το. Για ποιο λόγο είστε μαζί τους;

8. Μην περιμένετε από τους άλλους να σας αγαπήσουν- Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας
Μην περιμένετε να σας δείξουν οι άλλοι την αποδοχή και την αγάπη τους για να νιώσετε καλά και να έχετε αυτοπεποίθηση. Το σημαντικό είναι να αγαπάτε εσείς τον εαυτό σας, να τον αποδέχεστε, με τα θετικά και τα αρνητικά του, και να ξέρετε την αξία σας. Η μεγαλύτερη παγίδα της αυτοπεποίθησης είναι όταν κανείς προσπαθεί να δει τον εαυτό του μέσα από τα μάτια των άλλων, για να πάρει τόνωση και επιβεβαίωση. Δεν ξέρετε όμως τι προβλήματα έχει το άλλο άτομο, αν πράγματι σας συμπαθεί, αν η γνώμη του είναι αντικειμενική.

Μη βασίζεστε σε αυτό που θα θέλατε να πιστεύουν οι άλλοι για εσάς, ή σε αυτό που νομίζουν για σας. Να είστε πάντα ευγενικοί και σωστοί με τους άλλους, αλλά να κρατάτε μια υγιή απόσταση. Αυτό σημαίνει να αποδέχεστε και να αγαπάτε τον εαυτό σας, να τον σέβεστε και να μην περιμένετε από κάποιον άλλον να σας αγαπήσει για να σας «σώσει» και να σας δείξει τον δρόμο της αγάπης και της αποδοχής. Αυτόν τον δρόμο τον ξέρετε και από μόνοι σας.Child in hay

9. Τα υλικά αγαθά δεν ορίζουν την αξία σας και την προσωπική σας ταυτότητα
Στην κουλτούρα της διαφήμισης και της εικόνας, πολύς κόσμος ξεχνιέται και θεωρεί ότι όσα περισσότερα χρήματα ή αγαθά έχει τόσο καλύτερη θα είναι η ζωή του. Φυσικά, ως ένα βαθμό όλοι χρειαζόμαστε συγκεκριμένα υλικά αγαθά για να ζούμε και να έχουμε μια ποιότητα ζωής. το τι έχουμε όμως, δεν καθορίζει και το ποιοι είμαστε σαν άνθρωποι και το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε.

Οι σχέσεις που έχουν νόημα και βαρύτητα, οι ωραίες εμπειρίες, η ικανότητα να απολαμβάνει κανείς και να μοιράζεται μικρές όμορφες στιγμές, είναι βασικά συστατικά της προσωπικής ευτυχίας. Το ποιος είναι κανείς εξαρτάται από τον χαρακτήρα του, τις αξίες του, τον τρόπο που ζει και ευχαριστιέται τη ζωή του, τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τους ανθρώπους γύρω του.

Αν όλα τα παραπάνω ‘γεμίζουν’ την ψυχή του ανθρώπου, αν αυτό το άτομο επενδύει στις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, τη φύση, την ίδια τη ζωή, τότε νιώθει πληρότητα και ψυχική ισορροπία. Τότε αυτό το άτομο ξέρει ποιος είναι και δε χρειάζεται να έχει το τάδε ή το δείνα ακριβό αντικείμενο για να ‘αποδείξει’ κάτι σε κάποιον άλλον.

10. Η αλλαγή είναι το μόνο σίγουρο και αναπόφευκτο σε αυτή τη ζωή.
Η φράση «τα πάντα ρει», ότι όλα ρέουν, είναι ρευστά και αλλάζουν, ανήκει στον αρχαίο φιλόσοφο Ηράκλειτο. Πράγματι, το πιο σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής είναι ότι όλα αλλάζουν- ο ίδιος ο άνθρωπος αλλάζει κάθε μέρα, με το πέρασμα του χρόνου και μόνο. Οι περισσότεροι φοβούνται την αλλαγή, ασπάζονται τη ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα, κάθε φέτος και χειρότερα», οχυρώνονται πίσω από τους φόβους τους και απαιτούν να ξαναγυρίσει το παρελθόν και οι συνθήκες του παρελθόντος. Αυτό φυσικά δε γίνεται.

Η ζωή είναι εξέλιξη. Οι εμπειρίες είναι εξέλιξη. Η ζωή έχει τα πάνω και τα κάτω της, καμιά φορά χωρίς καμία λογική ή καμία δυνατότητα του ανθρώπου να προβλέψει τι ακριβώς θα γίνει και να το αλλάξει. Στο χέρι μας είναι να αποδεχτούμε τις αλλαγές, να τις αγκαλιάσουμε, και να φροντίσουμε να κάνουμε τις δικές μας εσωτερικές αλλαγές προς το καλύτερο.

∆ρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D., ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: varvogli.gr

Διαβάστε επίσης

Close