Οι «έξυπνοι» άνθρωποι δεν παθαίνουν ποτέ νευρική κατάπτωση

Οι «έξυπνοι» άνθρωποι δεν παθαίνουν ποτέ νευρική κατάπτωση

– Πιστεύω ότι ένα σωστό μείγμα από σκληρή δουλειά, ξεκάθαρη σκέψη, χιούμορ και αυτοπεποίθηση είναι τα συστατικά για μια αποδοτική ζωή. Δεν πιστεύω σε μεγαλσχήμονες κανόνες ή σε αναδρομές στο παρελθόν σας, για ν’ ανακαλύψετε ότι σας ανέθρεψαν με σκληρότητα στην «εκμάθηση της καθαριότητας» κι ότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για τη δυστυχία σας.

– Ωστόσο, οι ψυχιατρικές κλινικές είναι γεμάτες με αρρώστους που έχουν όλα τα απαραίτητα διαπιστευτήρια μόρφωσης καθώς και με πολλούς που δεν τα έχουν. Το σωστό βαρόμετρο της ευφυΐας είναι μια αποτελεσματική, ευτυχισμένη ζωή που τη ζούμε κάθε μέρα και την κάθε τωρινή στιγμή κάθε μέρας.

– Κόψτε κι ανοίξτε κάποιον και ψάξτε να δείτε αν έχει σπασμένα νεύρα. Δεν θα βρείτε τίποτε. Οι «έξυπνοι» άνθρωποι δεν παθαίνουν ποτέ νευρική κατάπτωση επειδή έχουν αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον εαυτό τους.

Ξέρουν πως να διαλέγουν την ευτυχία αντί για την απογοήτευση, επειδή ξέρουν πώς να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα στη ζωή τους. Πρατηρήστε ότι δεν λέω πώς να λύνουν τα προβλήματα, αλλά να μετρούν την ευφυΐα τους σύμφωνα με την ικανότητά τους να διατηρούνται το ίδιο ευτυχείς κι αξιόλιγοι, είτε τα προβλήματα λύνονται είτε όχι.

– Αν αναλάβετε την ευθύνη για τα συναισθηματά σας, τότε δεν χρειάζεται να επιλέξετε αντιδράσεις ηττοπάθειας. Από τη στιγμή που θα μάθετε ότι μπορείτε να νιώθετε αυτό που διαλέγετε, θα βρίσκεστε στο δρόμο προς την «εξυπνάδα» – ένα δρόμο όπου δεν υπάρχουν πάροδοι που να οδηγούν σε νευρικές καταπτώσεις.

Ο δρόμος αυτός θα είναι καινούργιος, επειδή θα βλέπετε κάθε δεδομένο συναίσθημα ως εκλογή μάλλον δική σας, παρά ως έναν όρο της ζωής. Αυτή είναι η κατ’ εξοχήν ουσία, η ψυχή της προσωπικής ελευθερίας.

– Δεν μπορείτε να νιώσετε ένα συναίσθημα (συγκίνηση) χωρίς να έχετε βιώσει πρώτα μια σκέψη. Αφήστε κατά μέρος τον εγκέφαλό σας και τότε η ικανότητά σας να “νιώθετε” θα εξαφανιστεί. Το συναίσθημα είναι μια σωματική αντίδραση σε μια σκέψη.

Αν κλάψετε, κοκκινίσετε ή αυξηθούν οι χτύποι της καρδιάς σας, αν νιώσετε κάποια από τις ατελείωτες συναίσθηματικές αντίδράσεις, αυτό σημαίνει ότι έχει προηγηθεί ένα σήμα από το κέντρο σκέψης σας. Από τη στιγμή που το κέντρο σκέψης πάθει κάποια ζημιά ή βραχυκυκλώσει, δεν μπορείτε να νιώσετε συναισθηματικές αντιδράσεις.

– Έτσι το πρόβλημα δεν είναι αν θα μπορείτε ν’ αναλάβετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας, αλλά αν θα το κάνετε. Πόσα πρέπει να υποφέρετε ακόμη, προτού αποφασίσετε να κάνετε αυτή την εκλογή; Μερικοί άνθρωποι προτιμούν να τρελαθούν, παρά ν’ αναλάβουν έναν τέτοιο έλεγχο. Άλλοι, απλούστατα, τα εγκαταλείπουν και υποκύπτουν σε μια ζωή αθλιότητας, επειδή το μερίδιο του οίκτου που δέχονται είναι μεγαλύτερο από την ανταμοιβή του να είναι ευτυχισμένοι.

Wayne W. Dyer – “Οι Περιοχές των Σφαλμάτων Σας”

Επιλογή: Searching The Meaning Of Life! (S.T.M.O.L)

Πηγή: goodreads.com

Διαβάστε επίσης

Close