Oμαδική ψυχοθεραπεία: Τι γνωρίζεις γι' αυτήν και πώς λειτουργεί;

Oμαδική ψυχοθεραπεία: Τι γνωρίζεις γι’ αυτήν και πώς λειτουργεί;

«Να βοηθηθώ αλλά και να βοηθήσω» είναι το πιο συνηθισμένο motto που αναφέρουν όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ζωή τους και επιλέγουν την ομαδική ψυχοθεραπεία για να τις αντιμετωπίσουν και να νιώσουν καλύτερα.

Το group therapy, όπως αλλιώς ονομάζεται, ίσως είναι λιγότερο γνωστό στην χώρα μας, αλλά έχει παρόμοια πλεονεκτήματα με την ατομική ψυχοθεραπεία. Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις ομαδική ψυχοθεραπεία, μα δεν γνωρίζεις αρκετά γι αυτή, αφιέρωσε λίγο χρόνο στην ανάγνωση των επόμενων γραμμών. Θα μάθεις όλα όσα χρειάζονται.

Ομαδική Ψυχοθεραπεία: Τι ακριβώς είναι
Η ψυχοθεραπεία, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ορίζεται ως η θεραπεία των προβλημάτων ψυχολογικής φύσεως με την βοήθεια ενός ψυχολόγου. Στην ομαδική ψυχοθεραπεία, ο ψυχοθεραπευτής συνεργάζεται με μία ομάδα ατόμων, έχοντας τον ίδιο σκοπό: την συζήτηση και την αντιμετώπιση προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητα τους.

Τα μέλη που απαρτίζουν την ομάδα χρειάζεται να έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό, όπως είναι μία χρόνια ασθένεια, έναν εθισμό ή μία φοβία. Ο αριθμός των ατόμων συνήθως δεν ξεπερνά τα δώδεκα άτομα μαζί με τον ψυχολόγο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχουν δύο ψυχοθεραπευτές που συντονίζουν την ομάδα.

Πώς λειτουργεί η ομαδική ψυχοθεραπεία
Όλοι οι συμμετέχοντες στην ομαδική ψυχοθεραπεία συναντιούνται μία φορά την εβδομάδα σε ένα δωμάτιο και κάθονται κυκλικά προκειμένου να βλέπει καθαρά ο ένας τον άλλον. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 90’-120’. Εάν αποφασίσεις να συμμετάσχεις σε μία τέτοια ομάδα κατά την διάρκεια των συνεδριών θα μοιραστείς με τους υπόλοιπους τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις.

Άλλοι συμμετέχοντες μπορούν να σε στηρίξουν σε όσα αναφέρεις ή να ασκήσουν κριτική ή απλά να μοιραστούν τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα πάνω στο θέμα που έθιξες εσύ. Όσοι παραβρίσκονται στην ομαδική ψυχοθεραπεία δεν υποχρεούνται να μιλήσουν αν δεν είναι έτοιμοι. Κάποια άτομα χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποκαλύψουν τα προσωπικά τους ζητήματα, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό.

Σε κάθε συνάντηση το κάθε μέλος επηρεάζει μα και επηρεάζεται από τα άλλα μέλη, ταυτίζεται με το πρόβλημα των άλλων. Ο ψυχολόγος εκφράζει τις απόψεις και τα συναισθήματα του και ωθεί τους συμμετέχοντες να θεραπεύσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και τους άλλους.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του κάθε συμμετέχοντα
Για να λειτουργήσει σωστά μία ομάδα στην ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη η εμπιστευτικότητα μεταξύ των μελών. Δηλαδή, δεν είναι επιτρεπτό να μοιράζονται πληροφορίες που γνωστοποιούνται σε κάποια συνεδρία με άλλα άτομα εκτός της θεραπευτικής ομάδας. Επίσης, δεν είναι συνετό να συνάπτονται ερωτικές ή φιλικές σχέσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Σε περίπτωση που θελήσεις να ξεκινήσεις ομαδική ψυχοθεραπεία, είναι αναγκαίο να δεσμευτείς πως θα συμμετάσχεις για τουλάχιστον ένα χρόνο στη συγκεκριμένη ομάδα. Επίσης, προτού ενταχθείς σε κάποια ομάδα, θα χρειαστεί να κάνεις μία ή και περισσότερες ατομικές συνεδρίες με τον ειδικό προκειμένου εκείνος να εκτιμήσει την κατάσταση που βρίσκεσαι και εσύ να νιώσεις περισσότερο οικεία.

Τα είδη της ομαδικής ψυχοθεραπείας:
Όπως και στην ατομική ψυχοθεραπεία έτσι και στην ομαδική, υπάρχουν διάφορα είδη που πρέπει να γνωρίζεις πριν απευθυνθείς σε κάποιο ψυχαναλυτή. Κάποια από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Οικογενειακή θεραπεία:
Στο συγκεκριμένο είδος θεραπείας συμμετέχουν τα μέλη μίας οικογένειας μαζί με τον ψυχολόγο. Κατά την διάρκεια της, ενθαρρύνονται οι συμμετέχοντες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους προς τους άλλους, να επεξεργαστούν τις δυσκολίες που βιώνουν στην επικοινωνία μεταξύ τους και να καταφέρουν στο τέλος να συνεργαστούν επιτυχώς, προκειμένου να ομαλοποιηθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν.

Ψυχόδραμα:
Ο J.L. Moreno είναι ο θεμελιωτής αυτού του είδους ομαδικής θεραπείας. Σε αυτό, ο ψυχοθεραπευτής ορίζει διάφορους ρόλους στους θεραπευόμενους, σύμφωνα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καθένας και τους υποδύονται προκειμένου σιγά-σιγά να οδηγηθούν στην θεραπεία.

Παιγνιοθεραπεία:
Μοιάζει με το ψυχόδραμα αλλά αυτό το είδος εφαρμόζεται κυρίως στα παιδιά. Τα παιδιά εκδηλώνουν τα συναισθήματά τους, τους προβληματισμούς τους και τις σκέψεις τους παίζοντας παιχνίδια ή ζωγραφίζοντας.

Γιατί θα σου φανεί χρήσιμη:
Η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι ωφέλιμη για το κάθε άτομο για πολλούς λόγους. Ξεκίνησε την αν θέλεις:

-Ν΄ αναπτύξεις διαπροσωπικές ικανότητες,

-Να συνειδητοποιήσεις ποια είναι η δική σου ευθύνη στα θέματα που σε απασχολούν, με την ανατροφοδότηση των άλλων συμμετεχόντων,

-Να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος, την κατάθλιψη, την απομόνωση που αισθάνεσαι,

-Να δεχτείς αλλά και να προσφέρεις υποστήριξη στα άλλα μέλη της ομάδας,

-Να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου,

-Να πραγματοποιήσεις με επιτυχία μία αλλαγή στην ζωή σου. Για παράδειγμα, να αλλάξεις, εάν το επιθυμείς, επαγγελματική καριέρα.

-Να συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι μόνος ούτε ο μόνος που αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Ατομική VS Ομαδική Ψυχοθεραπεία
Προτού ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο άρθρο, καλό είναι να γνωρίσεις και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην ατομική και στην ομαδική ψυχοθεραπεία. Έτσι:

-Στην ατομική ψυχοθεραπεία είσαι μόνος με τον ειδικό και σου δίνεται η ευκαιρία να διερευνήσεις βαθύτερα τον εαυτό σου, αλλά και ο ειδικός να σε γνωρίσει καλύτερα και να σε βοηθήσει. Αντίθετα, στην ομαδική ο θεραπευτικός σου χρόνος μοιράζεται με άλλα άτομα.

-Στην ατομική θεραπεία, το πλαίσιο είναι προβλέψιμο και σταθερό, κάτι που θα σε βοηθήσει εάν χρειάζεται να διαχειριστείς το έντονο άγχος, σε αντίθεση με την ομαδική.

-Ο ψυχολόγος στην ατομική συνεδρία δε θα κατακρίνει τις επιλογές, τις σκέψεις ή τα αισθήματά σου, αλλά στην ομαδική είναι πιθανόν αυτό να συμβεί από κάποιο άλλον συμμετέχοντα.

-Είναι πιο εύκολο να ρυθμίσεις εσύ την ώρα διεξαγωγής των ατομικών συνεδριών, ανάλογα με το πρόγραμμα σου. Αντίθετα στην ομαδική θεραπεία η ώρα διεξαγωγής των συνεδριών ρυθμίζεται από το πρόγραμμα που έχουν περισσότερα άτομα.

-Στην ομαδική θεραπεία, καθώς συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους. είναι πολύ πιθανόν να αναδυθούν στην επιφάνεια προβλήματα που ίσως να μη συνέβαινε ποτέ να τεθούν προς συζήτηση στην ατομική.

-Το κόστος της ομαδικής ψυχοθεραπείας είναι μικρότερο από αυτό της ατομικής.

Γράφει η Μαίρη Κάντα

Πηγή: ligoapoola.gr

Διαβάστε επίσης

Close