Ποιο είναι το τολμηρό φύλο;

Ποιο είναι το τολμηρό φύλο;

Έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η τόλμη είναι πιο… φιλική με τους άνδρες, ενώ οι γυναίκες αποφασίζουν δυσκολότερα να πάρουν κάποιο ρίσκο. Είναι πολύ πιο προσεκτικές και μετρημένες στις κινήσεις και τις αποφάσεις τους, επειδή αναλογίζονται τις επιπτώσεις που θα έχουν στην καριέρα και το εισόδημά τους.

Γιατί οι άντρες τολμούν πιο εύκολα;
Ο Chris Dawson, Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών των Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ, επικαλούμενος πρόσφατη μελέτη του αναφέρει προς αποφυγή παρεξηγήσεων: «Τέτοιες μελέτες εξετάζουν τους μέσους όρους και υπάρχει τεράστια επικάλυψη στα στοιχεία για την ανάληψη κινδύνου από άνδρες και γυναίκες. Και, πράγματι, θα υπάρχει μεγάλος αριθμός γυναικών που ενεργούν πιο ριψοκίνδυνα από τον μέσο άνδρα». Η μελέτη του βασίστηκε στους μέσους όρους.

από δεδομένα 20 σχεδόν ετών για πάνω από 13.000 άνδρες και γυναίκες από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τον τρόπο που προσέγγιζαν τις ριψοκίνδυνες επιλογές

Οι γυναίκες σύμφωνα με τη μελέτη είναι πιο δύσκολο να πάρουν ρίσκα επειδή φοβούνται περισσότερο την πιθανή αποτυχία και τις συναισθηματικές επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εμπειρία. «Χρησιμοποίησα δεδομένα που αποτύπωναν το πώς οι συμμετέχοντες έβλεπαν το οικονομικό τους μέλλον, καθώς και τις αντιδράσεις τους στις αλλαγές στα έσοδα του νοικοκυριού. Έτσι, σε ένα σενάριο όπως μια επένδυση στο χρηματιστήριο, καλούνται να εξετάσουν την πιθανότητα να καταλήξουν σε οικονομική ζημία αν οι αγορές πέσουν και πόσο οδυνηρές θα είναι οι συνέπειες. Οι γυναίκες ήταν λιγότερο πρόθυμες να επενδύσουν».

Ο ρόλος του περιβάλλοντος
Το περιβάλλον είναι σημαντικό αναφορικά με τη στάση μας απέναντι στο ρίσκο. Σύμφωνα με έρευνες, τα κορίτσια σε μητριαρχικές κοινωνίες συχνά είναι πιο τολμηρά συγκριτικά με αυτά που μεγαλώνουν σε πατριαρχικές κοινωνίες.

Ο ρόλος της βιολογίας
Χαρακτηριστικά όπως η επιθετικότητα και η παρορμητικότητα είναι περισσότερο “ανδρικά” γνωρίσματα που ήταν πολύτιμα για την επικράτηση έναντι άλλων αρσενικών στην εύρεση συντρόφου. Ο καθηγητής θεωρεί πως τελικά «ίσως να μην επιθυμούμε καν οι άνδρες και οι γυναίκες να έχουν την ίδια προσέγγιση ως προς την ανάληψη ρίσκων, αν οι διαφορές που υφίστανται οφείλονται σε βιολογικούς, γενετικούς ή εξελικτικούς παράγοντες. Ωστόσο αυτό οδηγεί αναπόδραστα σε τεράστιες προκλήσεις ως προς την επιδίωξη της ισότητας – και στους σαφείς κινδύνους από τη μη επίτευξή της».

Πηγή: sayyestothepress.gr, ΤΕΥΧΟΣ #541

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close