Πως να προστατέψετε την προσωπική σας ζωή

Πως να προστατέψετε την προσωπική σας ζωή

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιο βαθμό προσωπικής ζωής…

Το σπίτι σας είναι ο παράδεισός σας, ένα καταφύγιο από τον εξωτερικό κόσμο. Όταν επιτρέπετε σ΄ένα μεγάλο ποσοστό από την τρέλα που κυριαρχεί εκεί έξω να εισβάλει στο σπίτι σας, εξαφανίζεται ή, τουλάχιστον, μειώνετε μια δυνητική πηγή γαλήνης.

Ενώ οι περισσότεροι από μας ασχολούμαστε με τη σωματική μας ασφάλεια και παίρνουμε διάφορα μέτρα για να την προστατέψουμε, πολύ συχνά ξεχνάμε ή παραμελούμε τη συναισθηματική και πνευματική «ασφάλειά» μας. Πρέπει όμως να το κάνουμε αυτό, τουλάχιστον μέχρι ενός ορισμένου σημείου, τιμώντας την ανάγκη μας για κάποιο βαθμό προσωπικής ζωής.

Η προστασία και ο σεβασμός της προσωπικής σας ζωής είναι μια δήλωση προς εσάς τον ίδιο και τους άλλους ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας και υπολογίζετε την ηρεμία του πνεύματός σας. Δείχνει ότι η πνευματική σας υγεία και ευτυχία είναι πράγματα πολύ σημαντικά για σας.

Το σπίτι σας είναι ένα από τα λίγα μέρη που στις περισσότερες περιπτώσεις έχετε κάποιο βαθμό ελέγχου σε σχέση με το τι μπαίνει μέσα και τι όχι. Το σπίτι σας είναι συνήθως το μέρος εκείνο στο οποίο έχετε τη δύναμη να πείτε όχι.

Η προστασία της προσωπικής σας ζωής μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Μπορεί να σημαίνει ότι θα αφήσετε τον αυτόματο τηλεφωνητή να παίρνει τα μηνύματά σας. Πολύ συχνά, απλώς και μόνο λόγω συνήθειας, τρέχουμε να απαντήσουμε στο τηλέφωνο, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε τη διάθεση να μιλήσουμε σε κανέναν.

Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε πιεσμένοι ή γεμάτοι ένταση; Εγώ έχω γενικά την τακτική να μην απαντάω στο τηλέφωνο όταν νιώθω ότι θέλω να μείνω μόνος, ή όταν είμαι ήδη απασχολημένος με κάποιο μέλος της οικογένειάς μου που επιθυμεί ή χρειάζεται την προσοχή μου. Γιατί συνηθίζουμε να διακόπτουμε αυτούς που αγαπάμε για να απαντήσουμε στο τηλεφώνημα κάποιου που μπορεί να μη γνωρίζουμε καν;

Αν έχετε παιδιά, μπορείτε να βάλετε ένα όριο στον αριθμό των φίλων τους που καλείτε σπίτι σας κάθε εβδομάδα. Αυτό θα το κάνετε με σκοπό όχι να δημιουργήσετε ένα αντικοινωνικό περιβάλλον, αλλά για να δημιουργήσετε μια αίσθηση ισορροπίας και αρμονίας μέσα στο σπίτι σας.

Αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια η γυναίκα μου κι εγώ είχαμε νιώσει πως το σπίτι μας έμοιαζε περισσότερο με κέντρο διερχομένων παρά με το καταφύγιό μας.

Με το να παραδεχτούμε απλώς την επιθυμία μας να δημιουργήσουμε ένα πιο ειρηνικό περιβάλλον και κάνοντας απλώς κάποιες μικρές αλλαγές για να προστατέψουμε την προσωπική μας ζωή, καταφέρνουμε να επικεντρώνουμε την προσοχή μας σ΄αυτήν ακριβώς την αίσθηση ισορροπίας.

Μπορείτε να μάθετε να λέτε πιο συχνά όχι στα αιτήματα που σας απομακρύνουν από το σπίτι σας, και μπορείτε να μάθετε να μειώνετε τις προσκλήσεις σε φίλους και άλλους να έρχονται σπίτι σας.

Επιμένω πάλι πως αυτό δε θα το κάνετε για να γίνετε ερημίτης ή για να αποξενωθείτε από τους φίλους και την οικογένειά σας, αλλά για να προστατέψετε και να τιμήσετε την ανάγκη σας για προσωπική ζωή. Όταν το κάνετε, θα παρατηρήσετε μια σημαντική διαφορά στον τρόπο που νιώθετε.

Θα νιώθετε πιο προστατευμένοι και ήρεμοι. Και όταν καλείτε άλλους στο σπίτι σας, θα το κάνετε γνωρίζοντας πως η πρόσκλησή σας προέρχεται από πραγματική επιθυμία και όχι από πίεση ή υποχρέωση.

Όλοι χρειαζόμαστε κάποιο βαθμό προσωπικής ζωής. Όταν μπαίνετε σπίτι σας, θυμηθείτε πως είναι δικό σας. Είτε νοικιάζετε ένα μικρό δωμάτιο στο σπίτι κάποιου άλλου, είτε ένα διαμέρισμα, είτε έχετε δικό σας σπίτι, τιμήστε την ανάγκη σας για προσωπική ζωή. Πολύ σύντομα τα πράγματα για σας θα είναι πλέον πολύ πιο εύκολα.

Από το βιβλίο «Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα… μέσα στην οικογένεια» του Richard Carlson, Ph.D.

Πηγή: sxeseis-kai-sunaisthimata.com

Thessaloniki Arts and Culture,

Διαβάστε επίσης

Close