Πώς βρίσκουμε την ισορροπία στη ζωή μας;

Πώς βρίσκουμε την ισορροπία στη ζωή μας;

Όλοι λέμε πως αναζητούμε την ισορροπία στη ζωή μας αλλά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να την αποκτήσουμε.

Ίσως αυτή η περίοδος, λόγω συνθηκών, είναι μια ευκαιρία να τις δοκιμάσουμε και να δούμε πως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να έχουμε μία ουσιαστικά ισορροπημένη ζωή.

1. Υιοθετούμε ένα μέτρο ή αλλιώς το “ακριβώς όσο πρέπει”.
Αυτό σημαίνει πως χρειάζεται ό,τι κάνουμε ή ό,τι έχουμε στη ζωή μας, να υπάρχει στον βαθμό που μας κάνει ευτυχισμένους χωρίς υπερβολή. Ένα απλό παράδειγμα είναι ένα κομμάτι τούρτα, που αρκεί για να μας δώσει εκείνη τη στιγμή χαρά, χωρίς να χρειάζεται όμως να φάμε ολόκληρη την τούρτα, γιατί αυτό θα ήταν μία υπερβολή και σίγουρα δεν θα έφερνε ισορροπία.

2. Η συνειδητή ισορροπία φαίνεται στον χώρο.
Ένα τακτοποιημένο σπίτι αντανακλά την εσωτερική μας ισορροπία, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γαλήνης και αρμονίας και σίγουρα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο το οτιδήποτε.

3. Καλύτερα να βλέπουμε “το ποτήρι μισογεμάτο”.
Όταν εστιάζουμε στα θετικά που υπάρχουν στην ζωή μας, τότε μαθαίνουμε να είμαστε ευγνώμονες, να ικανοποιούμαστε ουσιαστικά και να εκτιμούμε το κάθε τι. Επιπλέον, θα μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις με μεγαλύτερη αποδοχή.

4. Η αίσθηση του ανήκειν:
Οι σχέσεις μας λένε πως είναι ο καθρέφτης της ψυχικής μας κατάστασης και ισορροπίας, αλλά είναι κι εκείνες που έχουν και τη μεγαλύτερη σημασία για αυτή. Μπορούμε να απολαμβάνουμε περισσότερο τους αγαπημένους μας ανθρώπους, να προσφέρουμε στις σχέσεις μας, να δώσουμε χρόνο και ενέργεια, να έρθουμε πιο κοντά με όσους εκτιμάμε και θέλουμε στη ζωή μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να νιώσουμε στην πραγματικότητα ότι μπορούμε να ανήκουμε κάπου επί της ουσίας.

5. Ισορροπία στη διατροφή.
Ναι στο φαγητό με θρεπτική αξία. Αν πάρουμε την απόφαση να τρώμε μόνο ό,τι έχει θρεπτική αξία και είναι πραγματικά ωφέλιμο για τον οργανισμό μας, τότε πραγματικά θα δούμε αμέσως βελτίωση στην υγεία μας, σωματική και ψυχική. Η ισορροπία στη διατροφή μας και το μέτρο θα μας βοηθήσουν να απολαμβάνουμε περισσότερο και τα γεύματά μας.

6.Καθιερώνουμε τη φυσική άσκηση.
Βγαίνουμε στη φύση, απολαμβάνουμε έναν περίπατο με τον σκύλο ή την οικογένειά μας, χαιρόμαστε την ύπαιθρο. Άλλωστε την ευτυχία και την ισορροπία την βιώνει κανείς μέσα από αυτές τις μικρές και καθημερινές στιγμές ηρεμίας και ευδαιμονίας.

7. Επικοινωνούμε ουσιαστικά:
Ερχόμαστε κοντά με ανθρώπους που αγαπάμε με όποιον τρόπο μας ταιριάζει και μέχρι εκεί που αισθανόμαστε οι ίδιοι καλά. Επικοινωνούμε ουσιαστικά και ειλικρινά, μαθαίνουμε να ακούμε αλλά και να εμπιστευόμαστε τα άτομα που θεωρούμε σημαντικά στη ζωή μας.

Έχει φανεί άλλωστε από πολλές έρευνες πως μια ουσιαστική επικοινωνία με ένα άτομο με το οποίο νιώθουμε καλά, μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για την υγεία! Αφιερώνουμε συγκεκριμένες στιγμές και ώρες που μιλάμε με τους φίλους μας, τους εντάσσουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα, μοιραζόμαστε στιγμές και εμπειρίες, όπως το να δούμε μία σειρά μαζί.

8. Η σχέση με τα παιδιά μας.
Η ισορροπία είναι αυτή που προκαλεί ασφάλεια και σταθερότητα στα παιδιά. Είναι αποδεδειγμένο, πως τόσο η υπερβολική φροντίδα όσο και η ελάχιστη μπορούν και να έχουν εξίσου αρνητικές συνέπειες. Όσο πιο νωρίς συνειδητοποιήσουν οι γονείς πως το ιδανικό είναι ανέφικτο, πως δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι, αλλά αληθινοί, τότε πραγματικά θα βρουν την ισορροπία και θα μάθουν να απολαμβάνουν το να είναι γονείς.

Μην ξεχνάτε πως η ευτυχία κρύβεται στην απλότητα και στην ισορροπία και πως τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να την εντάξουμε σε κάθε επίπεδο της ζωής μας…

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας / Ψυχολόγος BSc

Διαβάστε επίσης

Close