Πόσα θα θυσιάζατε για τη σχέση σας;

Πόσα θα θυσιάζατε για τη σχέση σας;

Κάθε ζευγάρι βιώνει κάποιες στιγμές στην κοινή τους ζωή που η θυσία καθίσταται απαραίτητη.

Ο σύντροφός σας κατακλύζεται από τη δουλειά και, συνεπώς, πρέπει να πάρετε τα ηνία στο σπίτι, αναλαμβάνοντας επιπλέον δουλειές και ευθύνες έως ότου ο φόρτος εργασίας του συντρόφου σας μειωθεί λίγο και έτσι μπορεί να σας βοηθήσει.

Τι γίνεται όμως όταν το ”δίνω” δεν έχει τέλος; Κι αν δεν σας βοηθάει καθόλου; Θα αναγκαστείτε να εγκαταλείψετε τις επιθυμίες σας για να συνεχίσετε να παρέχετε αυτήν την ισχυρή βάση στήριξης;

Οι σύντροφοι σε όλες τις σχέσεις κάνουν θυσίες ο ένας για τον άλλον όλη την ώρα χωρίς απαραίτητα να διατηρούν κάρτες αποτελεσμάτων για το ποιος δίνει περισσότερα από τον άλλο. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι άνισες συνεισφορές στη σχέση τους είναι τελικά καλές ή κακές για τη μακροζωία της σχέσης.

Σύμφωνα με την Francesca Righetti και τους συναδέλφους της VU Amsterdam (2020), η προηγούμενη ερευνητική βιβλιογραφία σχετικά με τη θυσία στις σχέσεις είναι πράγματι ανάμικτη. Η θυσία θα μπορούσε θεωρητικά να προωθήσει ένα «κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας», αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι αυτοί που θυσιάζουν γίνονται δυστυχισμένοι επειδή οι «δραστηριότητες επιδίωξης στόχου τους έχουν εμποδιστεί από τον σύντροφό τους» (σελ. 901). Με άλλα λόγια, θα μπορούσατε να αποτρέψετε την προσωπική σας αναζήτηση για εκπλήρωση εάν πρέπει πάντα να παραδίνεστε στην αναζήτηση εκπλήρωσης του συντρόφου σας.

Αναλύοντας περαιτέρω την έννοια της θυσίας στη σχέση, οι προηγούμενοι ερευνητές κάνουν τη σημαντική διάκριση μεταξύ της προθυμίας για θυσία και της πραγματικής ή συμπεριφοράς, της ίδιας της θυσίας. Μπορείτε να πείτε στον σύντροφό σας ότι δεν σας πειράζει να κάνετε το μαγείρεμα όλη την εβδομάδα μέχρι να χαλαρώσουν τα πράγματα στη δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα, η κατάσταση δεν υλοποιείται ποτέ.

Το δεύτερο σύνολο διακρίσεων έρχεται σε αντίθεση με την ικανοποίηση με τη θυσία από το κόστος της. Θα μπορούσατε ενδεχομένως να αισθανθείτε υπέροχα για τη θυσία που κάνετε για το άτομο που αγαπάτε περισσότερο στον κόσμο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Από την άλλη πλευρά, θα νιώθατε δυσαρεστημένοι να μην έχετε άλλη επιλογή από το να κάνετε μια θυσία, εστιάζοντας στο πόσο σας εμποδίζει να κάνετε αυτό που πραγματικά θέλετε.

Με βάση αυτό, οι συγγραφείς θέτουν αυτό που αποκαλούν «Υπόθεση Οφέλους», την ιδέα ότι όταν τα ζευγάρια θέλουν το καλύτερο για τη σχέση τους, μπορούν να υποστούν μια «μεταμόρφωση του κινήτρου» στην οποία παραιτούνται από τις προσωπικές τους επιθυμίες για αυτά του συντρόφου τους. Σύμφωνα με την υπόθεση του οφέλους, αυτός ο μετασχηματισμός των προσωπικών επιθυμιών χρησιμεύει για τη βελτίωση της ποιότητας της σχέσης.

Αντίθετα, σύμφωνα με την «Υπόθεση Βαρών», όταν οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις προσωπικές τους ανάγκες, βιώνουν μια «συναλλακτική απώλεια». Με άλλα λόγια, αφήνοντας το κόστος να υπερβαίνει τα οφέλη, οι θυσιαζόμενοι βγαίνουν χαμένοι στο σύντομο τέλος της συμφωνίας.

Χρησιμοποιώντας την ισχυρή διαδικασία μετα-ανάλυσης, η Righetti και οι συνεργάτες της απέκτησαν ένα σύνολο 82 ξεχωριστών μελετών που περιελάμβαναν μέτρα αξιοποίησης των τεσσάρων συστατικών της θυσίας: προθυμία, συμπεριφορά, ικανοποίηση και κόστος.

Οι τέσσερις πτυχές της θυσίας που έχουν αξιοποιηθεί σε όλες τις μελέτες που περιλαμβάνονται στην ανάλυση παρατίθενται εδώ. Σκεφτείτε τώρα τη δική σας σχέση, δείτε πώς αξιολογείτε τις καθεμία  από αυτές:

Προθυμία για θυσία: η πρόθεση ή το κίνητρο για θυσία. Ίσως, λόγω των περιορισμών του COVID-19 στις συγκεντρώσεις, αντιμετωπίζετε την επιλογή να περάσετε τις γιορτές με τους γονείς σας ή με τους γονείς του συντρόφου σας (που δεν σας ευχαριστεί και ιδιαίτερα). Αυτό είναι κάτι που πιθανότατα να κάνετε, ή θα επιμείνετε να είστε με την οικογένειά σας, ή ίσως και να πάει ο καθένας στους δικούς του;

Συμπεριφορική θυσία: όταν οι άνθρωποι έχουν πράγματι θεσπίσει μια θυσία στη σχέση τους. Ενδώσατε τελικά και περάσατε τις γιορτές με την οικογένεια του συντρόφου σας;

Ικανοποίηση με τη θυσία: ο βαθμός στον οποίο οι άνθρωποι αισθάνονται την αίσθηση της ικανοποίησης όταν εγκαταλείπουν τους στόχους και τις προτιμήσεις τους για χάρη του συντρόφου ή της σχέσης τους. Αφού συμφωνήσατε να περάσετε τις γιορτές σας με την οικογένεια του συντρόφου σας, δεν θα νιώθετε χαρούμενος που θα κάνατε τον σύντροφό σας ευτυχισμένο;

Κόστος θυσίας: η αντίληψη της έκτασης του κόστους που συνεπάγεται η θυσία για τον εαυτό του. Πόσο αγανακτισμένοι θα αισθανόσασταν που έπρεπε να εδώσετε στις προτιμήσεις του συντρόφου σας;

Τώρα αναρωτηθείτε πώς  θα αισθανόταν ο σύντροφός σας για τη θυσίας σας. Μήπως θα αισθανόταν λίγο ή πολύ ικανοποιημένος με τη σχέση σας αφού έχετε κάνει αυτήν την παραχώρηση;

Συνοψίζοντας, η προθυμία σας να θυσιάσετε κάτι μπορεί να μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα στον σύντροφό σας και μπορεί επίσης να ωφελήσει την ευημερία της σχέσης σας. Ωστόσο, πριν κάνετε αυτήν την πραγματική θυσία, σκεφτείτε την επίδρασή της στους δικούς σας στόχους ζωής και τη δυνατότητα του να διαβρώσει την ποιότητα της σχέσης σας. Η εύρεση αυτής της ισορροπίας στο «δίκοπο μαχαίρι» της θυσίας μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε την ηρεμία που αναζητάτε, ταυτόχρονα στην προσωπική σας ζωή αλλά και στη σχέσης σας.

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα, πηγή: psychologytoday.com

Διαβάστε επίσης

Close