Σκεφτόμαστε με το Μυαλό… όχι με την Καρδιά

Σκεφτόμαστε με το Μυαλό… όχι με την Καρδιά

Οι άνθρωποι βλέπουν στους άλλους μια εικόνα του εαυτού τους…

Ως επί το πλείστον η συμπεριφορά ενός ανθρώπου τείνει να προσαρμόζεται στην συμπεριφορά τού απέναντί του.

Το απλό “καλημέρα” από έναν άνθρωπο που δεν συμπαθούμε θα ακουστεί στα αυτιά μας σαν προσβολή, σαν μια προσπάθεια να μας “την πει”, όταν η ίδια ακριβώς απλή “καλημέρα”, με την ίδια ακριβώς χροιά φωνής από έναν άνθρωπο με τον οποίο είμαστε ερωτευμένοι, θα ακουστεί στα αυτιά μας τουλάχιστον σαν κρυφή ερωτική εξομολόγηση.

Αυτό το φαινόμενο μεγεθύνεται στην μικρογραφία του Κόσμου μας, στο Facebook… όταν το “καλημέρα” της πιο πάνω πρότασης αντικατασταθεί από ένα σχόλιο που κάνει ένας διαδικτυακός φίλος ή μια διαδικτυακή φίλη σε μια ανάρτησή μας.

Στους καιρούς του υπερτροφικού “Εγώ” σε υπολογίζουν όταν αδιαφορείς, σε αγαπούν όταν κοιτάς αλλού και σε θυμούνται όταν τους έχεις ξεχάσει.
Το να κάνεις “καψ-όνια” για να εκβιάσεις την “καψ-ούρα”, δεν είναι Αγάπη.
Είναι απλώς Ανασφάλεια…

Κάθε άνθρωπος κυριαρχείται από όλων των ειδών τα συναισθήματα για τους συνανθρώπους του… σοφό είναι να νιώθεις αυτό που πρέπει για αυτόν που πρέπει.
Αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να νιώσεις λάθος συναισθήματα για λάθος ανθρώπους, απλά και μόνο για να εκτονωθούν συναισθήματα που απλώς ψάχνουν μια αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα…
ο σώφρων άνθρωπος δεν αντικρίζει στον απέναντί του τον εαυτό του, σαν μέσα από καθρέφτη. Βλέπει καθαρά αυτόν τον ΑΛΛΟΝ άνθρωπο και τον κρίνει σύμφωνα με αυτό που ο άλλος είναι, όχι με βάση αυτό που ο ίδιος εικάζει πως ο άλλος είναι.
Η μεγαλύτερη διάκριση που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος κρίνοντας έναν άλλον άνθρωπο, είναι το να μπορέσει να ξεχωρίσει αν κοιτάζει εκείνον τον άλλον άνθρωπο, ή τον Καθρέφτη.

Το βασικό που δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους είναι πως: με το Μυαλό σκεφτόμαστε, με την Καρδιά αγαπάμε.

Ολόκληρο το άρθρο, μαζί με πολλά ακόμη, είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής ύλης του Εκπαιδευτικού Κύκλου Μαθημάτων μου «Το Παιχνίδι της Δύναμης: Κανόνες και Νόμοι», και μπορείτε να διαβάσετε στο ομώνυμο βιβλίο το οποίο μπορείτε να βρείτε στην ενότητα «Εκδόσεις».

Γράφει ο Νίκος Παναγοδημητρόπουλος, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Ειδικός Εφαρμογών Πληροφορικής, καθηγητής Ξένων Γλωσσών και Εκπαιδευτής σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της Γνώσης.

Διαβάστε επίσης

Close