Συναισθηματική χειραγώγηση: πώς εκδηλώνεται

Συναισθηματική χειραγώγηση: πώς εκδηλώνεται

Η συναισθηματική χειραγώγηση εκδηλώνεται μέσα από μία ασαφή, αντιφατική, παθητικο-επιθετική επικοινωνία.

Οι χειριστικοί (ή οι χειριστικές) συμπεριφέρονται όπως στα παρακάτω παραδείγματα:

* Σε κάνουν να αισθάνεσαι ένοχος: αντιστρέφουν τα λόγια σου με σκοπό να σε κάνουν να νιώσεις ότι είσαι λάθος και άδικος απέναντι τους.

* Ενεργούν με μία «παθητική» επίθεση: δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τα θέματα αλλά γυρνούν γύρω τους και μιλούν άσχημα πίσω από την πλάτη των άλλων.

Χρησιμοποιούν δόλιες μεθόδους για να σου δώσουν να καταλάβεις ότι δεν αποδέχονται αυτό που κάνεις.
Π.χ. ,μπορούν να σαμποτάρουν τις πρωτοβουλίες σου με τρόπο που φαίνεται εντελώς ακούσιος ή τυχαίος , αφού όμως σου έχουν πει προηγουμένως ότι θέλουν να σε υποστηρίξουν.

* Αρνούνται ότι έχουν πει ή έχουν κάνει πράγματα, που όμως εσύ θυμάσαι καλά, προκειμένου να αυτο-προστατευτούν και αμφισβητούν τις δηλώσεις σου μέχρι το σημείο που θα σε κάνουν να αμφισβητήσεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου (φαινόμενο gaslight).

* Προσποιούνται ότι θέλουν να σε υποστηρίξουν ή να σε βοηθήσουν, αλλά στη συνέχεια μποϊκοτάρουν τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες σου, με έναν λεπτό και φαινομενικά αθώο τρόπο.

* Επικεντρώνονται στα δικά τους προβλήματα, υποτιμώντας τα δικά σου:
αν εσύ έχεις πονοκέφαλο, αυτοί έχουν καρκίνο!
Αν εσύ είχες μια δύσκολη μέρα, η δικιά τους ήταν καταστροφική.

Δεν ακούνε ποτέ πραγματικά τον άλλον, δεν αφιερώνουν τη προσοχή τους και απαιτούν πάντα να βρίσκονται στο κέντρο του παιχνιδιού.
Αν τους το επισημάνεις σε κατηγορούν ότι είσαι εγωιστής!

* Δίνουν πάντα την ευθύνη στους άλλους για τη συμπεριφορά τους: το φταίξιμο για την άσχημη συμπεριφορά τους εξαρτάται από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι!

* Επηρεάζουν τη διάθεση των άλλων μέσα από ένα είδος «συναισθηματικού εκβιασμού», με αποτέλεσμα αυτοί που είναι κοντά του να καταλήγουν να ανησυχούν μη τους δυσαρεστήσουν ή τους θυμώσουν και να διορθώνουν ό,τι τους ενοχλεί.

 

Επιμέλεια:Dott.ssa Μαρία Λιακάκου, Κλινική Ψυχολόγος Πανεπιστήμιο Ρώμης «La Sapienza»
Διαβάστε επίσης

Artist: Melinda Cootsona (detail)

Ο “μαμάκιας”: μια δυσλειτουργία του πατρικού ρόλου

Αυτό που έχω ξαναγράψει και θα το επαναλάβω πάλι είναι ότι, αν οι πατεράδες γνώριζαν την σημαντικότητα που έχουν για τα παιδιά τους και μάλιστα για τους γιους, τότε θα αποδέχονταν τον εαυτό τους και θα έπαυαν να παίζουν τους ανήλικους με τις παρέες τους. Αν ένας πατέρας γνώριζε πόσο ο γιος του υπολογίζει, το […]

Close