Συναισθηματική κατάρρευση: Τα «κρυφά» σημάδια που μας προειδοποιούν

Συναισθηματική κατάρρευση: Τα «κρυφά» σημάδια που μας προειδοποιούν

Η συναισθηματική εξουθένωση δεν είναι κάτι ελαφρύ και μπορεί να μεταμφιεστεί ως μια ποικιλία άλλων στρεσογόνων παραγόντων. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε αν βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και να δούμε πώς μπορούμε να ξεκουραστούμε και να χτίσουμε ψυχική ανθεκτικότητα.

Ποια σημάδια δηλώνουν ότι είμαστε συναισθηματικά εξουθενωμένοι χωρίς να το έχουμε αντιληφθεί

1. Τα καθημερινά συναισθήματα μας καταβάλλουν, ακόμα και τα πιο μικρά
Όταν φτάνουμε στο σημείο να απειλούμαστε με ολική κατάρρευση κάθε φορά που βιώνουμε το παραμικρό δυσάρεστο συναίσθημα, δεν σημαίνει ότι χάσαμε ξαφνικά την ανθεκτικότητά μας, αλλά ότι έχουμε ξεπεράσει τα προσωπικά μας συναισθηματικά όρια. Εντούτοις, η λύση δεν είναι η αντιμετώπιση της μικρής αυτής άβολης αίσθησης, αλλά αυτού που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια.

2. Είμαστε υπερ-ευαίσθητοι / ευερέθιστοι
Με τον ίδιο τρόπο, η ευαισθησία μας δεν σημαίνει ότι απλώς «υπερβάλλουμε» σε ορισμένα πράγματα. Σημαίνει ότι συνεχώς νιώθουμε πως βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και πως δεν θα αντέξουμε άλλο ένα εμπόδιο. Αντί να χρησιμοποιούμε την ενέργειά μας προσπαθώντας να ελέγξουμε ό,τι υπάρχει γύρω μας, χρειάζεται να την στρέψουμε στη ρίζα του προβλήματος, στο τι μας εξαντλεί τελικά.

3. Νιώθουμε μια βαθιά αίσθηση ήττας
Ένα άλλο σημάδι- κλειδί είναι ότι τα βλέπουμε όλα μέσω του πρίσματος «όλα ή τίποτα». Και σε αυτό το σημείο συνήθως βιώνουμε απελπισία και απόγνωση. Είναι ο τρόπος που έχει ο ψυχισμός για να μας ειδοποιήσει ότι βιώνει ένταση και χρειάζεται ένα καλό διάλειμμα. Ουσιαστικά μας επικοινωνεί την ανάγκη για αυστηρότερα όρια.

4. Παλεύουμε να βρούμε τη θέληση να προχωρήσουμε
Εκτός από απόγνωση, μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν αδύνατο να φανταστείτε πώς θα προχωρήσετε μπροστά στη ζωή. Ίσως αυτό να οφείλεται στο ότι προσπαθούμε νοητικά να αντιμετωπίσουμε σημαντικές ερωτήσεις που ακόμη όμως δεν έχουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αυτό που θα βοηθήσει είναι να αρχίζουμε με πολύ μικρά, σχεδόν ανεπαίσθητα βήματα, τα οποία να αφορούν τις πραγματικές ανάγκες.

5. Φοβόμαστε οτιδήποτε μπορεί να πυροδοτήσει κάτι έντονο μέσα μας
Αυτό οφείλεται στο ότι παρουσιάζουμε χαμηλό επίπεδο συναισθηματικού ελέγχου. Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε το ερέθισμα, αλλά αυτό που ενεργοποιείται μέσα μας τείνει να γίνεται ανεξέλεγκτο και να μας κυριεύει. Πρόκειται για μια συναισθηματική υπερφόρτωση.

6. Είμαστε είτε πολύ εκφραστικοί με τα συναισθήματα είτε καθόλου
Οι αποκρίσεις μας είναι ακραίες: είτε κλαίμε για μία ώρα ασταμάτητα ή υπάρχει μια αίσθηση μουδιάσματος. Κανένα από αυτά δεν είναι βιώσιμο. Χρειάζεται να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε σε πραγματικό χρόνο αυτό που νιώθουμε, αλλά δίνοντας παράλληλα στον εαυτό μας όσο χρόνο χρειάζεται να εκφράσει αυτό που έχει στο νου και στην καρδιά του.

7. Είμαστε έτοιμοι για μία αλλαγή
Παρά το γεγονός ότι η διάθεσή μας είναι τόσο πεσμένη σε περιπτώσεις συναισθηματικής εξουθένωσης, η βαθιά επιθυμία μας είναι η μεταμόρφωση, η αλλαγή. Βαθιά μέσα μας γνωρίζουμε ότι η ζωή μας δεν είναι πια λειτουργική για εμάς όπως έχει χτιστεί και γνωρίζουμε επίσης ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτή την πίεση.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να συνεχίσουμε πράγματι έτσι. Όμως, πριν γίνει αυτό το βήμα, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας το απαραίτητο διάλειμμα ανάμεσα σε δύο μεγάλα στάδια/ καταστάσεις της ζωής μας. Όταν η συναισθηματική εξουθένωση μας χτυπά την πόρτα, ο ψυχικός μας κόσμος ζητά μια παύση και στη συνέχεια μια αλλαγή, μικρή ή μεγάλη. Μην την αγνοείτε, η νέα ζωή σας περιμένει στην άλλη πλευρά.

Διαβάστε επίσης

Close