Τι δεν πρέπει να λέμε σε κάποιον που πενθεί

Τι δεν πρέπει να λέμε σε κάποιον που πενθεί

Σάς έχει τύχει ποτέ να θέλετε να μιλήσετε σε κάποιον αλλά τελικά καταλήξατε να τον παρηγορείτε;

Έχετε αισθανθεί ποτέ ότι απλώς αυτό που χρειαζόσασταν ήταν να ακουστείτε αλλά τελικά δεν τα καταφέρατε; Έχετε βιώσει την έλλειψη προσοχής, ενώ πραγματικά την χρειαζόσασταν;

Μία προσεκτική ενεργητική ακρόαση, η ενσυναίσθηση και η αγάπη είναι σημαντικές συμβουλές όταν πρόκειται να προσφέρουμε βοήθεια σε κάποιον που θρηνεί. Είτε πρόκειται για απώλεια είτε για εγκατάλειψη, το κύριο πρόβλημα είναι ότι στη θέση ενός ανθρώπου πλέον υπάρχει ένα κενό.

Πώς να βοηθήσετε ένα άτομο που πενθεί
Οι λέξεις μπορούν να μοιάζουν με κοφτερές λεπίδες που μπορούν είτε να βλάψουν είτε να επουλώσουν. Μπορούν να ελαφρύνουν ή να επιβαρύνουν το συναισθηματικό φορτίο αυτών που τις ακούνε. Οι λέξεις απελευθερώνουν, αλλά μπορούν επίσης να στραφούν εναντίον οποιουδήποτε τις προφέρει ή τις ακούει.

Τις λέξεις δεν τις παίρνει ο άνεμος
Ακριβώς όπως κάποιες λέξεις μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους, άλλες λέξεις αφήνουν μια τοξική επίδραση και δεν είναι καθόλου βοηθητικές. Ακολουθούν ορισμένες από τις φράσεις που δεν βοηθούν ένα άτομο που θρηνεί

-Πρέπει να είσαι δυνατός/ή.
-Προσπάθησε να ξεχαστείς.
-Ο χρόνος θα τα θεραπεύσει όλα.
-Βρίσκεται πλέον σ’ ένα καλύτερο μέρος.
-Τώρα μπορείς να βοηθήσεις άλλους γονείς, αδέλφια, παιδιά κ.λπ.
-Είσαι νέος/α! Σίγουρα θα συνέλθεις! Μπορείς να παντρευτείς ξανά, να κάνεις άλλα παιδιά…
-Να θυμάσαι μόνο τις καλές στιγμές.
-Αυτή η εμπειρία θα σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.
-Τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, δεν θα θυμούνται τίποτα.
-Ξέρω πως νιώθεις. Εμένα πέθανε ο/η …
-Και τώρα που τα παιδιά σου είναι μεγαλύτερα….
-Ευτυχώς, μπορείς να κάνεις περισσότερα παιδιά, κάποιοι γονείς έχουν μόνο ένα.
-Συγκεντρώσου στα άλλα σου παιδιά.
-Πώς πέθαναν;
-Πόσο χρονών ήταν;

Παρηγοριά
Ένα πρόσωπο που υποφέρει, δεν το νοιάζει να φαίνεται δυνατό εκείνη τη στιγμή. Απλώς πρέπει να μαζέψει τις δυνάμεις του και να θεραπεύσει τις πληγές του ενώ προσπαθεί να αποδεχτεί την απώλεια. Η απώλεια δεν μπορεί να ξεχαστεί, καθώς το μυαλό του είναι γεμάτο αναμνήσεις από την ίδια την απώλεια.

Η απουσία της συντροφιάς του αγαπημένου προσώπου του, η χαμένη ευκαιρία να πει αντίο, η αβεβαιότητα για το μέλλον του, τον κάνει να φοβάται. Αυτό συμβαίνει επειδή το πρόσωπο που έφυγε από τη ζωή μπορεί να ήταν η μεγαλύτερη συναισθηματική και οικονομική του υποστήριξη. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αναρωτιέται αν θα είναι σε θέση να επιβιώσουν μόνος του.

Ένα πρόσωπο που πενθεί χρειάζεται να ξεπεράσει μια βαθιά πληγή μέσα σε έναν κόσμο που αδιαφορεί γι’ αυτή. Κάποιος μπορεί να προσποιείται ότι νοιάζεται, ωστόσο μέσα του νιώθει αδιαφορία. Κανείς δεν ξέρει εάν το άτομο που έφυγε από τη ζωή υπέφερε ή υποφέρει, όμως η ταλαιπωρία εκείνων που μένουν πίσω είναι αρκετά εμφανής.

Σεβασμός
Μπορεί να ακούγεται δεδομένο, όμως ο σεβασμός είναι ίσως αυτό που εκτιμάται ιδιαίτερα σε περιόδους όπως αυτές. Σπάνια διαταράσσει τη σιωπή που βιώνει ένα άτομο, η οποία παίρνει τη μορφή του κενού που αφήνει κάποιος που φεύγει. Προσφέρετε, λοιπόν, την παρέα σας όταν σας χρειάζονται.

Ενημερώστε τους ότι μπορούν να βασίζονται σε εσάς και να το εννοείτε πραγματικά. Να μείνετε εκεί και μετά την κηδεία, όταν οι υπόλοιποι έχουν φύγει. Να είστε διαθέσιμοι για την αρχή του επόμενου σταδίου: τη διαδικασία της επούλωσης των πληγών.

Ο πόνος είναι προσωπική υπόθεση, καθώς όλοι τον περνούν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο. Η χρήση λέξεων που δεν προσφέρουν ανακούφιση σίγουρα θα σας απομακρύνει από το άτομο που πενθεί. Μια χειρονομία στοργής ή μια καλοδεχούμενη σιωπή είναι συχνά ο καλύτερος τρόπος για να παρηγορήσετε κάποιον. Οι άνευ σημασίας λέξεις το μόνο που δημιουργούν είναι απόσταση και μπορεί ακόμη και να βλάψουν.

Τα δάκρυα είναι σημαντικά για ένα άτομο που πενθεί
Τα δάκρυα είναι απελευθερωτικά, καθώς επιτρέπουν την εσωτερική ροή και κάθαρση. Είναι σημαντικό να αφήσουμε τους ανθρώπους που πενθούν να κλάψουν, όπως και να τους επιτρέπουμε να είναι λυπημένοι ή σιωπηλοί. Θα πρέπει να είστε υπομονετικοί.

Εάν δεν έχετε τη δύναμη να παρηγορήσετε κάποιον με τα λόγια σας, απλώς ακούστε τον. Όσο μεγάλη κι αν είναι μία απώλεια, θα έρθει η στιγμή όπου το άτομο που πενθεί θα αρχίσει να κοιτά γύρω του ξανά, ακόμα κι αν είναι μόνο για μια στιγμή. Θα αισθανθεί υπέροχα να σας έχει κοντά του και να μπορεί να βασιστεί πάνω σας.

Απόδοση-Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα
Πηγή

Διαβάστε επίσης

Close