Τι είναι το ψυχικό τραύμα;

Τι είναι το ψυχικό τραύμα;

Το ψυχολογικό τραύμα είναι κάτι δεν είναι εύκολο κανείς να κατανοήσει ή να αναγνωρίσει.

Συγκεκριμένα αφορά κάποιες αρνητικές εμπειρίες όπου ο καθένας έχει βιώσει έντονα. Πολλά άτομα δεν γνωρίζουν καν ότι κάποια εμπειρία τους, ίσως τους άφησε κάποιο τραύμα και πως αυτό το τραύμα ίσως έχει κάποια επίδραση στη ζωή τους.

Ο τρόπος που κανείς βιώνει μία δύσκολη – τραυματική εμπειρία δεν αφορά μόνο τη σοβαρότητα του ίδιου του γεγονότος, αλλά και την ηλικία του ατόμου τότε, το οικογενειακό πλαίσιο αλλά και όσα γεγονότα ακολούθησαν αυτό το τραύμα.

Ως ψυχολογικό τραύμα ορίζεται μία εμπειρία που προκαλεί ένα έντονο συναισθηματικό πόνο.

Μία τέτοια συνθήκη δημιουργεί πολύ έντονη ανασφάλεια, πόνο και μία αίσθηση αδυναμίας. Αυτή λοιπόν η συνθήκη, αποθηκεύεται στην μνήμη και στον εγκέφαλο. Έπειτα το άτομο δεν μπορεί να θυμηθεί συγκεκριμένα τι έχει συμβεί, αλλά κάποια μέρη αυτής, γ’ αυτό και είναι δύσκολο να το αναγνωρίσει.

Ένα τραύμα μπορεί να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου. Η πιο δύσκολη είναι πως αναγκάζει το ατόμο να διαμορφώσει τη ζωή και τις απόψεις του για τον κόσμο σύμφωνα με αυτό το γεγονός.

Εάν για παράδειγμα το άτομο έχει εγκαταλείφθεί σε παιδική ηλικία, ίσως αυτό να τον δυσκολέψει στο να εμπιστευτεί ανθρώπους στη ζωή του γενικότερα.

Πολλές φορές και ανάλογα με τον βαθμό του τραύματος, το άτομο βιώνει κάποια συμπτώματα ή αλλαγές στη διάθεση και την συμπεριφορά του τα οποία μπορεί να είναι και πολύ έντονα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι το άγχος, κατάθλιψη, και κρίσεις πανικού.

Αυτό που έχει σημασία είναι εάν κάνεις αισθάνεται κάποια δύσκολα και δυσάρεστα συμπτώματα, να απευθυνθεί σε έναν ψυχολόγο, για να αναγνωρίσει και να καταφέρει να δει πραγματικά τι μπορεί να τον επηρεάζει.

Αγγελική Καβαλλιεράτου, Ψυχολόγος / Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, MSc Κλινική & Κοινοτική Ψυχολόγος, Μετ. Παιδοψυχολογίας & Ψυχολογίας Εφήβων

Διαβάστε επίσης

Close