Τι τύπος είστε στη μελέτη: οπτικός, ακουστικός ή κιναισθητικός;

Τι τύπος είστε στη μελέτη: οπτικός, ακουστικός ή κιναισθητικός;

Πρέπει να μελετήσετε για μία ξένη γλώσσα, για ένα μάθημα σε σχολείο/πανεπιστήμιο, έχετε να βγάλετε την ύλη για έναν διαγωνισμό, να μάθετε ένα κείμενο για μία παρουσίαση στη δουλειά ή απλά διψάτε για μάθηση και θέλετε να μαθαίνετε!

Είναι πολλές οι περιπτώσεις για τις οποίες χρειάζεται να μάθουμε κάτι, αλλά οι τύποι μάθησης είναι συγκεκριμένοι. Αν το διάβασμα που κάνετε δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε μπορεί να μην έχετε βρει ακόμα τον δικό σας τύπο μάθησης!

Ο κάθε άνθρωπος μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο και οι αισθήσεις μας συμμετέχουν σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι ακουστικοί τύποι μαθαίνουν καλύτερα όταν ακούν. Τους βοηθούν οι συνεντεύξεις, οι ομιλίες και οι διαλέξεις γύρω από το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, διαβάζουν δυνατά γιατί τους διευκολύνει να ακούνε τη φωνή τους κατά τη διάρκεια της μελέτης και αν πρόκειται για μελέτη ξένης γλώσσας, τη συνδυάζουν με μουσική γιατί θυμούνται καλύτερα το λεξιλόγιο μέσα από τους στίχους.

Τα καταφέρνουν καλύτερα σε προφορικές εξετάσεις και μπορεί να χρησιμοποιούν λέξεις-κλειδιά που τους έχουν κάνει εντύπωση κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, προκειμένου να επαναφέρουν στο μυαλό τους κάποιες πληροφορίες. Ο διάλογος και οι ερωτήσεις βοηθούν επίσης σημαντικά.

Χρήσιμα εργαλεία στο διάβασμα μπορούν να θεωρηθούν το youtube, ιστοσελίδες όπως το Coursera που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει δωρεάν μαθήματα σε όποιο αντικείμενο τον ενδιαφέρει από διάφορα μεγάλα πανεπιστήμια, τα ακουστικά βιβλία (audiobooks) των οποίων πληθώρα υπάρχει στο LibriVox και το TuneIn για μουσική, συνεντεύξεις και πληροφορίες πάνω σε διάφορες θεματικές και σε πολλές γλώσσες.

Οι οπτικοί τύποι μαθαίνουν καλύτερα όταν βλέπουν το αντικείμενο της μελέτης τους. Τους αρκεί να έχουν απλά ένα βιβλίο και να κρατούν σημειώσεις, να κυκλώνουν, να υπογραμμίζουν, να χρησιμοποιούν χρώματα. Συνήθως σχηματίζουν εικόνες στο μυαλό τους από ό,τι διαβάζουν και έτσι το θυμούνται καλύτερα.

Τους βοηθούν όμως επίσης και οι πραγματικές εικόνες, τα σχήματα, τα διαγράμματα και οι πίνακες, που κατηγοριοποιούν τη γνώση και τη δίνουν με τρόπο περιεκτικό. Η συγκέντρωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους οπτικούς τύπους και αποδίδουν καλύτερα σε ένα καθαρό, ήσυχο και αρμονικό περιβάλλον μελέτης. Μπορούν να τους βοηθήσουν πολύ τα ντοκιμαντέρ: στο αρχείο της ΕΡΤ υπάρχουν πολλά!

Οι κιναισθητικοί τύποι μαθαίνουν στην πράξη. Είναι πρακτικοί τύποι και απεχθάνονται τη θεωρία. Το βιβλίο και το διάβασμα είναι μάλλον το χειρότερό τους. Μαθαίνουν μέσα από τη δοκιμή, το πείραμα, τη συμμετοχή σε εργαστήρια, σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες. Έχουν μια έφεση προς τις θετικές επιστήμες και τους αρέσει να μαθαίνουν λύνοντας κουίζ, σπαζοκεφαλιές και φυσικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Στις εξετάσεις αποδίδουν καλύτερα σε ασκήσεις πολλαπλών επιλογών και δεν τους αρέσουν καθόλου οι ερωτήσεις ανάπτυξης. Επιδιώκουν να υπάρχει το στοιχείο της κίνησης στη μελέτη τους, κατά τη διάρκεια της οποίας κάνουν συχνά διαλείμματα, ενώ δεν καταφέρνουν να είναι πάντα συγκεντρωμένοι και να κάτσουν για αρκετή ώρα σε ένα μέρος.

Αν εντοπίζετε στοιχεία σας σε κάθε τύπο, είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι περισσότεροι είμαστε μεικτοί τύποι και χρησιμοποιούμε πολλές από τις παραπάνω μεθόδους προκειμένου να μάθουμε κάτι. Αυτό είναι και το καλύτερο για τη μελέτη, καθώς έτσι συμμετέχουν πολλά όργανα του σώματός μας, ο εγκέφαλος λειτουργεί με πληρέστερο τρόπο και αποθηκεύει πιο γρήγορα και ολοκληρωμένα τη γνώση.

Αν πάλι, έχετε εντοπίσει ότι ανήκετε σε έναν τύπο μόνο, τότε αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα το πώς μαθαίνετε και να τελειοποιήσετε τη μελέτη σας με τους τρόπους που υποδεικνύονται παραπάνω… αλλά και με τρόπους που θα βρείτε εσείς οι ίδιοι. Γιατί το διάβασμα, πάνω απ’ όλα, μας κάνει δημιουργικούς!

Σοφία Τατίδου, Φιλόλογος

Διαβάστε επίσης

Close