Το «άγχος της μετάβασης» σε μια εποχή που όλα αλλάζουν

Το «άγχος της μετάβασης» σε μια εποχή που όλα αλλάζουν

Δεν ξεκινάμε πάντα εμείς τις μεταβάσεις της ζωής μας, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συμβαίνουν σε εμάς, και μας αφήνουν να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα…

Οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας, είτε μας αρέσουν είτε όχι. Τα πράγματα αλλάζουν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν, άλλες φορές είμαστε προετοιμασμένοι για τις αλλαγές ενώ άλλες όχι. Μερικά πράγματα δεν είναι στο χέρι μας, και όσο και αν θέλουμε να τα αλλάξουμε, απλά δεν γίνεται.

Είτε πρόκειται για γεννητούρια, για έναν χωρισμό, για έναν θάνατο, για ξαφνική απώλεια εργασίας, είτε για μια αλλαγή που ποτέ δεν φανταζόσουν ότι θα σου συμβεί, θα πρέπει να καταλάβεις ότι η μόνη σταθερά της ζωής είναι οι αλλαγές.

Ο ψυχικός αντίκτυπος των μεταβάσεων
Δεν ξεκινάμε πάντα εμείς τις μεταβάσεις της ζωής μας, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες συμβαίνουν σε εμάς, και μας αφήνουν να αντιμετωπίσουμε τα επακόλουθα.

Ενώ ορισμένα γεγονότα, όπως ένας γάμος ή μια γέννηση, είναι χαρούμενα, άλλα, όπως ένας θάνατος ή μια ασθένεια, είναι επώδυνα και πιο δύσκολα διαχειρίσιμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι μεταβάσεις στη ζωή μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και ψυχική δυσφορία. Μέρος της δυσκολίας έγκειται στην αντιμετώπιση του αγνώστου. Στην πραγματικότητα, το άγνωστο σχετικά με μια μετάβαση και το πώς θα μοιάζει, μπορεί να εισάγει ένα ισχυρό συναίσθημα: τον φόβο.

Ο φόβος παίζει κυρίαρχο ρόλο, ειδικά αν προσπαθείς να τον κρύψεις. Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά ασυναίσθητα να λειτουργείς με γνώμονα τον φόβο, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει πολύ αγχωτικά.

Δες την αλλαγή σαν μία ευκαιρία
Αγκάλιασε την αλλαγή αυτή και δες την σαν μια ευκαιρία για κάτι καινούργιο. Μερικές φορές αυτό μπορεί να φαίνεται ακατόρθωτο ή πολύ δύσκολο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθείς και να μην προσπαθείς. Ένα βήμα την φορά είναι το μόνο που χρειάζεται για να ενστερνιστείς την όποια αλλαγή.

Έχε κατά νου ότι, αν και αγχωτικές, οι μεταβάσεις μπορούν επίσης να είναι ευεργετικές. Μπορεί να ξεκινάς μια νέα καριέρα ή να δημιουργείς οικογένεια. Μπορεί να είναι μια περίοδος μάθησης, ανάπτυξης, ακόμη και προσωπικής εξέλιξης.

Πρακτικοί τρόποι αντιμετώπισης της μετάβασης
– Οι ειδικοί λένε ότι η φροντίδα του εαυτού σου είναι μια καλή αρχή.
Να γνωρίζεις ότι δεν είσαι μόνη σου. Όταν συμβαίνουν αλλαγές, προσπάθησε να διατηρείς υγιείς συμπεριφορές, όπως η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης, ο καλός ύπνος, η υγιεινή διατροφή και η διατήρηση μιας ρουτίνας σωματικής άσκησης.

– Είναι επίσης σημαντικό να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου.
Αν νοιώθεις ότι χρειάζεσαι χρόνο για να θρηνήσεις, να προσαρμοστείς, να αποφορτιστείς, φυσικά και να τον πάρεις και να δώσεις στον εαυτό σου όλη την φροντίδα που χρειάζεται. Πρόσεξε όμως για να μην βυθιστείς στα συναισθήματα της λύπης, της οργής και του θυμού, καθώς θα σου «ρουφήξουν» όλη την ενέργεια και τη διάθεση για ζωή σου. Πάρε τον χρόνο σου, αλλά γύρνα πίσω στην ζωή σου.

– Προσπάθησε να εστιάσεις στα πράγματα που μπορείς να ελέγξεις.
Έχε δίπλα σου ανθρώπους που σε νοιάζονται και σε αγαπούν, μην κλείνεσαι στον εαυτό σου και μην προσπαθείς να το περάσεις μόνη σου. Θα εκπλαγείς με το πόσους ανθρώπους μπορείς να βρεις κοντά σου, που ίσως έχουν περάσει κάτι παρόμοιο και μπορούν να σε βοηθήσουν με τις συμβουλές και τις εμπειρίες τους. Φυσικά την όποια λύση θα την βρεις εσύ η ίδια για τον εαυτό σου, αλλά έχοντας τους ορίζοντές σου ανοιχτούς μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την καλύτερη λύση πιο γρήγορα.

– Ο τρόπος με τον οποίο επεξεργάζεσαι την αλλαγή κάνει μεγάλη διαφορά.
Προσπάθησε να αλλάξεις την νοοτροπία σου και να εστιάσεις στα θετικά της όποιας κατάστασης. Η στάση σου είναι αυτή που θα σε βοηθήσει να δεις την όποια μετάβαση χαρούμενη και ελπιδοφόρα, αντί για αγχωτική και επώδυνη.

Το να αντιστέκεσαι στις αλλαγές και στις μεταβάσεις της ζωής δεν αποτελεί επιλογή. Δημιούργησε μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα σε βοηθήσουν να ανταπεξέλθεις και να βγεις νικήτρια και δες τη ζωή πιο θετικά!

της Αθηνάς Σαΐτη

Πηγή: womenslife.gr

Διαβάστε επίσης

Close