Ζήτημα ορμονών

Ζήτημα ορμονών

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ένα βιβλίο «η Αφροδίτη φλέγεται, ο Άρης παγώνει» του John Gray και πάνω σε αυτό θα αναφέρω δύο λόγια. Αρχικά ο συγγραφέας είναι ψυχολόγος, οικογενειακός θεραπευτής και σεξολόγος.

Η μέθοδός του «Άρης/Αφροδίτη», χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ζευγαριών και μάλιστα έχει γράψει και ένα αρκετά συμπαθητικό βιβλίο με τίτλο «Οι άνδρες έρχονται από τον Άρη, οι γυναίκες από την Αφροδίτη», όπου περιγράφει τους δύο τρόπους με τους οποίους ο άνδρας και η γυναίκα ερμηνεύουν την επικοινωνία με τον σύντροφό τους.

Κατά τον Gray το βασικό πρόβλημα στη δυναμική του ζεύγους είναι η «κακή» επικοινωνία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας βασίζεται στην αντίληψη ότι ο άλλος έχει τον ίδιο με αυτόν, τρόπο ερμηνείας των καταστάσεων.
Και αυτό βέβαια δεν είναι αλήθεια.

Οι Άνδρες και οι Γυναίκες δεν διαφέρουν μόνο σωματικά, αλλά έχουν διαφορετικό «νου» (forma mentis).

Ζήτημα ορμονών

Στο βιβλίο «η Αφροδίτη φλέγεται, ο Άρης παγώνει», το βασικό θέμα είναι το ΣΤΡΕΣ.
Οι τσακωμοί ανάμεσα στο ζευγάρι δημιουργούνται από μία υπερβολική συσσώρευση του στρες, ικανή να εξελιχθεί σε μία έκρηξη, όταν δημιουργούνται παρανοήσεις.

Μου φαίνεται αρκετά ρεαλιστικό.Έτσι δεν είναι;
Η κορτιζόλη θα λέγαμε ότι είναι η βιοχημική ονομασία του στρες.

Για να κατέβει το επίπεδο αυτής της ορμόνης, οι άνδρες και οι γυναίκες παράγουν δύο διαφορετικές ορμόνες: αυτός τη τεστοστερόνη, αυτή την οξυτοκίνη.

Θα είναι ευχάριστο λοιπόν για τις φίλες να μάθουν ότι όταν ο άνδρας γυρνάει στο σπίτι από την δουλειά του και ξαπλώνει στον καναπέ, το κάνει για την ίδια του την επιβίωση!

Ε, ναι, η ξεκούραση και η επίλυση προβλημάτων, είναι οι δύο τρόποι με τους οποίους ο άνδρας παράγει τεστοστερόνη.

Ενώ για τις κυρίες, είναι αναγκαία η μαγική λέξη «ΦΡΟΝΤΙΔΑ».
Τι πάει να πει ακριβώς φροντίδα;
Φροντίζω κάποιον ή κάποιος με φροντίζει.
Ένα παράδειγμα : η απογευματινή έξοδος με τις φίλες, η συζήτηση μαζί τους, είναι εκείνη η στιγμή όπου η γυναίκα παίρνει προσοχή και φροντίδα.

Και το ίδιο συμβαίνει με το shopping : ανεβαίνει η οξυτοκίνη και το στρες εξαφανίζεται, γιατί «προσφέρετε» στον εαυτό σας. Το ίδιο λειτουργεί και για τον άνδρα.

Σε αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας δίνει αρκετές πρακτικές συμβουλές στο τί να κάνω σε διάφορες καταστάσεις; και επίσης στο πώς να μεταφράσω τη γλώσσα του/της.

Μία συμβουλή που δίνει είναι, να αφιερώσει το ζευγάρι δύο φορές την εβδομάδα από 10 λεπτά, όπου εκείνη μιλάει και εκείνος ακούει.

Αλλά, αυτός πρέπει να ακούει προσεκτικά και να την ενθαρρύνει να μιλήσει και εκείνη πρέπει να αποφύγει να μιλήσει για οτιδήποτε πρόβλημα / κατάσταση αφορά τον ίδιο.

 

Επιμέλεια: Dsa Μαρία Λιακάκου, Κλινική Ψυχολόγος Πανεπιστήμιο Ρώμης «La Sapienza»
Διαβάστε επίσης

Close