5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που τα κατοικίδια βοηθούν στην υγεία

5 επιστημονικά αποδεδειγμένοι λόγοι που τα κατοικίδια βοηθούν στην υγεία

Μόνο στις ΗΠΑ, το 68% των νοικοκυριών περιλαμβάνει ένα κατοικίδιο ζώο. Και παρόλο που μπορεί να νιώθεις υπερηφάνεια που δίνεις στο αγαπημένο σου σκυλάκι ή γατάκι ένα ασφαλές, ευτυχισμένο σπίτι, δεν είναι μόνο το ζώο που αποκομίζει οφέλη. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, ιδιαίτερα όσοι έχουν σκύλους και γάτες (αλλά και ψάρια και ινδικά χοιρίδια είναι επίσης υπέροχα), αρχίζουν να κερδίζουν αρκετά από αυτή τη σχέση, εκτός από περισσότερα χρόνια στη ζωή τους. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας μόνο, αμέτρητοι επιστήμονες έχουν εργαστεί για να ανακαλύψουν πώς τα κατοικίδια ζώα μας μπορούν να ενισχύσουν τη σωματική και ψυχική υγεία. Φυσικά, το κατοικίδιό μας δεν μπορεί να θεραπεύσει τις καρδιακές παθήσεις ή να αναστρέψει τις επιπτώσεις του διαβήτη ή να αντικαταστήσει έναν πιστοποιημένο θεραπευτή, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι η φροντίδα ενός ζώου μπορεί να κάνει ιδιαίτερο καλό.

Διάβασε παρακάτω για να κατανοήσεις καλύτερα τους λόγους που υποστηρίζει η επιστήμη πως και τα κατοικίδια ζώα κάνουν τους ανθρώπους πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους.

 

Ορισμένα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αλλεργιών

Η έκθεση σε σκύλους – και σε μικρότερο βαθμό σε γάτες – από την παιδική ηλικία αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο παιδικών αλλεργιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μικρόβια τους – που συχνά αναφέρονται ως «σκόνη σκύλου» – ή οι ξηρές νιφάδες δέρματος που πέφτουν από το τρίχωμά τους – εισάγονται στο σπίτι των ιδιοκτητών, επηρεάζουν τα βακτήρια του εντέρου και στη συνέχεια επηρεάζουν τον τρόπο που ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στον αέρα, ανέφερε η Susan Lynch, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, στη μελέτη της.

 

Τα σκυλιά προστατεύουν από το έκζεμα της παιδικής ηλικίας και ακόμη και το άσθμα

Όπως και με τις αλλεργίες, η επαρκής έκθεση σε σκύλους μπορεί να προστατεύσει τα βρέφη από την ανάπτυξη του δερματικού εκζέματος και ακόμη και του άσθματος. «Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει πρόοδος από το έκζεμα … στο άσθμα», σημειώνει o αλλεργιολόγος Gagandeep Cheema στη μελέτη του, η οποία έδειξε ότι ακόμη και οι έγκυες γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να αποκομίζουν αυτά τα οφέλη για τα αγέννητα παιδιά τους. «Βρήκαμε την έκθεση της μητέρας σε σκύλους πριν από τη γέννηση ενός παιδιού συνδέεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο εκζέματος στην ηλικία των 2»

 

Τα σκυλιά βοηθούν στη συνεχή κίνηση

Έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες για τον προσδιορισμό της σχέσης μεταξύ ιδιοκτησίας σκύλου και σωματικής δραστηριότητας. Συνολικά, περίπου το 60% των ιδιοκτητών σκύλων βγάζουν βόλτα το σκυλί τους κατά μέσο όρο 160 λεπτά την εβδομάδα, με τέσσερις βόλτες την εβδομάδα. Μόνο με αυτό το σημείο αναφοράς, οι ιδιοκτήτες σκύλων ασχολούνται περισσότερο με το περπάτημα από τους υπόλοιπους. Επιπλέον, μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους έφτασαν μέχρι και 30 λεπτά περισσότερης άσκησης την ημέρα από όλους τους άλλους. Ακόμη και οι γάτες και άλλα κατοικίδια ζώα σπιτιού που παίζουν, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για ενεργητικότητα.

 

Τα κατοικίδια μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Μπορούν τα ζώα να μετριάσουν πραγματικά τα καρδιαγγειακά νοσήματα; Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αλλά η κατοχή ενός κατοικιδίου μπορεί να μειώσει και τα δύο. Σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα κατοικίδια ζώα μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Για αυτούς με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις, ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές του να επιβιώσει από καρδιακή προσβολή. Μετάφραση: εάν έχεις ένα κατοικίδιο ζώο, είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνεις από καρδιακές παθήσεις!

 

Η αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά με αυτισμό

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Παιδιατρικής Νοσηλευτικής προσδίδει σταθερή υποστήριξη στην ιδέα ότι η αλληλεπίδραση με ζώα ωφελεί πολλά παιδιά με αυτισμό. Ο κύριος ερευνητής τόνισε με βεβαιότητα την ανάγκη να εξεταστεί η ευαισθησία του κάθε παιδιού καθώς και η δυναμική της οικογένειας, προτού τεθεί το ζήτημα απόκτησης κατοικίδιου ζώου, αλλά το 94% των οικογενειών που πήραν ένα κατοικίδιο ανέφεραν ότι το παιδί τους «συνδέθηκε έντονα» και «απολάμβανε την αλληλεπίδραση με τα σκυλιά». Άλλη έρευνα που αφορούσε παιδιά με αυτισμό διαπίστωσε ότι εκείνα που είχαν ένα κατοικίδιο από νεαρή ηλικία τείνουν να έχουν μεγαλύτερες κοινωνικές δεξιότητες. Στην πραγματικότητα, ακόμη και μικρή επαφή με ένα ζωάκι – όπως ένα ινδικό χοιρίδιο – παρέχει μια προσωρινή βελτίωση στην κοινωνική συμπεριφορά.

 

Πηγή: https://www.popsugar.com

Διαβάστε επίσης

Close