Χαμομηλόλαδο: Μαθαίνουμε τις πολύτιμες ιδιότητές του και πώς να το φτιάξουμε!

Χαμομηλόλαδο: Μαθαίνουμε τις πολύτιμες ιδιότητές του και πώς να το φτιάξουμε!

Το χαμομήλι είναι φυτό αρωματικό – φαρμακευτικό. Από τα άνθη του παρασκευάζεται ένα από τα καλύτερα ευστόμαχα αφεψήματα.

Το χαμομηλόλαδο έχει όλες τις ιδιότητες του χαμομηλιού και του ελαιόλαδου. Είναι αντιβακτηριδιακό, αντιφλεγμονώδες, αναλγητικό, αντισηπτικό, αντισπασμωδικό, αντιφλογιστικό. Καταπραύνει τον κνησμό του εκζέματος και της ακμής.

Καθαρίζει το δέρμα και θεραπεύει σκασμένα χέρια και πόδια. Αν κάνετε μαλάξεις με χαμομηλόλαδο αντιμετωπίζετε τις κράμπες στα πόδια και στις νευραλγίες. Είναι επουλωτικό και καθαριστικό των πληγών. Ιδανικό για τα συγκάματα των μωρών.

Αν κάνετε μαλάξεις με το χαμομηλόλαδο, οι αναλγητικές, σπασμολυτικές και αντιγλεγμονώδεις ιδιότητές του θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε χωρίς προβλήματα. Με μασάζ στην κοιλιά, αντιμετωπίζονται οι κολικοί και με μασάζ στο στήθος το κρυολόγημα. Αυτόνομο ή και σε συνδυασμό με σπαθόλαδο, ηρεμεί το καμένο από τον ήλιο δέρμα.

Πώς να φτιάξεις χαμομηλόλαδο στο σπίτι
Γεμίζεις ένα γυάλινο βαζάκι σχεδόν ως την κορυφή με φρέσκο / χλωρό χαμομήλι. Προσθέτεις ελαιόλαδο τόσο όσο να σκεπάσει όλα τα λουλούδια του χαμομηλιού. Κλείνεις καλά το βαζάκι και το αφήνεις στον ήλιο για περίπου 1.5 μήνα (ή 3 στην σκιά). Αφού περάσει το χρονικό διάστημα, χύνεις το μείγμα σουρώνοντας το με φίλτρο του γαλλικού καφέ (ή 1-2 χαρτοπετσέτες) σε ένα αποστειρωμένο γυάλινο μπουκαλάκι. Διατηρείται 1 χρόνο σε σκιερό μέρος.

Πώς να φτιάξεις βάμμα χαμομηλιού
Για να φτιάξουμε βάμμα χαμομηλιού, χρησιμοποιούμε αποξηραμένα τριμμένο χαμομήλι σε οινόπνευμα 45-50 βαθμών ή βότκα η οποία είναι 50 βαθμών αναλογία 1:5, 1 μέρος χαμομήλι με 5 μέρη οινόπνευμα. Μπορούμε να φτιάξουμε οινόπνευμα 50 βαθμών χρησιμοποιώντας ίσες ποσότητες από καθαρό οινόπνευμα και αποσταγμένου νερού. Το αφήνουμε σε δροσερό μέρος και σκοτεινό για ένα μήνα περίπου.

Το χαμομήλι ανήκει στη μεγάλη οικογένεια Asteraceae και οι αλλεργικοί στο γένος της Αμβροσίας- σε αυτό ανήκουν χαμομήλι, χρυσάνθεμο, μαργαρίτα κ.λ.π.- πρέπει να το αποφεύγουν. Επίσης, το χαμομήλι επηρεάζει την απορρόφηση του σιδήρου: όσοι έχουν έλλειψη σιδήρου ή παίρνουν σίδηρο, πρέπει να αποφεύγουν το τσάι χαμομηλιού και το χαμομηλόλαδο.

Βότανα και γιατροσόφια του Αγίου Όρους

Επιμέλεια – Κείμενο: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close