Είναι δοκιμασμένο: Το μαγείρεμα βελτιώνει τη ψυχολογία σου με πολλούς τρόπους

Είναι δοκιμασμένο: Το μαγείρεμα βελτιώνει τη ψυχολογία σου με πολλούς τρόπους

Για τους περισσότερους ανθρώπους το μαγείρεμα είναι μια μορφή αγγαρείας. Αν μπορούσαν να το αποφύγουν και προχωρήσουν κατευθείαν στην κατανάλωση του φαγητού με ευχαρίστηση θα το δεχόντουσαν.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που απολαμβάνουν πολύ το να μαγειρεύουν. Νιώθουν πως έτσι γεμίζουν το χρόνο τους με κάτι δημιουργικό και όμορφο. Δεν είναι τυχαίο που το μαγείρεμα αποτελεί πάθος πολλών τριγύρω μας.

Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το ταλέντο και με τις επιλογές καριέρας αλλά και με στοιχεία που λειτουργούν ενισχυτικά στη διάθεσή μας και τη ψυχολογία μας. Ναι, το μαγείρεμα ως διαδικασία εμπεριέχει πολλά τέτοια στοιχεία.

Φυσικά, για να απελευθερωθούν αυτές οι δυνατότητες πρέπει να αντιληφθείς το μαγείρεμα ως μια διαδικασία που δεν αφορά μόνο εσένα αλλά αντίθετα, έχει συλλογική υφή. Με απλά λόγια, να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις όχι μόνο για να φας εσύ αλλά και οι γύρω σου. Τότε, θα δεις τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στη ψυχή σου το μαγείρεμα

Για παράδειγμα:

-Νιώθεις πως έχεις κάνει μια αλτρουιστική πράξη. Κάπως έτσι αυξάνεται όχι μόνο η αυτοπεποίθησή σου αλλά και η αυτοεκτίμησή σου καθώς νιώθεις πως έχεις προσφέρει σε κάποιον χωρίς να ζητάς αντάλλαγμα.

-Ενισχύεις την οικειότητα με έναν άνθρωπο. Η τροφή είναι μια πολύ πρώιμη, πρωτόγονη ανάγκη για την ανθρωπότητα και ψυχολογικά έτσι συνεχίζουμε να την αντιλαμβανόμαστε. Όταν λοιπόν δυο άνθρωποι μοιράζονται τη διαδικασία του μαγειρέματος η οικειότητα ενισχύεται ανάμεσα τους λόγω της ψυχολογικής από κοινού ικανοποίησης μιας βασικής ανθρώπινης ανάγκης.

-Φροντίζεις τον εαυτό σου. Πολλοί ειδικοί συμφωνούν πως το μαγείρεμα είναι μια πράξη αυτοφροντίδας. Πράγματι, το να ξέρεις ότι συμβάλλεις στη καλή διατροφή σου και αφιερώνεις χρόνο σε αυτή είναι ένα μήνυμα στο υποσυνείδητό σου ότι δεν αδιαφορείς για τον εαυτό σου.

-Είναι η ευκαιρία να σκεφτείς αυτά που σε προβληματίζουν. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος παίρνεις όσο χρόνο θες για να αναλύσεις στο μυαλό σου όλα εκείνα που σε απασχολούν όλη την ημέρα. Αντί απλά να το κάνεις όταν ξαπλώνεις ή όταν βρίσκεσαι στο λεωφορείο, το κάνεις σε συνδυασμό με μια δημιουργική ενασχόληση και αυτόματα γίνεται δημιουργική και η σκέψη σου.
Διαβάστε επίσης

Close