Γλυκόριζα: το πιο γλυκό βότανο!

Γλυκόριζα: το πιο γλυκό βότανο!

Πολυετές φυτό της ελληνικής χλωρίδας. Η ονομασία οφείλεται στη γλυκιά γεύση των ριζών. Φτάνει σε ύψος το ένα μέτρο, είναι λείο και ισχυρό, με βάση αποξυλωμένη.

Δραστικές ουσίες : Περιέχει γλυκιριζίνη (ένα σαπωνοσίδιο 50 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη ) τανίνη, γλυκόζη, γλυκοριζικό οξύ, άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, ασπαραγίνη.

Ιδιότητες: αντιφλεγμονώδης, αντιβηχική, μαλακτική και αποχρεμπτική. Γι΄αυτό χορηγείται σε πνευμονίες, βογχίτιδες, βήχα και άσθμα. Η σύγχρονη θεραπευτική τη χρησιμοποιεί για τη θεραπεία γαστρικών έλκων, γιατί επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις.

Δυο φάρμακα για το έλκος, το Biogastron και το Duogastron, φτιάχνονται με γλυκυριζίνη. Χρησιμοποιήστε γλυκόριζα στα ροφήματα αντί για ζάχαρη. Είναι θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό. Οι ρίζες του φυτού έχουν πολύτιμες φαρμακευτικές ιδιότητες, γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης τις συνιστούν για τη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων.

Η γλυκοριζίνη απελευθερώνει το γλυκορητινικό οξύ που έχει παρόμοια χημική δομή με αυτήν των επινεφριδίων. Αυτό εξηγεί γιατί η γλυκόριζα επιδεικνύει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, παρόμοια με της κορτιζόνης. Βοηθά στη θεραπεία του ερεθισμένου λαιμού, του βήχα και του άσθματος καθώς έχει αποχρεμπτική και μαλακτική δράση. Από το συμπυκνωμένο χυμό της ρίζας του φυτού παράγεται η γιάμπολη, ουσία που χρησιμοποιείται για την παρασκευή κάποιων από τις παστίλιες που κυκλοφορούν στο εμπόριο για την ανακούφιση του λαιμού.

Η γλυκόριζα είναι αποτελεσματικό φάρμακο και το πεπτικό σύστημα. Λειτουργεί ως ήπιο καθαρτικό και ελαττώνει τα όξινα επίπεδα του στομάχου, ανακουφίζοντας έτσι από την καούρα. Διαθέτει αξιοσημείωτη ικανότητα επούλωσης των στομαχικών ελκών, επειδή δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω στα τοιχώματα του στομάχου. Γι αυτό η γλυκοριζίνη χρησιμοποιείται συχνά στην παρασκευή φαρμάκων για το έλκος.

Επιπλέον, μειώνει τους σπασμούς του παχέος εντέρου ενώ είναι από τα πιο χρήσιμα θεραπευτικά βότανα, γιατί έχει την ικανότητα να εναρμονίζει και να ‘’δένει’’ όλα τα άλλα βότανα σε μια συνταγή. Και επειδή είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, καλύπτει την πικρή γεύση άλλων βοτάνων.

Παρασκευή και δοσολογία: για την κατασκευή ενός ζεστού ροφήματος για τον ερεθισμένο λαιμό, το βήχα ή το στομαχόπονο, χρησιμοποιείστε μια κουταλιά γλυκόριζα για ένα φλυτζάνι νερό.  Αφήστε την για 5΄μέσα στο βραστό νερό και στραγγίστε. Μπορείτε να πίνετε δυο με τρία ροφήματα την ημέρα.

Παρενέργειες
Αποτελεί βότανο με υψηλό δείκτη παρενεργειών. Εκτός από αλλεργικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας μπορεί να προκαλέσει:

 • Υπέρταση
 • Ραβδομυόλυση
 • Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
 • Κόπωση και μυϊκές κράμπες
 • Σκούρα ούρα (μυοσφαιρινουρία)
 • Αδυναμία (υποκαλιαιμία, μυοπάθειες)
 • Πολυουρία / νυκτουρία (αυξημένος εξωκυττάριος όγκος)
 • Οίδημα (αυξημένος εξωκυττάριος όγκος)
 • Δύσπνοια (πνευμονικό οίδημα)
 • Κεφαλαλγία (υπέρταση)
 • Παραισθησίες / δυσαισθησίες (π.χ., αίσθημα καύσου των άκρων)
 • Ανικανότητα και μειωμένη λίμπιντο
 • Αμηνόρροια

Κι επειδή πάντα τα βότανα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα, θυμίζουμε να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό πριν τη λήψη τους.

Βότανα και γιατροσόφια του Αγίου Όρους

Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close