Τα ζευγάρια που μοιράζονται αυτές τις βασικές αξίες έχουν τις πιο υγιείς σχέσεις

Τα ζευγάρια που μοιράζονται αυτές τις βασικές αξίες έχουν τις πιο υγιείς σχέσεις

Όλοι θέλουμε ευτυχισμένες, υγιείς σχέσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια έμφυτη επιθυμία να μοιραστούν και να αισθανθούν την αγάπη. Εάν δεν το κάναμε, δεν θα συνεχίζαμε να μπαίνουμε σε σχέσεις – ή ακόμα και σε «καταστάσεις» – με την ελπίδα ότι θα μετατραπούν σε κάτι που θα διαρκέσει.

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές αξίες;

Σύμφωνα με τον ορισμό, «Οι βασικές αξίες είναι οι θεμελιώδεις πεποιθήσεις ενός ατόμου ή μιας οργάνωσης. Αυτές οι κατευθυντήριες αρχές υπαγορεύουν τη συμπεριφορά και μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη διαφορά μεταξύ σωστού και λάθους».
Για να διατηρήσουμε την αγάπη και να δημιουργήσουμε μια σχέση που έχει ότι χρειάζεται για να επιβιώσει για τα επόμενα χρόνια, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το πως τη χειριζόμαστε.

Τα ζευγάρια που μοιράζονται τις παρακάτω 8 βασικές αξίες, συνήθως, έχουν τις πιο υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις.

 

Συντροφικότητα
Η συντροφικότητα είναι απαραίτητη για να χτίσεις μια γερή σχέση με το σύντροφό σου. Η υγιής σχέση καλλιεργείται από αγάπη, σύνδεση, υποτροφία ή ποιοτικό χρόνο. Η συντροφικότητα είναι σημαντική για την προώθηση μιας υγιούς αίσθησης ρομαντισμού και αγάπης με τον σύντροφό σου. Είναι δύσκολο να είσαι ρομαντικός με κάποιον που δεν σου αρέσει πολύ.

 

Σεβασμός
Ο σεβασμός είναι η αίσθηση του θαυμασμού για κάποιον και η αναγνώρισή του για το ποιος είναι, τι έχει επιτύχει ή για τι είναι ικανός. Ακριβώς όπως η ανάγκη μας για αυτοσεβασμό είναι σημαντική για εμάς, η ανάγκη του συντρόφου μας για σεβασμό είναι εξίσου σημαντική. Αυτό γίνεται με την αναγνώριση και τη συνεκτίμηση των συναισθημάτων και των αναγκών του. Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο και ελκυστικό από όταν ο σύντροφός μας σέβεται την ανάγκη μας για ατομικότητα.

 

Ενσυναίσθηση
Η ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να κατανοείς και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να συμπαραστέκεσαι απλώς στον άλλο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που μπορεί να βιώνει. Αυτό δίνει στο σύντροφο τη δυνατότητα να δει, ότι μπορούμε να τον στηρίξουμε όχι μόνο στις χαρές, αλλά και στις δύσκολες μέρες.

 

Ευαλωτότητα

Η πρόκληση με την ευαλωτότητα είναι ότι η ειλικρίνεια με το σύντροφό μας, δεν εγγυάται ότι θα ανταμειφθούμε με το ίδιο συναίσθημα, στοργή ή συμπεριφορά εκείνη τη στιγμή. Η ευαλωτότητα σε βάζει σε ρίσκο, αλλά δείχνει στον άλλο και τον πραγματικό εαυτό σου.

 

Ευθύνη
Η ευθύνη είναι όταν γνωρίζεις τι έχεις κάνει και δεν έχεις πρόβλημα να το παραδεχτείς και το διορθώσεις. Δεν αρκεί να ζητούμε συγγνώμη για τη συμπεριφορά και τις ενέργειές μας, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να δείξουμε ότι κατανοούμε τον αντίκτυπο των ενεργειών μας. Η συγγνώμη είναι το πρώτο βήμα προς την ευθύνη, αλλά αναγνωρίζοντας την επιθυμία του συντρόφου μας για αλλαγή και διαφορετική συμπεριφορά είναι το δεύτερο βήμα για να γίνουμε καλύτεροι στη σχέση.

 

Δέσμευση
Οι άνθρωποι θέλουν να γνωρίζουν ότι έχουν σημασία στις σχέσεις τους και αυτό αποδεικνύεται από την προτεραιότητα των συντρόφων μας. Κάνοντας τον σύντροφό μας προτεραιότητα σημαίνει ότι έρχονται μπροστά από οποιονδήποτε άλλο και είναι το κύριο μέλημά μας.

 

Εμπιστοσύνη
Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν για την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδης, αλλά είναι και κάτι που κερδίζεται και καλλιεργείται. Η εμπιστοσύνη είναι χτισμένη σιγά-σιγά και δε φτιάχνεται σε μία νύχτα. Είναι μια σημαντική βάση σε κάθε σχέση και έχει τεράστια αξία. 

 

Επικοινωνία
Όταν περιγράφεις την επικοινωνία της σχέσης σου, αν την περιγράφεις με φωνές, αντιπαραθέσεις και αντιφάσεις, αυτό είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι η σχέση σου είναι ανθυγιεινή. Η σύγκρουση θα συμβεί, είναι αναπόφευκτη. Αλλά, δεν πρέπει να γίνει άσχημη και να μας κάνει να μιλάμε αρνητικά στον σύντροφό μας.

Διαβάστε επίσης

Close