θαυματουργά ροφήματα για το κρυολόγημα και τον βήχα

θαυματουργά ροφήματα για το κρυολόγημα και τον βήχα

Οι αγιορείτες μας προτείνουν τρία ζεστά ροφήματα από βότανα που θα βοηθήσουν να αποφύγουμε το κρυολόγημα ή τουλάχιστον να το ξεπεράσουμε ευκολότερα.

1. Εχινάκεια (Echinacea purpurea)
Οι ειδικοί –και όχι αδικαιολόγητα- συνηθίζουν να την αποκαλούν ‘’όπλο κατά της γρίπης’’ ή ‘’φυσικό αντιβιοτικό’’, καθώς διαθέτει σημαντικές αντιβακτηριδιακές αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού μας στις μολύνσεις διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα.
Για ένα φλιτζάνι: σε βραστό νερό προσθέτετε 1 κ.γ. αποξηραμένη εχινάκεια, περιμένετε 10΄και κατόπιν σουρώνετε. Το πίνετε σκέτο ή με ελάχιστο μέλι.

2. Θυμάρι (Θύμος ο κοινός, λατ. Thymus vulgaris)
Μια προληπτική δράση έναντι της γρίπης και των συμπτωμάτων που τη συνοδεύουν όπως ο βήχας, συνάχι κ.α. Ζεστά ροφήματα από θυμάρι και μέλι μπορούν να ανακουφίσουν σημαντικά από τον πονόλαιμο. Επίσης δρα και ως αντιπυρετικό.
Για ένα φλιτζάνι: σε βραστό νερό προσθέτετε 1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι, περιμένετε και 8΄-10΄και στη συνέχεια συρώνετε. μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή με λίγο μέλι.

3. Τσάι του βουνού
Το τσάι του βουνού συνίσταται για το χειμωνιάτικο κρυολόγημα –και προληπτικά- αφού έχει θερμαντικές, τονωτικές και αποτοξινωτικές ιδιότητες, είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ανακουφίζει από τον βήχα και βοηθά στην αναπνευστική λειτουργία.
Για ένα φλιτζάνι: σε βραστό νερό τοποθετείτε λίγα αποξηραμένα κλαράκια τσάι του βουνού. Αφήνετε για 5΄-6΄και στη συνέχεια σουρώνετε. Μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά μέλι ώστε να αναδειχθεί καλύτερα η γεύση του. Επίσης μπορείτε να προσθέσετε στο φλιτζάνι μαζί με το μέλι, 1 κόκκο μαύρο πιπέρι και ένα αποξηραμένο γαρύφαλλο. Τα αρώματα που αναδεικνύονται είναι υπέροχα.

Όσον αφορά όμως τον βήχα, πώς τον αντιμετωπίζουν οι αγιορείτες μοναχοί;
Μια κρίση βήχα όπως και το ενοχλητικό γαργάλημα στο λαιμό οι αγιορείτες μοναχοί συνηθίζουν να το αντιμετωπίζουν με ένα φυσικό σιρόπι που φτιάχνουν οι ίδιοι.
Βάζουν ένα λεμόνι με τη φλούδα του σ ένα κατσαρόλι με λίγο νερό και αφήνουν να βράσει για 5 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια το βγάζουν, το κόβουν στη μέση και το στύβουν. Όσο είναι ακόμα ζεστό, διαλύουν στο χυμό του 3 κουταλιές μέλι, ανακατεύουν καλά και το πίνουν σε δύο δόσεις μέσα στην ημέρα. Το μέλι δρα ως μαλακτικό στο λαιμό και έτσι μαλακώνει το βήχα. Ο χυμός λεμονιού έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Ο συνδυασμός και των δυο δημιουργεί ένα φυσικό, ήπιο αντιμικροβιακό διάλυμα, που ανακουφίζει το λαιμό.

Αν υποφέρουν από ενοχλητικό βήχα, φτιάχνουν ένα αποτελεσματικό μαλακτικό για το λαιμό. Κόβουν σε ροδέλες 3 πράσα και τα βάζουν να βράσουν καλά με λίγο νερό. Όταν μαλακώσουν, τα σουρώνουν και τα αναμειγνύουν καλά με 2 κουταλιές μέλι μέχρι να σχηματιστεί μια πάστα. Κάθε φορά που τους πιάνει κρίση βήχα, πίνουν μια κουταλιά από αυτό το φάρμακο. Το πράσο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σκόρδο και το κρεμμύδι και διαθέτει, όπως κι αυτά, πλούσιες θεραπευτικές ιδιότητες, χωρίς όμως να έχει τόσο έντονη γεύση και μυρωδιά. Το μέλι, γνωστό για τις αντιβιοτικές, μαλακτικές και αντισηπτικές του ιδιότητες υπάρχει σε πολλά αντιβηχικά γιατροσόφια.

Όταν υποφέρουν από κρίσεις ξερού ή παραγωγικού βήχα, συνηθίζουν ένα αποτελεσματικό γιατροσόφι με φρέσκα κρεμμυδάκια. Πολτοποιούν 5 χοντρά φρέσκα κρεμμυδάκια τα κάνουν χυμό και τον πίνουν σε μικρές γουλιές, πολλές φορές μέσα στη μέρα. Ο χυμός αυτός δρα ως ένα αποτελεσματικό αποχρεμπτικό, ενώ ταυτόχρονα έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.

Βότανα και γιατροσόφια του Αγίου Όρους

Επιμέλεια – Κείμενο: Μαρία Κάπλα

Διαβάστε επίσης

Close