6 υπέροχες χορτοφαγικές συνταγές που θα λατρέψεις

6 υπέροχες χορτοφαγικές συνταγές που θα λατρέψεις

Το γεγονός ότι είσαι vegetarian (ή αποφάσισες πως θα γίνεις) δε σημαίνει πως πρέπει να αρχίσεις να στερείσαι νοστιμιάς στα γεύματά σου. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εξαιρετικές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις μόνος/η στο σπίτι σου -οι οποίες δεν στερούνται τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται ο οργανισμός-, ακολουθώντας παράλληλα τη διατροφή που έχεις επιλέξει.

Το Thessaloniki Arts & Culture συγκέντρωσε 6 από αυτές τις χορτοφαγικές συνταγές που θα λατρέψεις σίγουρα. Δοκίμασέ τις άμεσα και δε θα χάσεις!

 

Ντοματοκεφτέδες

Υλικά

  • 1 κιλό ντομάτες
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο (μόνο τα φυλλαράκια)
  • 1 φλιτζάνι ντομάτα λιαστή ψιλοκομμένη, διατηρημένη στο λάδι, καλά στραγγισμένη
  • 3 φέτες ψωμί
  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
Μουσκεύουμε το ψωμί στο γάλα και στη συνέχεια το στύβουμε καλά με το χέρι μας.
Σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος ρίχνουμε τις στραγγισμένες ντομάτες, τις λιαστές, το ψωμί, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το δυόσμο, το μέλι, το βαλσάμικο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια κουτάλα, ώσπου το μείγμα να πάρει μορφή χυλού.  Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και όταν κάψει ρίχνουμε από 1 κουτ. σούπας από το χυλό που ετοιμάσαμε για κάθε κεφτέ. Τηγανίζουμε τους ντοματοκεφτέδες μας για 2 λεπτά από κάθε πλευρά ώσπου να ροδίσουν. Τους βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί.

Χούμους

Υλικά

250 γραμμάρια ρεβύθια αναποφλοίωτα
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο λιωμένο με την πρέσα σκόρδου
Χυμό από 1 – 1 ½ λεμόνι
60 γραμμάρια ταχίνι
70 γραμμάρια ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
Σουμάκ
Eλαιόλαδο
Ψιλοκομμένος μαϊντανό

Διαδικασία

Βάζουμε από το προηγούμενο απόγευμα τα ρεβύθια μέσα σε μια κατσαρόλα με νερό να φουσκώσουν μέχρι την επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα που πρόκειται να τα βράσουμε τα σουρώνουμε από το νερό μέσα στο οποίο ήταν, τα ξεπλένουμε και τα βράζουμε μέσα σε μια κατσαρόλα με καθαρό πλέον νερό. Μόλις είναι έτοιμα και έχουν μαλακώσει καλά, τα σουρώνουμε κρατώντας μια κούπα από το νερό που έβρασαν στην άκρη γιατί ίσως χρειαστεί κατά την πολτοποίησή τους. Αφήνουμε τα ρεβύθια να κρυώσουν. Κρατάμε αν θέλουμε για το σερβίρισμα λιγότερα από μισή χούφτα ρεβύθια βρασμένα. Στη συνέχεια, στο μούλτι τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί (τα βρασμένα ρεβύθια, το πολτοποιημένο σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ταχίνι, το ελαιόλαδο, το κύμινο, λίγο αλάτι και πιπέρι). «Δουλεύουμε» πολύ καλά τα υλικά ώστε να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος και βελούδινος πουρές. Αν δούμε ότι τα μαχαίρια της συσκευής μας δεν γυρνάνε, τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έχουν βράσει τα ρεβύθια και χτυπάμε το μίγμα μέχρι να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δοκιμάζουμε τη γεύση του και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι. Τοποθετούμε το χούμους σε ένα τάπερ που κλείνει με καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρουμε. Για το σερβίρισμα, τοποθετούμε το χούμους σε ένα μπολ, προσθέτουμε ελαιόλαδο και τα ρεβύθια που κρατήσαμε, μαζί με λίγο μαϊντανό και σουμάκ.

 


Μπιφτέκια από φασόλια μαυρομάτικα

Υλικά

300 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
1/2 κούπα τριμμένη φρυγανιά
1 κρεμμύδι,
αλάτι, πιπέρι
ελαιόλαδο

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τα φασόλια για μία ώρα και τα πολτοποιούμε στο μούλτι. Στην συνέχεια πολτοποιούμε το κρεμμύδι. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με την φρυγανιά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι (αν θέλουμε προσθέτουμε και άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας μας). Πλάθουμε το μείγμα, προσθέτοντας ελάχιστο νεράκι και τους δίνουμε το σχήμα που θέλουμε. Στην συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο πυρέξ και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο.

 


Μανιταρόσουπα

Υλικά

300 γρ μανιτάρια καθαρισμένα κομμένα σε χοντρές φέτες
2 πράσα ψιλοκομμένα ή 3 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγη φρέσκια ρίγανη ή θυμάρι
700 μλ Ζωμό κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών
2-3 κουταλιές ελαιόλαδο
Ξινή κρέμα ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σε αυτό τσιγαρίζουμε τα πράσα και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν. Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε την ρίγανη ή το θυμάρι και σβήνουμε με το ζωμό που έχουμε ζεστάνει πιο πριν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και όταν έρθει σε βράση η σούπα χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει περίπου 30 λεπτά. Μπορούμε να κάνουμε την σούπα μας κρέμα σε ένα μπλέντερ ή μπορούμε να την σερβίρουμε ως έχει. Την σερβίρουμε με ξινή κρέμα (αν μπορούμε να βρούμε) ή με ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι.

 


Χορτοφαγικός μουσακάς χωρίς κιμά και μπεσαμέλ

Υλικά

4 πατάτες μέτριες κομμένες σε ροδέλες
4 μελιτζάνες μέτριες κομμένες σε φέτες
6-8 κολοκυθάκια κομμένα σε φέτες
3 μέτριες ντομάτες κομμένες σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
3-4 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
200 γρ φέτα (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 πρέζα κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία

Αλατίζουμε όλα τα λαχανικά. Τηγανίζουμε μελιτζάνες, πατάτες & κολοκυθάκια στο ελαιόλαδο και τα αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγουν τα πολλά λάδια. Σωτάρουμε σε ελαιόλαδο τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και όταν μαλακώσουν προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, αλάτι πιπέρι, συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν και οι ντομάτες. Σε ένα μικρό ταψί η πυρέξ κάνουμε τις στρώσεις μας, μία στρώση μελιτζάνα, μία κολοκυθάκι, τριμμένη φέτα, τις ντομάτες, τις πατάτες και από πάνω κολοκυθάκι μελιτζάνα όσες στρώσεις μας πάρει. Στο τέλος βάζουμε φέτα τριμμένη. Ψήνουμε σε φούρνο που καίει στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά.
Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό αλλά μπορούμε να το απολαύσουμε και σε θερμοκρασία δωματίου η παγωμένο από το ψυγείο.

 


Φάβα

Υλικά

500 γρ φάβα
500 γρ κρεμμύδια ξερά
100 γρ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο περασμένες από την πρέσα
1/2 κ.γ κύμινο
1 κ.γ κάρι
2 φύλλα δάφνης
1.5 lt βραστό νερό
αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια
ξύσμα από 1 λεμόνι

Διαδικασία

Μουλιάζουμε τη φάβα για αρκετές ώρες ώστε να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος.
Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια τα οποία έχουμε κόψει σε φετάκια. Προσθέτουμε τις δάφνες, αλάτι, κύμινο και κάρι. Σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα το κρεμμύδια και προσθέτουμε το σκόρδο. Αφού έχουμε σoτάρει τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τη φάβα και βραστό νερό. Προσοχή με το νερό ώστε να μη βγει νερουλή. Θα πρέπει να κοιτάμε το φαγητό και να προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο. Μετά από περίπου 20 λεπτά δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι ή κάποιο από τα μπαχαρικά. Αφαιρούμε τις δάφνες και αλέθουμε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέτουμε το ξύσμα από ένα λεμόνι και το χυμό από 2. Στο σερβίρισμα προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.

Διαβάστε επίσης

Close