Φωτογραφία: Dimitris Symeonidis

Αυθεντικός, παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς, εύκολος και γρήγορος

Αυθεντικός παραδοσιακός χαλβάς, ένα εξαιρετικό γλυκό, εύκολο και μυρωδάτο!

Υλικά

1/2 κούπα ελαιόλαδο και 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό
2 1/2 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό και 1 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 ξυλάκι κανέλας
6-8 γαρίφαλα
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι και από 1 λεμόνι που το ενώνω
Αν θέλετε, 1/2 κούπα αμύγδαλα ή καρύδια χοντροκομμένα
Κανέλα σε σκόνη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση

1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και ρίχνουμε το ξυλάκι κανέλας, τα γαρίφαλα και το μισό ξύσμα. Σκεπάζουμε και βράζουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα, αφαιρούμε τα μυρωδικά (ξύσμα, γαρίφαλα, ξύλο κανέλας ).
2. Παράλληλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το καλαμποκέλαιο σε μια βαθιά κατσαρόλα και ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ροδίσει, χωρίς να πάρει πολύ σκούρο χρώμα, για να μη γίνει ο χαλβάς βαρύς.
3. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και το υπόλοιπο ξύσμα και ρίχνουμε όλο το υλικό στο καυτό μείγμα ζάχαρης, ανακατεύοντας προσεκτικά, γιατί πιτσιλά και καίει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά, χωρίς να στεγνώσει ο χαλβάς.
4. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζουμε το καπάκι, σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα, βάζουμε από επάνω το καπάκι και αφήνουμε τον χαλβά για 10΄. Αν θέλουμε, βάζουμε τον χαλβά σε μια μεγάλη φόρμα και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.

Συμβουλές:

Το συνεχές ανακάτεμα στο καβούρντισμα είναι απαραίτητο, γιατί το σιμιγδάλι αρπάζει εύκολα.
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα αμύγδαλα και σταφίδες.

Συνταγή: Ελπίδα Συμεωνίδου

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

Διαβάστε επίσης

Close