Χριστούγεννα: Οι καλύτερες γλυκές συνταγές για τις φετινές γιορτές

Χριστούγεννα: Οι καλύτερες γλυκές συνταγές για τις φετινές γιορτές

Έχει μπει επιτέλους ο Δεκέμβρης, το κρύο είναι τσουχτερό και τα Χριστούγεννα είναι μόλις μερικές ημέρες μακριά. Όπως είθισται στις γιορτές, το σπίτι μας μυρίζει με υπέροχα αρώματα από νοστιμιές αλμυρές και γλυκές. Αν προτιμάς τα χειροποίητα εδέσματα και αποφεύγεις τα έτοιμα γλυκά του ζαχαροπλαστείου, διάβασε παρακάτω και θα ανακαλύψεις τις πιο ξεχωριστές συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά που μπορείς να φτιάξεις εύκολα στο σπίτι και να καταπλήξεις τους επισκέπτες και καλεσμένους σου στα τραπέζια …

 

Χριστούγεννα: Οι καλύτερες γλυκές συνταγές για τις φετινές γιορτές

 

Παραδοσιακοί Κουραμπιέδες

Υλικά:

  • 500 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 220 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κ.γ. βανίλια σε σκόνη
  • 1 κ.γ. ανθόνερο
  • 1/2 κ.γ. λικέρ πικραμύγδαλο
  • 200 γρ. αμύγδαλο φιλέ, ανάλατο, καβουρδισμένο
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

  • 1 κ.σ. ανθόνερο
  • 300 γρ. ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ. Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα. Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.

 


 

Κέικ αστέρι με καρύδα και σοκολάτα

Υλικά:

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 4 αυγά μεσαία
  • 180 γρ. γάλα
  • 400 αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. ινδοκάρυδο
  • 50 γρ. κράνμπερις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 200 γρ. κουβερτούρα

Για τη γκανάς

  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 30 γρ. σπορέλαιο

Για το σερβίρισμα

  • φρέσκα φρούτα (φυσαλίδες, φράουλες, blackberries, blueberries)
  • 20 γρ. ινδοκάρυδο
  • φύλλα δυόσμου
Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας, το ξύσμα από το πορτοκάλι και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά με το σύρμα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Βάζουμε ένα ένα τα αυγά. Περιμένουμε να απορροφηθεί το ένα για να βάλουμε το επόμενο. Προσθέτουμε αργά το γάλα και αφαιρούμε από το μίξερ. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το ινδοκάρυδο, τα κράνμπερις, το αλάτι, την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μία κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα για κέικ σε σχήμα αστέρι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Βάζουμε σε σχάρα και αφήνουμε 1 ώρα να κρυώσει.

Για τη γκανάς

Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Σε ένα μπολ βάζουμε την κουβερτούρα σπασμένη σε κομμάτια, το σπορέλαιο και ρίχνουμε την καυτή κρέμα γάλακτος. Περιμένουμε λίγα δευτερόλεπτα να λιώσει η κουβερτούρα και στη συνέχεια ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε τη γκανάς πάνω από το κέικ και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια με ένα κουτάλι. Αφήνουμε 4-5 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η γκανάς στο κέικ. Βάζουμε φρέσκα φρούτα, ινδοκάρυδο, φύλλα δυόσμου και σερβίρουμε.

 


 

Cupcakes – χιονόμπαλα

 

Υλικά:

Για τα cupcakes

  • 80 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό μεσαίο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 100 γρ. γάλα
  • 100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 20 γρ. κακάο
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 50 γρ. λευκή κουβερτούρα

Για τις χιονόμπαλες

  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 75 γρ. νερό
  • 200 γρ. γλυκόζη

Για το σερβίρισμα

  • σαντιγί
  • χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια

 

Εκτέλεση:

Για τα cupcakes

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το αυγό, τη βανίλια, το γάλα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα στερεά υλικά στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βάζουμε το ξύσμα, τη λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα. Βάζουμε τα ειδικά χαρτάκια σε μια φόρμα για muffin με 6 θήκες και γεμίζουμε με το μείγμα.Ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

Για τις χιονόμπαλες

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη γλυκόζη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Αφήνουμε να βράσει και να φτάσει σε θερμοκρασία στους 150ο C. Στη συνέχεια, αφαιρούμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και να φτάσει στους 120ο C. Παίρνουμε μια ειδική φόρμα σιλικόνης με 6 ημικύκλιες θέσεις και την ακουμπάμε ανάποδα σε ένα ταψί. Ψεκάζουμε με σπρέι λαδιού και απλώνουμε το μείγμα από την κατσαρόλα. Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί το μείγμα για 2-3 λεπτά και κόβουμε περιμετρικά από τις θήκες με ένα κουπ πατ 7 εκ.  Ξεφορμάρουμε τις χιονόμπαλες και αφήνουμε στην άκρη.

 

Για τη σύνθεση

Βάζουμε τη σαντιγί σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι και καλύπτουμε τα cupcakes. Στολίζουμε με τα χριστουγεννιάτικα σοκολατάκια, καλύπτουμε με τις χιονόμπαλες και σερβίρουμε.

 

Πηγή: https://akispetretzikis.com

Διαβάστε επίσης

Close