Φωτογραφία: Dimitris Symeonidis

Φακές παραδοσιακές χυλωμένες, εύκολη συνταγή και πολύ νόστιμες

Φακές χυλωμένες, πολύ νόστιμες, εύκολες με tips που απογειώνουν τη γεύση σε ένα τόσο κλασσικό φαγητό.

Υλικά:

400 γρμ. φακές
3 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 καρότα πολύ ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ και 2 κούπες τριμμένη ντομάτα
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
2 δαφνόφυλλα, αν θέλετε
1/2 κουτ. γλυκού γλυκιά πάπρικα
3-5 κουταλιές της σούπας ξίδι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
Aλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

1. Βάζουμε τις φακές να βράσουν σε νερό που τις σκεπάζει κατά 3εκ., για 10′ σε σχετικά δυνατή φωτιά.
2. Βάζουμε σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά το μισό λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα καρότα και τα σοτάρουμε για λίγη ώρα.
3. Στραγγίζουμε τις φακές και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το μίγμα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5′.
4. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, την τριμμένη ντομάτα, ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, την πάπρικα, τη ρίγανη, τα δαφνόφυλλα και νερό από τη βρύση, που να σκεπάζει το μίγμα κατά 3εκ. και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
5. Αφήνουμε τις φακές να βράζουν, να πίνουν τα υγρά και να χυλώνουν, προσθέτοντας σε λίγη ώρα το μισό ξίδι, αφού κατά διαστήματα προσθέτουμε και λίγο νερό.
6. Σερβίρουμε, αφού βάλουμε σε κάθε πιάτο λίγο από το υπόλοιπο ωμό ελαιόλαδο και το ξίδι.

Tips:
1. Αν θέλουμε πιο πικάντικη και αρωματική γεύση, μπορούμε να σοτάρουμε μαζί με τα κρεμμύδια 2 μικρά ψιλοκομμένα πράσα.
2. Ψεκάζοντας στο σερβίρισμα κάθε πιάτο με λίγο τρουφέλαιο, παίρνουμε μια άλλη διάσταση στη γεύση.

Συνταγή: Ελπίδα Συμεωνίδου

Thessaloniki Arts and Culture

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close