Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

Η συνταγή της Ευφροσύνης Βασίλαρου για παραδοσιακούς σπιτικούς λαχανοντολμάδες!

Ένα φαγητό που τρώγεται όλες τις μέρες και από όλες τις ηλικίες…

Υλικά:

  • 1 Λάχανο
  • 1 Κούπα ρύζι Καρολίνα
  • Μυρωδικά:
    • Άνηθος (μισό ματσάκι)
    • Μαϊντανός (ένα ματσάκι)
    • Φρέσκο κρεμμυδάκι (3 κομμάτια)
    • Ξερό κρεμμύδι (2 μεγάλα)
    • Φρέσκος δυόσμος (10-12 φυλλαράκια)
  • Μπαχαρικά:
    • αλάτι
    • πιπέρι
    • γλυκιά πάπρικα (μια κουταλιά της σούπας)
  • Μουστάρδα
  • 2 Λεμόνια
  • 1 Ποτήρι Ελαιόλαδο
  • 2-3 Ποτήρια Νερό

 

Εκτέλεση: 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το λάχανο με αρκετό νερό μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα του. Έπειτα αφαιρούμε τα φύλλα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

 

Σε ένα βαθύ λεκανάκι ρίχνουμε ψιλοκομμένα τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, το ελαιόλαδο, μισό ποτήρι νερό και το ρύζι αφότου πρώτα το ξεπλύνουμε. Ανακατεύουμε καλά.

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

 

Παίρνουμε τα μαλακά φύλλα και αφαιρούμε το σκληρό στέλεχος που βρίσκεται στο κάτω μέρος τους, βάζουμε από μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε σχετικά σφιχτά.

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

 

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λάδι, στρώνουμε τα χαλασμένα φύλλα που περίσσεψαν στον πάτο και από πάνω τοποθετούμε τούς λαχανοντολμάδες σε κυκλική φορά. Σε περίπτωση που έχουμε περίσσιους λαχανοντολμάδες επαναλαμβάνουμε το βήμα κάνοντας μια δεύτερη στρώση.

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι ή αλλιώς vegan!

 

Αφού τελειώσουμε με τις στρώσεις ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και λάδι και πριν κλείσουμε στην κατσαρόλα τοποθετούμε ένα πιάτο έτσι ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν οι λαχανοντολμάδες κατά το μαγείρεμα.

Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό μέχρι να φτάσει δυο δάχτυλα επάνω από τούς λαχανοντολμάδες και τούς βράζουμε για 30-35 λεπτά σε μεσαία βαθμίδα.

Αφού τελειώσει το μαγείρεμα ρίχνουμε χυμό λεμονιού από επάνω τούς ή κάνουμε ένα ”ψεύτικο” αυγολέμονο με το ζουμί που περισσεύει, χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι.

 

Καλή επιτυχία σε όλους!

 

Συνταγή και φωτογραφίες: Ευφροσύνη Βασίλαρου.

Διαβάστε επίσης

Close