Λαχταριστοί κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα

Λαχταριστοί κουραμπιέδες με καραμελωμένα αμύγδαλα

Λογικά έχεις ήδη προμηθευτεί τα αγαπημένα, παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων κι έχεις γεμίσει τις πιατέλες σου, οι οποίες στολίζουν την τραπεζαρία. Αν, εκτός από τους υπέροχους κουραμπιέδες του εμπορίου, θέλεις να βάλεις και το δικό σου “λιθαράκι” στο φετινό τραπέζι, σου έχουμε εδώ την καλύτερη συνταγή για κουραμπιέδες με λαχταριστά και καταπληκτικά καραμελωμένα αμύγδαλα.

Η συνταγή για τους πεντανόστιμους κουραμπιέδες ανήκει στον Στέλιο Παρλιάρο κι εμείς την παραθέτουμε, απευθείας από τις  Χρυσές Συνταγές …

 

Υλικά

 

Καραμελωμένα αμύγδαλα
  • 150 γρ. λευκά αμύγδαλα,
  • 60 γρ. λευκή ζάχαρη, κρυσταλλική,
  • νερό
Κουραμπιέδες

 

  • 400-450 γρ. βούτυρο αγελάδας (για να φτιάξουμε 300 γρ. βούτυρο κλαριφιέ),
  • 110 γρ. ζάχαρη άχνη + μπόλικη επιπλέον για το πασπάλισμα,
  • 1 κλωναράκι βανίλιας, σκισμένο κατά μήκος στη μέση,
  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ,
  • 30 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ

 

Εκτέλεση

 

Καραμελωμένα Αμύγδαλα

Βάζουμε τη ζάχαρη σε μια μικρή κατσαρόλα και τη ραντίζουμε με λίγο νερό – ίσα να βραχεί. Τοποθετούμε στη φωτιά. Μόλις πάρει βράση το μείγμα και λιώσει η ζάχαρη, αδειάζουμε μέσα τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε συνεχώς σε δυνατή φωτιά. Πρώτα αρχίζουν να ζαχαρώνουν. Συνεχίζουμε όμως το ανακάτεμα μέχρι η ζάχαρη να μετατραπεί σε ξανθιά καραμέλα. Όταν καραμελώσουν καλά τα αμύγδαλα, τα απλώνουμε σε μια λαδόκολλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν και να σκληρύνουν.

Κουραμπιέδες

Θα ξεκινήσουμε φτιάχνοντας βούτυρο κλαριφιέ. Έτσι ονομάζουν οι Γάλλοι το καθαρό λίπος του βουτύρου, χωρίς το νερό και τα στερεά του γάλακτος. Το βούτυρο κλαριφιέ έχει ωραίο άρωμα και δεν καίγεται εύκολα, γι’ αυτό το χρησιμοποιούν πολύ και στο μαγείρεμα. Το παρασκευάζουμε ως εξής:Τεμαχίζουμε σε κομμάτια το αγελαδινό βούτυρο και το βάζουμε να λιώσει σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα δίχως να το ανακατέψουμε. Καθώς λιώνει, το λίπος διαχωρίζεται από το νερό και ανεβαίνει στην επιφάνεια. Από εκεί το μαζεύουμε προσεκτικά με μια κουτάλα. Το αφήνουμε να παγώσει για λίγη ώρα στο ψυγείο. Ζυγίζουμε και κρατάμε 300 γρ. Χτυπάμε στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα, με το φτερό, τα 300 γρ. βούτυρο κλαριφιέ μαζί με την άχνη και τους σπόρους από το εσωτερικό της βανίλιας για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο τα χτυπάμε τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη και πιο αφράτοι οι κουραμπιέδες.) Στο μεταξύ χοντροκόβουμε τα καραμελωμένα αμύγδαλα που έχουμε φτιάξει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε στον κάδο σιγά-σιγά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αφού ενσωματωθούν, ρίχνουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι (ή το κονιάκ). Συνεχίζουμε το χτύπημα για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή και ομοιογενής ζύμη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C. Παίρνουμε λίγη-λίγη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες με διάμετρο 3 εκ. Τους τοποθετούμε στη λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά. Τους βγάζουμε από το φούρνο, τους αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους βουτάμε λίγους-λίγους σε ένα ταψάκι ή μπολ που έχουμε γεμίσει με ζάχαρη άχνη. Τους γυρνάμε για να καλυφθούν καλά και τους στρώνουμε σε μια πιατέλα. Πασπαλίζουμε με επιπλέον άχνη κάθε στρώση που βάζουμε.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Close