Πάβλοβα | Η ιστορία πίσω από το λαχταριστό, λευκό γλυκό με φράουλες

Πάβλοβα | Η ιστορία πίσω από το λαχταριστό, λευκό γλυκό με φράουλες

Μερικά από τα γλυκά που τρώμε με λαχτάρα, κρύβουν από πίσω και μια ιστορία, από την οποία πήρανε την έμπνευση και την ονομασία τους (όπως η τούρτα Σεράνο, που έιχαμε αναφερθεί στο παρελθόν). Έτσι και η υπέροχη λευκή πάστα με σαντιγί και φράουλες, Πάβλοβα, έχει κι αυτή τη δική της ιστορία.

Η Πάβλοβα, “βαφτίστηκε” από το όνομα της ξακουστής Ρωσίδας μπαλαρίνας, Άννα Πάβλοβα, η οποία ήταν γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα για το έργο «Ο θάνατος του κύκνου», που γράφτηκε ειδικά για εκείνη. Λέγεται, λοιπόν, πως το γλυκό αυτό φτιάχτηκε στην κουζίνα ενός εστιατορίου στη Νέα Ζηλανδία, προς τιμήν της Άννας Πάβλοβα που το 1926 βρισκόταν σε τουρνέ στο νότιο ημισφαίριο. Ο ζαχαροπλάστης, λένε, ερωτεύτηκε τη χορεύτρια κι επειδή στην ίδια δεν άρεσε η σοκολάτα, έφτιαξε ένα γλυκό με μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες.

 

Πάβλοβα | Η ιστορία πίσω από το λαχταριστό, λευκό γλυκό με φράουλες
Άννα Πάβλοβα (1881-1931)

 

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό γλυκό με βάση τη μαρέγκα, με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό που συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και με σαντιγί. Η εθνικότητα του δημιουργού του υπήρξε αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών για πολλά χρόνια. Το 2008, η Χέλεν Λιτς δημοσίευσε το βιβλίο «Ιστορία της Πάβλοβα: Ένα κομμάτι γαστρονομικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας», στο οποίο υποστήριξε ότι η παλαιότερη γνωστή συνταγή δημοσιεύθηκε στη Νέα Ζηλανδία. Έρευνα που έγινε αργότερα από τον Άντριου Γούντ και την Αναμπέλ Ουτρέχτ υποστηρίζει πως το επιδόρπιο προέρχεται από τις ΗΠΑ και βασίζεται σε προγενέστερο γερμανικό πιάτο.

 

 

Η αυθεντική συνταγή της Πάβλοβα

Πάβλοβα | Η ιστορία πίσω από το λαχταριστό, λευκό γλυκό με φράουλες

 

Υλικά

 Για τη βάση μαρέγκας

4 ασπράδια αυγών

120 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 αμπούλα βανίλιας σε σκόνη

ξύσμα μισού λεμονιού

120 γραμ. ζάχαρη άχνη

 

Για τη γέμιση

250 γραμ.ελαφριά κρέμα  γάλακτος

15 ml λικέρ φράουλας ή Grand Marnier

 

Για τη σως

400 γραμ. φρέσκες φράουλες

50 γραμ. κρυσταλλική ζάχαρη

5 ml. χυμός  λεμονιού

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπλέντερ τα ασπράδια μέχρι να φουσκώσουν αρκετά . Προσθέτουμε την  ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατεύουμε μέχρι η μαρέγκα να σφίξει. Έπειτα, προσθέτουμε την  ζάχαρη άχνη  και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας. Πάνω σε ένα αντικολλητικό χαρτί σχηματίζουμε με ένα κουτάλι, μια βάση μαρέγκας πάχους τεσσάρων εκατοστών και διαμέτρου 15 εκατοστών. Ψήνουμε την μαρέγκα μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 90 βαθμούς για 1,5 ώρα περίπου (ανάλογα το φούρνο). Η μαρέγκα θα πρέπει να είναι στεγνή από μέσα και από έξω να έχει λευκό χρώμα. Στη συνέχεια, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το λικέρ και την αλείφουμε  σε όλη την επιφάνεια του δίσκου. Μετά, πολτοποιούμε τις φράουλες στο μπλέντερ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και χύνουμε το μείγμα στο γλυκό. Γαρνίρουμε με φρέσκες φράουλες και προαιρετικά με φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου.

 

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

 

Με στοιχεία της Βικιπάιδεια

Διαβάστε επίσης

Close