Σεράνο, η σοκολατένια πάστα της ... "αμαρτίας"

Σεράνο, η σοκολατένια πάστα της … “αμαρτίας”

Αν είσαι λάτρης της σοκολάτας, την πεντανόστιμη πάστα σεράνο την απολαμβάνεις και με το παραπάνω. Αυτό που, ίσως, δε γνωρίζεις, είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά της και που την κάνει να χαρακτηρίζεται εύκολα ως “γλυκιά αμαρτία”.

Σεράνο, η σοκολατένια πάστα της ... "αμαρτίας"

Η αγαπημένη πάστα από σοκολάτα και παντεσπάνι, λοιπόν, πήρε το όνομά της τη δεκαετία του ’50, από τον ιδιοκτήτη γνωστού ζαχαροπλαστείου της Φωκίωνος Νέγρη και είναι εμπνευσμένο από τη διάσημη Χιλιανή τραγουδίστρια της εποχής, Ροζίτα Σεράνο. Η εν λόγω αοιδός, φέρεται να είχε κρυφή σχέση με τον τότε Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος ήταν γνωστός για τις δύο μεγάλες αδυναμίες του: την πολιτική και τις …γυναίκες.

Η Ροζίτα Σεράνο ήταν γνωστή στην Ελλάδα, μιας και τα τραγούδια της μεταδίδονταν από το ραδιόφωνο κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Η πρώτη φορά που ήρθε στη χώρα ήταν το 1946 και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας πραγματοποιώντας εμφανίσεις στο νυκτερινό κέντρο «Αριζόνα». Σε ένα από τα πρωτοσέλιδα που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή με τη Χιλιανή μελαχρινή καλλονή, την είδε ο Γ. Παπανδρέου και έσπευσε να τη γνωρίσει.

 

Σεράνο, η σοκολατένια πάστα της ... "αμαρτίας"

Σεράνο, η σοκολατένια πάστα της ... "αμαρτίας"

 

Σε συνέχεια της γνωριμίας τους, η Σεράνο, του ζήτησε να της δείξει το Καστρί κι έτσι ο τελευταίος, διοργάνωσε μια δεξίωση στο σπίτι του και για να μην υποψιάσει την τότε ερωμένη του, Κυβέλη, προσκάλεσε τη Σεράνο μαζί με τη Σοφία Βέμπο, την αδερφή της, τον Μίμη Τραϊφόρο και τον ενδυματολόγο Σκαλιντώ. Επιστρέφοντας από τη δεξίωση, το αμάξι που οδηγούσε η τραγουδίστρια, προκάλεσε ατύχημα στη Μεταμόρφωση Σωτήρος, μετά τη σύγκρουσή του με το λεωφορείο της γραμμής Μπογιατίου, με αποτέλεσμα όλοι οι προαναφερθέντες επιβαίνοντες, να μεταφερθούν αιμόφυρτοι στον Ερυθρό Σταυρό. Φυσικά, ο τύπος της εποχής έστησε “παρτι” με διάφορα καυστικά κείμενα, χαρακτηριστικότερο των οποίων ένα “ποίημα” με τους σαρκαστικούς στίχους: «Πήγες με τον Παπανδρέου; Θα πληρώσεις τα σπασμένα!»…

Πώς να φτιάξεις μια υπέροχη “Σεράνο” στο σπίτι …

Σεράνο, η σοκολατένια πάστα της ... "αμαρτίας"

Συνταγή

Για τη βάση

  • 20 γραμμάρια κακάο
  • 4 αυγά
  • 100 γραμμάρια ζάχαρη
  • 100 γραμμάρια αλεύρι

Για τη μαρέγκα

  • 175 γραμμάρια ζάχαρη
  • 50 γραμμάρια νερό
  • 4 ασπράδια αυγού

Για την γέμιση κρέμα

  • 50 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
  • 400 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά χτυπημένη σε απαλή σαντιγί
  • 180 γραμμάρια κουβερτούρα 55% κακάο
  • 170 γραμμάρια ιταλική μαρέγκα

Για το σιρόπι

  • 250 γραμμάρια νερό
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη

 

Εκτέλεση

Παντεσπάνι: Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι. Έπειτα χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια πολύ αφράτη, λευκή κρέμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Προσθέτουμε λίγα-λίγα τα κοσκινισμένα υλικά μέσα στα χτυπημένα αυγά και παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα ή καλύτερα με μαρίζ, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ., το οποίο έχουμε τοποθετήσει μέσα σε ταψί, και ψήνουμε στους 180° C για 25 – 30 λεπτά. Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει αρκετές ώρες, για να κόβεται πιο εύκολα. Μάλιστα, είναι καλύτερα να το αφήσουμε ένα βράδυ στο ψυγείο.

Σιρόπι: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά, από όταν αρχίσει ο βρασμός. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Ιταλική μαρέγκα: Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, με το σύρμα, τα ασπράδια. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του σιροπιού με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και όταν φτάσει στους 121° – 122° C, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σε αυτή τη φάση τα ασπράδια θα πρέπει να έχουν γίνει σαν σαπουνάδα. Συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά, με αργή ροή. Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η μαρέγκα σφίξει και γίνει πολύ γυαλιστερή και σφιχτή.

Κρέμα: Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί (σε μεταλλικό μπολ που έχουμε στερεώσει πάνω σε κατσαρόλα με νερό που βράζει) ανακατεύοντας. Αποσύρουμε την λιωμένη κουβερτούρα από το μπεν μαρί και την ανακατεύουμε ελαφρώς μέχρι να γίνει χλιαρή. Προσθέτουμε έπειτα την ιταλική μαρέγκα και ανακατεύουμε κυκλικά με μια κουτάλα ή μαρίζ, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε έπειτα τη ρευστή κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε ξανά και, τέλος, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος.

Ετοιμασία: Κόβουμε το παντεσπάνι οριζοντίως σε 2 ή 3 ισόπαχους δίσκους (αναλόγως πόσο επιδέξιοι είμαστε με το μαχαίρι) και πόσο χοντρές θέλουμε να είναι οι στρώσεις. Σε ένα τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 4 εκ., τοποθετούμε τον ένα δίσκο, τον βρέχουμε με το σιρόπι και τον καλύπτουμε με ένα μέρος της κρέμας. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας μία ποσότητα κρέμας για το γαρνίρισμα (τη βάζουμε στο ψυγείο). Αφήνουμε την τούρτα στο ψυγείο για μερικές ώρες να σταθεροποιηθεί (τουλάχιστον 4). Ζεσταίνουμε το τσέρκι με ένα πιστολάκι μαλλιών, για να ξεκολλήσει, και το τραβάμε προς τα πάνω. Βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα σε μια σακούλα κορνέ με οδοντωτή μύτη και γαρνίρουμε τα πλαϊνά της τούρτας και την επιφάνεια.

Συνταγή: glykesistories.gr

Επιμέλεια: Δάφνη Τσάρτσαρου

Διαβάστε επίσης

Close