Σπιτική λεμονάδα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Σπιτική λεμονάδα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

«Καλοκαίρι καλοκαίρι τι καλά μας έχεις φέρει;

Φέρνω του καιρού τη γλύκα τα κεράσια και τα σύκα

τα σταφύλια έχω στ’ αμπέλι και το μέλι στη Κυψέλη

τ’ άνθη στη τριανταφυλλιά και στα δέντρα τα πουλιά».

«Δυστυχισμένοι οι άνθρωποι που δεν τους λείπει τίποτα και δεν έχουν την ελπίδα να λαχταρήσουν κάποιο πράγμα, είτε φαγητό είναι, είτε ξεκούραση, είτε ομιλία, είτε ζεστασιά, είτε δροσιά. Και καλότυχοι αληθινά, όσοι δεν τα έχουν όλα εύκολα και για τούτο γίνονται για δαύτους ολοένα νέα και δροσερά όλα τα πράγματα», Φώτης Κόντογλου

Πόσο αληθινά είναι τα λόγια του, με πόσα λίγα ο άνθρωπος μπορεί να γίνει ευτυχισμένος…. Και τα παιδιά με ακόμα λιγότερα!

Πόσο ξεχωριστά ήταν τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων!

Οι διακοπές μας γίνονταν με φειδώ αλλά και με… φίδια, οι σκηνές που έστηναν οι γονείς μας σε πευκόφυτες περιοχές είχαν και φιδάκια αλλά με μαγικό τρόπο φρόντιζαν να μην μας πλησιάζουν! Διασκεδάζαμε, αγαπιόμαστε, παίζαμε ανέμελα αλλά και μαλώναμε σαν παιδιά! Ψαρεύαμε αλλά ψήνανε και το ψάρι στα χείλι στους γονείς μας ζητώντας συγνώμη μετά και… όλα μέλι – γάλα!

Παίρναμε μαζί μας τ’ αναγκαία και πολύ λίγα πράγματα, ξαπλώναμε σε σκληρά στρωσίδια και ξεκουραζόμαστε, δεν παίρναμε όμως ποτέ μαζί μας την ατονία και την ανοστιά. Ό,τι τρώγαμε ήταν μοσχομυριστό και νόστιμο.

Οι διακοπές μας ήταν πάμφθηνες, Οι παραλίες της «Χαμολιάς μας» δεν θα ζήλευαν τίποτα από την Καραΐβική. Με κρατά το τότε καλοκαίρι ακόμα στην αγκαλιά του και στα χέρια του, ανοιχτό στα μάτια μου. Η μόνη στεναχώρια μας ήταν να μην έρθει ποτέ ο Σεπτέμβρης!

Αχ καλοκαιράκι μου και σήμερα πολύ όμορφο είσαι! Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, μας ανανεώνεις, μας βγάζεις από το σπίτι, μας φέρνεις χαρά και ευτυχία, μας προκαλείς το αίσθημα της ελευθερίας!

«Ω σώμα του καλοκαιριού γυμνό καμένο, φαγωμένο από το λάδι και το αλάτι…. Σώμα του βράχου και ρίγος της καρδιάς», Οδυσσέας Ελύτης

Η συνταγή μου:

Σπιτική λεμονάδα για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού

Υλικά:

500 γρμ. Φρεσκοστημένο λεμόνι
500 γρμ. ζάχαρη
200 γρμ νερό

Εκτέλεση:

Βάζουμε την ζάχαρη σε ζεστό νερό μέχρι να λιώσει και αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε το φρέσκο χυμό καλά σουρωμένο και ανακατεύουμε καλά. Κατόπιν το ρίχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε 1/3 χυμό με 2/3 νερό παγωμένο.

Στην υγειά μας, καλό Καλοκαίρι με πολλά – πολλά μπάνια και λιγότερα παγωτά!

Της Μαίρης Πετρούλια

 

 
Πηγή: fractalart.gr

Διαβάστε επίσης

Close