Στέβια: Η εναλλακτική πρόταση στην υγιεινή απόλαυση

Στέβια: Η εναλλακτική πρόταση στην υγιεινή απόλαυση

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους δίαιτας, να αποφεύγει τη ζάχαρη χωρίς όμως να στερείται τη γλυκιά γεύση. Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό εγκεκριμένο που κυκλοφορεί σε τρόφιμα και ροφήματα προσδίδοντάς τους γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες.

Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα άλλα φυτά και βότανα όπως το χαμομήλι, τη μαργαρίτα, τo χρυσάνθεμo, τον ηλίανθο, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούσαν ως φυσικό γλυκαντικό.

Πόσο ασφαλής είναι;

Σήμερα, καλλιεργείται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως κι έχει την αποδοχή των επιστημόνων, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, έχει αναγνωριστεί ως απόλυτα ασφαλές συστατικό από φορείς παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Επιπλέον, η ασφάλειά της επιβεβαιώνεται και από τη μακρόχρονη ιστορία χρήσης της σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη.

Είναι σημαντικό να μπορεί κανείς, είτε για λόγους υγείας είτε για λόγους δίαιτας, να αποφεύγει τη ζάχαρη χωρίς όμως να στερείται τη γλυκιά γεύση. Η στέβια είναι ένα φυσικό γλυκαντικό εγκεκριμένο που κυκλοφορεί σε τρόφιμα και ροφήματα προσδίδοντάς τους γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες.

Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι ένα θαμνώδες φυτό που ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα άλλα φυτά και βότανα όπως το χαμομήλι, τη μαργαρίτα, τo χρυσάνθεμo, τον ηλίανθο, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι. Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούσαν ως φυσικό γλυκαντικό.

Πόσο ασφαλής είναι;

Σήμερα, καλλιεργείται σε αρκετές χώρες παγκοσμίως κι έχει την αποδοχή των επιστημόνων, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών μελετών, έχει αναγνωριστεί ως απόλυτα ασφαλές συστατικό από φορείς παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής εμβέλειας όπως ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η Κοινή Επιστημονική Επιτροπή του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Πρόσθετα των Τροφίμων (JECFA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Επιπλέον, η ασφάλειά της επιβεβαιώνεται και από τη μακρόχρονη ιστορία χρήσης της σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Παραγουάη.

Γιατί ξεχωρίζει

Είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη

Τα φύλλα της στέβιας περιέχουν διάφορες φυσικές γλυκαντικές ουσίες που την καθιστούν 60-80 φορές πιο γλυκιά από την κοινή ζάχαρη, ενώ το τελικό προϊόν της είναι 200-300 φορές πιο γλυκό. Σε αντίθεση όμως με την κοινή ζάχαρη, που περιέχει υδατάνθρακες και μας «φορτώνει» με 4 θερμίδες / γρ., η στέβια δεν περιέχει θερμιδογόνα συστατικά, γι’ αυτό και δεν δίνει θερμίδες. Αν, λοιπόν, αντικαταστήσουμε με στέβια την κοινή ζάχαρη σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, μειώνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε χωρίς να στερούμαστε τη γλυκιά γεύση, ενώ παράλληλα δεν κινδυνεύουμε και από την τερηδόνα.

Πρόκειται για φυσικό προϊόν

Είναι μια γλυκαντική ύλη φυσικής προέλευσης. Συγκεκριμένα, είναι η μόνη γλυκαντική ουσία 100% φυσικής προέλευσης είναι το εκχύλισμα από το φυτό stevia (γλυκοζίτες στεβιόλης), που αποτελεί κύριο συστατικό των Sweet & Balance.

Δεν έχει θερμίδες

Πρόκειται για γλυκαντικό χωρίς θερμίδες και υδατάνθρακες, με γλυκαιμικό δείκτη και γλυκαιμικό φορτίο μηδενικό. Η χρήση της, επομένως, αντί της ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών (π.χ. φρουκτόζη, μέλι) συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους μας. Πρόκειται άλλωστε για προϊόν που μπορεί να υποκαταστήσει τη ζάχαρη ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αυτήν.

Σύμμαχος και στο διαβήτη

Τα γλυκαντικά από το φυτό στέβια δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη να εντάξουν τη γλυκιά γεύση στη ζωή τους, καθώς η κατανάλωσή τους δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, κλινικές μελέτες υποδεικνύουν πως η κατανάλωση των γλυκοζιτών στεβιόλης συμβάλει στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο σε σχέση με τη ζάχαρη.

Πηγή: vita

Διαβάστε επίσης

Close