20 λάθη που κάνεις όταν καθαρίζεις το σπίτι σου

20 λάθη που κάνεις όταν καθαρίζεις το σπίτι σου

Το γεγονός ότι έχεις ένα ντουλάπι εφοδιασμένο με τα πιο δυνατά καθαριστικά στην αγορά δεν σημαίνει ότι το σπίτι σου είναι πραγματικά καθαρό. Αν δεν χρησιμοποιείς αυτά τα καθαριστικά με τον σωστό τρόπο – ή ακόμα και καθόλου – δεν έχει κανένα νόημα να υπάρχουν στο σπίτι σου. Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσεις ότι το σπίτι σου θα αστράφτει είναι να χρησιμοποιήσεις τα παραπάνω απορρυπαντικά, σπρέι και καθαριστικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Αν αποφύγεις τα παρακάτω, σύμφωνα με τις παρακάτω συμβουλές, της Carolina Forte (Διευθύντρια στο Good Housekeeping Institute Cleaning Lab) θα αποκτήσεις ένα εξαιρετικά καθαρό σπίτι, σε πολύ λιγότερο χρόνο απ’ότι συνήθως.

 1. Μη στοιβάζεις το πλυντήριο πιάτων. Όταν υπάρχει μεγάλος όγκος από βρώμικα σερβίτσια, το απορρυπαντικό δε μπορεί να πάει παντού κι έτσι δεν καθαρίζονται ολοκληρωτικά.
 2. Μη χρησιμοποιείς υγρό πιάτων στη βάση κοπής. Καλύτερα, όταν κόβεις κόκκινο κρέας ή κοτόπουλο, μετά καθάρισε την ξύλινη επιφάνεια με χλωρίνη.
 3. Μη βαριέσαι να καθαρίσεις την καφετιέρα. Αφού φτιάξεις τον καφέ σου, πλύνε όλα τα αποσπώμενα κομμάτια από τη συσκευή κι όχι μόνο το δοχείο με τον καφέ. Να δεις που την άλλη μέρα ο καφές σου θα έχει καλύτερη γεύση!
 4. Μην ψεκάζεις το υγρό απευθείας στα έπιπλα, γιατί συσσωρεύεται και μαζεύει ακόμα περισσότερη σκόνη μετά. Καλύτερα, ψέκασε το πανί σου και τρίψε μετά με αυτό τις επιφάνειες.
 5. Μη χρησιμοποιείς το ίδιο πανί παντού. Ακόμα κι αν σου μοιάζει καθαρό, καλό είναι να το πλένεις μετά από κάθε χρήση, καθώς το τοποθετείς στις περιοχές με τα περισσότερα μικρόβια.
 6. Μην ξεσκονίζεις με φτερό. Το μόνο που καταφέρνεις είναι να σκορπίζεις τη σκόνη από τη μια πλευρά στην άλλη. Πάρε ένα πανί από μικροΐνες, που θα εγκλωβίσει τη σκόνη.
 7. Πρώτα ξεσκόνισε τα παράθυρα πριν τα πλύνεις/ καθαρίσεις με υγρό. Αλλιώς, απλά θα τα λασπώσεις!
 8. Καθάρισε τον κάδο απορριμάτων. Αν παρατηρείς συχνά δυσάρεστες μυρωδιές, παρόλο που έχεις πετάξει τα σκουπίδια, καλό είναι να αρχίσεις να καθαρίζεις μια φορά τη βδομάδα τον κάδο, με ένα καθαριστικό που περιέχει χλώριο, για να τραβάει τη μυρωδιά.
 9. Πριν περάσεις το πληκτρολόγιό σου με το ειδικό καθαριστικό, γύρισέ το ανάποδα πρώτα για να φύγουν τα περιττά σκουπίδια.
 10. Μη χρησιμοποιείς υγρό πιάτων για τα πάντα. Παρόλο που είναι αρκετά ισχυρό καθαριστικό, έχει την τάση να αφήνει ραβδώσεις σε επιφάνειες όπως τα τζάμια και τα παράθυρα του αυτοκινήτου.
 11. Μη ρίχνεις πολύ μαλακτικό στο πλυντήριο ρούχων. Μπορεί να νομίζεις ότι θα κάνει τα πάντα πιο μαλακά και μυρωδάτα, αλλά στην πραγματικότητα φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα.
 12. Καθάρισε εξονυχιστικά τις λεπίδες από το μπλέντερ και μη χτυπάς απλά νερό μέσα σε αυτό, μετά από κάθε χρήση. Η βρωμιά συσσωρεύεται στις λεπίδες, οπότε καθάρισέ τες ξεχωριστά.
 13. Μη βάζεις 100 κιλά σκόνη πλυντηρίου σε κάθε πλύση. Η παραπάνω ποσότητα, πολλές φορές, δεν ξεπλένεται από τα ρούχα.
 14. Μη βάζεις τις οδοντόβουρτσες σε ποτηράκι, καθώς είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για τη συγκέντρωση βακτηριδίων. Καλύτερα, ψάξε για μια θήκη χωρίς βάση, που αφήνει την άκρη της οδοντόβουρτσας στο φως.
 15. Οι πάνινες τσάντες για τα ψώνια πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλα τα υφάσματα που χρησιμοποιούμε. Η συχνή χρήση και τα τρόφιμα του σούπερ μάρκετ, γεμίζουν τον πάτο της με μικρόβια και υπολείμματα τροφών.
 16. Μην πλένεις τα παράθυρα όταν έχει ήλιο. Η ζέστη μπορεί να στεγνώσει το υγρό στο τζάμι, πριν προλάβεις να τελειώσεις το καθάρισμα.
 17. Μην ξεχνάς να αδειάζεις και να καθαρίζεις τη σκούπα σου. Αν διαθέτει σακούλα, καλό είναι να την αλλάζεις πριν παραγεμίσει.
 18. Καθάριζε τακτικά τη βαλβίδα του νεροχύτη. Για να απομακρύνεις τις μυρωδιές από τις λεπίδες, μπορείς να χρησιμοποιείς φλούδες εσπεριδοειδών.
 19. Μια φορά τη βδομάδα, φρόντισε να καθαρίζεις τα τηλεχειριστήρια (τηλεόρασης, κλιματιστικού, κλπ). Τόσα χέρια που τα αγγίζουν, είναι γεμάτα μικρόβια.
 20. Μην ξεχνάς να καθαρίζεις το πλυντήριο πιάτων. Πολλές φορές μένουν υπολείμματα τροφών, γι’ αυτό καλό είναι μια φορά το μήνα να αφαιρείς το φίλτρο, να ξεπλένεις προσεκτικά και στη συνέχεια να κάνεις μια πλύση μόνο με καθαριστικό.

Διαβάστε επίσης

Close